Møntfødder!

Sjældent har vi set så mange møntfod (og nej, det hedder ikke møntfødder i flertal!) på én gang her på Pludr. Seks forskellige valuttaer gemte sig på spillepladen:

CEDI: Cedi (udtales ’sidi’) er valutaen i Ghana. 1 cedi deles i 100 pesewa.

KINA: er en møntenhed i Papua Ny Guinea – 1 kina = 100 toea.

LAARI: Den Maldiviske møntfod, rufiya eller rufiaa, (officielt forkortet MVR, men ofte skrevet Rf) deles op i 100 laari.

LARI: Møntfoden i Georgien, som opdeles i tetri

NAIRA: er møntfoden i Nigeria. Naira skrives som et N med et lighedstegn tværs hen over En NAIRA kan deles op i 100 KOBO.

RIAL: er en iransk mønt lig 100 dinarer.

Og ja, der var flere andre mere eller mindre eksotiske ord – for eksempel: CHAI, LEPRA og PEAN, der var krøbet i skjul ind imellem alle de almindelige hverdagsord. Men her må jeg henvise til fanebladet “ABC?”, hvor man til hver en tid vil kunne finde mange af de mere genstridige ords betydninger.
Maldivisk møntfod

Server opdateret og nye spil-tider

Jeg har her til aften opdateret serveren med følgende ændringer:

 • Det er nu muligt for admins at tilføje og fjerne ord fra spillets database.
 • Knapperne under chat-indstillinger og online-liste følger nu designet på de andre knapper.
 • Zebra-striberne i listen over gættede ord virker nu som de skal.

Derudover har jeg lavet nye tider for hvornår nye spil starter, og de er som følger:

 • Mandag: kl. 19:00
 • Tirsdag: kl. 19:00
 • Onsdag: kl. 19:00
 • Torsdag: kl. 21:00
 • Fredag: kl. 23:00
 • Lørdag: kl. 23:00
 • Søndag: kl. 21:00

Udbrydren og englen

Tirsdagens spilleplade bød på en chilensk udbrydderkonge og en hinduistisk engel:

DEGU Det latinske navn: Octodon degus. Deguen er rødbrun med en lille rund krop. Den ligner en kraftig mus. Nogen mener en mellemting mellem en chinchilla og en rotte. Halen er næsten nøgen og ender i en sort kvast. Den kan afstødes, hvis deguen gribes af rovdyr. Derfor må man af gode grunde aldrig løfte deguen i halen. Den kommer fra Chile og lever steder hvor der er klipper eller bjerge. Den har en krop på 28 cm og en hale på 9 cm og vejer 400 gram. Den kan leve omkring 5 år. Den lever i store kolonier med komplicerede gangsystemer. Den bør derfor aldrig holdes alene. Den spiser planter. Det har vist sig at deguer har tendens til at udvikle sukkersyge, så de må ikke få for meget frugt med sukker, dvs æbler, bananer osv. Deguen gnaver meget og kan derfor være lidt af en udbryderkonge!

DEVA: (Sanskrit) Deva er Østens betegnelse for engel. Deva betyder “de strålende” eller “de skinnende”. Ordet oversættes ofte ved “guder”, men anvendes aldrig i den hinduistiske gudelære om de store guder, men altid om alle andre oversanselige væsener. De højeste devaer svarer til de kristnes engle og ærkeengle.

Server opdateret

Jeg har her til aften opdateret serveren med følgende ændringer:

 • Listen af nyheder fra bloggen er ændret fra 10 nyheder til 3 nyheder, men til gengæld vises hele nyheden.
 • Der findes nu et link til bloggen i bunden af listen med nyheder.
 • Forkert dato på nyheder fra bloggen er rettet.
 • High score listen i spil-arkivet har nu den korrekte bredde.
 • Der er tilføjet “zebra-striber” til listen over gættede ord og listen over ord i spil-arkivet.

Japansk janitshar

På søndagens spilleplade blev vi blandt andet præseneteret for pokerjargon og slagtøj.

RAKE: er et pokerudtryk, nemlig det beløb, som dealeren tager fra alle pots. Ordet bliver også brugt som et udsagnsord, RAKER.

