Færøsk slagteri

På søndagens spilleplade var der igen et ord højt fra nord: grind – på dansk (gammeldansk) er det vel samme som KRAAL på afrikaans: et indelukke til kvæg, som så også er blevet brugt i fiskerierhvervet – grind tremmeværk, tremmehække, som bruges til at danne en ålegård. Grindehvaler må så være hvaler, man grinder – spærrer inde og fanger – eller som færingerne har haft for vane – at slagte:

Gamle brugernavne

Jeg havde oprindeligt besluttet mig for, at når det nye spil skulle starte op i sin endelige udgave, ville databasen blive slettet, og alle brugere ville blive gendannet fra den gamle database.
På grund af VIP indbetalinger er dette imidlertidig ikke længere en mulighed.

Jeg vil dog stadig gerne tilbyde folk at få deres gamle brugernavne tilbage, og derfor vil det fra i dag og 14 dage frem være muligt, at sende en mail til [email protected] med følgende oplysninger:

  • Nuværende brugernavn.
  • E-mail adresse brugt til at registrere sig i det nye spil.
  • Gammelt brugernavn.
  • E-mail adresse brugt til at registrere sig i det gamle spil.

Når jeg har verificeret oplysningerne vil jeg så ændre brugernavnet til det gamle, og sende en mail tilbage.
Hvis der skulle være en ny bruger som har taget brugernavnet, så vil den anden bruger blive omdøbt til et midlertidigt brugernavn, og få en mail om at skulle vælge et nyt brugernavn.

Jeg svarer først på mails vedr. skift af brugernavn så snart navnet er skiftet, og det er som sagt kun muligt at få rettet sit brugernavn til det gamle i de næste 14 dage. Dvs. indtil mandag d. 7. juni.

En tur i tekoppen

På lørdagens spilleplade var det et lille, men spændende ord, APEKS, som sagtens kunne få en og anden til at tabe pusten. Forleden bragte det lille ord, joik, os højt mod nord, hvorefter vi med ordet, haka, skulle den modsatte vej – længere væk end “down under”. Men med APEKS skal vi endnu længere væk – meget meget længere væk, nemlig til en af himlens klareste stjerner, Vega i stjernebilledet, Lyren.

Når astronomer taler om APEKS, handler det om det punkt på himmelkuglen, mod hvilket et himmellegeme eller en samling af himmellegemer tilsyneladende bevæger sig. For eksempel har solen og dermed også jorden et APEKS, som ligger et sted i nærheden af Vega.

Det er altså noget af en karruseltur, vi allesammen her er på. Det minder lidt om karrusellen med tekopperne i Tivoli bare i stor format:

Jorden er så tekoppen, der drejer rundt om sig selv med cirka 450 meter i sekundet, mens den tager en tur rundt om solen med en hastighed af 30 kilometer i sekundet. Samtidig er jorden med solen og resten af solsystemet på en tur rundt om mælkevejens centrum, og selv om farten her er 241 kilometer i sekundet, tager en enkelt rundtur ca. 225 millioner år.

Men dermed er det ikke slut, for sammen med solen, solsystemet og mælkevejen er vi også på en tur i retning mod Vega – “stille og roligt” med cirka 19 kilometer i sekundet. Til beroligelse for alle, så er der 26 lysår at tilbagelægge på den tur.

Som vi ofte før har set det på internettet, er der selvfølgelig også fantaster, der forvandler den slags til en faretruende forudsigelse – her er det en “Holy Spirit Army”, der med hokuspokus-matematik og numerologi forsøger at forbinde solar apex med pi:

666 phi x 666 pi links Solar Apex to Maui Reptilian god

Lang hvid sky

På spillepladen forleden skulle vi højt mod nord med det lille samiske ord, joik. Men på torsdagens spilleplade skulle vi i den stik modsatte retning – længere ned end “down under” nemlig til Den lange skys Land”, hvor man blandt andet kan opleve følgende:

HAKA: er en maoridans fra New Zealand: Den traditionelle Maori HAKA udfordring (New Zealand) Ingen All Blacks rugby kampe er komplet uden den traditionelle Maori haka udfordring. Her udført af All Black kaptajnen Taine Randell før en kamp mod Syd Afrika. All Blacks haka er til ære for Te Rauparaha (1768-1849), en af de største Maori hærførere nogensinde.

Læs mere om Maorierne og Den Lange Hvide Skys Land

Her er så en lidt anderledes haka udført af Beyonces single ladies.

Og så var der også en hel hær skabninger fra Kiplings Junglebog: IKTE en fladorm, KAIMAN krokodille, MANAT søko, MANTA en voldsom fisk, TIARM blæksprutte, MATAK hvidfiskens skind og en grønlandsk delikatesse, og så er RAMA førerulven i Junglebogen. Men RAMA er også en bridgebiograf! og et ord, som nu er blevet føjet til Pludrs database.

Flydende ild

På tirsdagens spilleplade havde vi: NEON: Neon er et grundstof og blev opdaget af Ramsay & Travers, 1898. Neon en ædelgas og er på gasform ved stuetemperatur, den er gennemsigtig, den lugter og smager ikke af noget. Neon har ingen biologisk funktion. Navnet Neon er opkaldt efter neos som er græsk og betyder “ny”. Der er ikke meget neon på jorden, der er kun en årlig produktion på 1 ton, det lyder af meget men det er det ikke, hvis man kigger på fluor er der en årlig produktion på 2400 ton. Men i hele universet er neon det tredje mest hyppige grundstof efter hydrogen og helium. I 1910 fik man den første lysreklame med neon og i 1920’erne var neonlys i brug over hele verden. Neon er ikke skadeligt for mennesker. Når man skal fremstille 1 kg neon skal man bruge 88 ton luft. Neon kan udvindes af luften med en Linde-maskine.