TAIKO: Taiko er den store japanske tromme, som bruges ved festivaler og i religiøse ceremonier m.v. Seido Taiko er en gruppe unge karateudøvere fra Valby, der har etableret sig som det hidtil eneste danske taiko-ensemble. De har optrådt med deres dynamiske og medrivende spil mange steder i Danmark, og endda også i Japan. Se her “p2”.

TAIKO: Hans Højhed, direkte oversat fra japansk. Det store Palads, titel for en retireret regent. se her “page12”

Server opdateret

Her til aften er serveren opdateret med følgende ændringer:

 • Spillet burde nu kunne spilles i den seneste version af Internet Explorer uden problemet.
 • Chatten fortæller nu hvis Flash ikke er installeret, og giver et link til hvor man kan installere det.
 • Der er blevet lavet en forside til spillet.
 • Når man er logget ind, vil forsiden blive erstattet med en liste over de seneste nyheder her fra bloggen.
 • Den periodiske fejl i spil-arkivet er rettet.
 • Fejl i VIP-oversigten er rettet.
 • Der er rettet et par grafiske fejl hist og her.

Langt om længe understøtter spillet igen nu Internet Explorer. Jeg har dog kun testet det med Internet Explorer 8, derfor anbefaler jeg selvfølgelig, at man opdaterer til den seneste version.

I må meget gerne sige til, hvis I oplever fejl med Internet Explorer.

Lev og lap

På lørdagens spilleplade gemte der sig blandt andet: En rod fra Sydhavet, en europæisk møntfod og en lap:

KAVA: er en euforiserende drik, som udpresses af kava-plantens rødder (Piper methysticum). Drikken er kendt over hele Stillehavet og serveres for eksempel ofte i en meget mild blanding midt om dagen på Fiji øerne. Den stærkeste kava fremstilles i Vanuatu og her drikker man kun kava om aftenen, da den ligefrem kan give stærke tømmermænd eller ligefrem lettere lammelser.

LEVA: er den bulgarske møntfod. Èn lev (flertal: leva) er 100 stotinki.

LOBUS: er en lap fx: en hjernelap: (latin: lap), veldefineret del af et organ fx lobus cerebri = hjernelap.

37 gram og 100 pya

Et sår, noget smør, en væveteknik, en møntfod og sølle 37 gram guld var blandt andet noget af det, som vi blev præsenteret for på gårsdagens spilleplade:

AFTE: En afte er et mm til cm stort sår med en central gul belægning og omgivet af en rød ring (halo). Forekommer i mundhulen hos i øvrigt raske personer og betegnes da blister eller blæner (latin stomatitis aphtosa recurrens). After ses i tarmslimhinden som en manifestation af Crohns sygdom.

GHEE: er en type klaret smør, som er vigtig i såvel indisk som egyptisk madlavning. Ghee fremstilles ved at opvarme usaltet smør ved meget lav varme, hvorefter smørret deler sig i kasein, ren smørfedt og proteiner. Det rene smørfedt tages fra og bliver i fast tilstand til ghee. I modsætning til smør kan ghee opbevares i lange perioder ved stuetemperatur, hvis det opbevares i en lufttæt beholder, for at undgå iltning. Grunden til dette er at tilberedningen fjerner bakterier, enzymer og vand. Samtidig kan ghee også opvarmes til meget højere temperaturer end smør, uden at udvikle en brændt smag. Derfor egner ghee sig også godt til dybstegning. Ghee består af 100% ren fedt. De indiske ayurvediske tekster hævder at indtagelse af ghee øger virilitet og sexuel potens.

IKAT: – en væveteknik, hvor man indfarver både trend og islæt før vævning så der opstår mønstre i det færdige stof.

KYAT: er møntfoden i Myanmar. 1 kyat er 100 pya.

TAEL: en traditionel kinesisk vægtenhed, som varierede fra 35-37 g. Den nominelle finhed for en tael-barre fra Hongkong er 990, men i Taiwan kan 5- og 10-tael-barrer have en finhed på 999,9. Læs under afsnittet om Guld- og sølvbarrer.