Opfindelsen af neon-skilte som vi kender dem i dag tilskrives normalt franskmanden Georges Claude, som fremstillede det første i 1902. I 1910 udstillede Claude et skilt fremstillet af to godt 10 meter lange rør, og i 1912 solgte Claudes kompagnon det første skilt til en lokal parisisk barber. Året efter kunne forbipasserende på Champs-Élysées i lysenes by, beundre en reklame for den italienske vermuth Cinzano. Bogstaverne var en meter høje. I 1923 solgte Claudes firma de første neonrør til en amerikansk kunde, en Packard-bilhandler i Los Angeles. Det fortælles at gaderne blev fyldt af måbende forbipasserede som alle ville beundre den ”flydende ild”, som neonrør hed i folkemunde.

Der skulle gå to år mere før den første neonreklame blev monteret i Danmark, faktisk var det bare 4 lange røde lodrette striber bestilt af Alexandra teateret i Nygade i København. De blev produceret i Tyskland da der endnu ikke var produktion i Danmark. De nye rør blev dog hurtig meget populære ved deres åbenlyse fordele som lang levetid og lavt strømforbrug. Året efter opførtes Carlsberg Obelisken der med sine 198 rødtlysende neonrør, der hver var 20 meter høje, kunne ses over hele byen. Med en beliggenhed 76 meter over havet kunne den ses fra Fehmarn og spillede derfor også navigerende rolle for flytrafikken. Alle rør var hidtil importeret fra blandt andet Tyskland og Frankrig. I 1929 startede den første produktion af neonrør i Danmark. I 30’erne gik det stærkt herhjemme; i 1928 blev monteret 5 neonskilte, i 1935 var tallet over 500 stk. Af vigtige eksisterende reklamer fra 30’erne kan nævnes Irmahønen ved Søerne (Dronning Louises Bro) og termometeret/cykelpigen på Richshuset på Rådhuspladsen i København.’

Læs mere om NEON

Folkeslag m.m.

På mandagens spilleplade gemte der sig op til flere forskellige folkeslag: HAMIT, HITTIT og INKA:

HAMIT: hamitter er en række folk i Nord- og Østafrika med hamitisk sprog, men ofte af forskellig race.

HITTIT: hittitter: hetitter; oldtidsfolk, som talte et indoeuropæisk sprog og som ca. 2000 f.Kr. kom østfra og slog sig ned i det østlige Lilleasien. Det første folk, der vides at have anvendt jern, bl.a. til våben, og dette i forbindelse med brugen af heste foran stridsvogne gjorde dem til en stormagt i Forasien. Højdepunkter indtraf under Det gamle Rige (ca. 1600-1470 f.Kr.) og Det ny Rige (ca. 1400-1200 f.Kr.). Havde livlig forbindelse, også krigerisk, med Mesopotamien og Ægypten, hvorfra de hentede mange kulturtræk. Hovedstaden Hattusas er i 20. årh. udgravet ved Boghazköi i Tyrkiet.

Og så var der jo halvaberne, MAKI og MAKAK:

MAKI: Maki har flere betydninger:
1. (plantesamfund) – et plantesamfund, præget af tørke, græsning og afbrænding
2. (halvabe) – en slags halvabe, der lever på Madagascar.
3. en form for sushi, som består af ris og fisk eller grøntsager rullet i noritang

MAKAK: (fr. macaque, af port. macaco abe), abe, der indtager en mellemstilling mellem marekat og bavian.

Endelig havde vi jo også MIKMAK på spillepladen, og det får jo os straks til at tænke på Anders And & Co: Mik og Mak er nemlig Mickey Mouses to nevøer. De hed oprindeligt Mak og Muk i de første årgange af Anders And & Co. Deres skaber var Floyd Gottfredson, der tegnede korte striber med Mickey i 1930’erne. Her kommer på besøg den 18. september 1932 hos Mickey og bliver hentet igen af deres mor 6. november samme år.

I de tidlige Anders And-striber af Al Taliaferro optrådte de desuden som bifigurer til anden, før hans egne tre nevøer dukkede op. Her var de meget uvorne, men Anders lod dem ikke noget efter. Siden har de fået fast bopæl hos deres onkel Mickey.

Vidste du forøvrigt at man i Portugal foretrækker at kalde Mik og Mak for: Chiquinho e Francisquinho?

Samisk trance

På torsdagens spilleplade var der et lille spændende ord højt fra nord: JOIK: En joik, der er en traditionel samisk sangform – en vekslen mellem sang og nynnen. Man komponerer en melodi, men skriver ikke teksten ned. Ordene kommer af sig selv, når man begynder at joike. Det er som en kraft, der strømmer igennem kroppen, og som er udenfor al kontrol. Den monotone joik kan bringe joikeren i en trancelignende tilstand, og den svenske kirkes officielle holdning var derfor, at joiken var en farlig hedensk skik, der skulle bekæmpes.