Aborigint

Hm, så er Fritz tilbage efter en “opdagelsesrejse” down under. Jeg kan virkelig anbefale en rejse til Australien, som har så mange helt unikke naturoplevelser at byde på. Vi vil straks benytte anledningen til at føje et rigtigt australsk/aborigint ord til Pludrs database: DIDGERIDOO.

En didgeridoo er et blæseinstrument fra aboriginerne i det nordlige Australien. Instrumentet beskrives af og til som en “naturlig trætrompet”. Indenfor musikvidenskab beskrives instrumentet som en aerofon.

I Danmark blev didgeridooen bl.a. særlig kendt i forbindelse med HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Marys bryllup i 2004, hvor 100 didgeridoomusikere optrådte på Rådhuspladsen, på selve dagen samt i danske medier. Der kan læses mere på: http://didgeridoo.dk/

En væsentlig teknik for didgeridoospilning er den såkaldte “circular breathing”. Det er denne teknik, der tillader artisten at frembringe toner uafbrudt i flere minutter (dygtige didgeridoospillere er kendt for at kunne spille uafbrudt i timer).

Teknikken kan læres egenhændigt og trænes ved hjælp et sugerør og et glas vand. Her forsøger man konstant at blæse bobler i vandet med sugerøret og circular breathing.

Hilsen fra down Under

Down under! Efter Singapores fugtige varme er det nu en ganske anderleds tropisk varme, vi oplever i Darwin – knap så fugtig, men til gengæld lige et par grader varmere – omkring 31 grader. Darwin er en ganske anderledes afslappet by med et meget mindre bycenter. Varmen giver tørst, men i her i det nodlige Australien går man ikke lige sådan til købmanden efter øl. Bortset fra restauranter og barer kan man kun købe den slags i såkaldte alkoholbutikker med begrænsede åbningstider. Her har man åbenbart dårlige erfaringer med aboriginerne, for som det står skrevet på advarselsskiltet ved butikkens indgang: Ingen sko, ingen skjorte – ingen betjening! De sidder der hele dagen – aoriginere uden sko og uden skjorte på p-pladsen inde under det kæmpe store beobab-træ, hvis stamme mest af alt ligner en forvokset elefantfod. Træet blev plantet der 1800-tallet, og aboriginerne anser det uden tvivl for at være helligt. Under 2.-verdenskrig var det nær blevet bombet, men bomben faldt uden at detonere og lå så bare i træets skygge, indtil den blev uskadeliggjort. Nogle vil måske mene, at englændere og spiritus efterhånden også har uskadeliggjort både aboriginerne og deres kultur.

Nye spiltider

Som nogle skarpe Pludr-spillere nok har bemærket, så har Pludr “glemt” at stille sine ure tilbage til vintertid, hvad angår start af nye spil.

Det er dog ikke en fejl, men derimod bevidst. Fejlen ligger i, at vi har glemt at annoncere det.

Som et forsøg, vil vi prøve at lade tiderne kører efter sommertid, for at se, om en tidligere spil-start ville være noget som fungerede.
Vi lader det derfor være som det er nu, i et par uger, for at se hvordan det fungerer.

De nye spiltider er hermed:

  • Mandag: kl. 18:00
  • Tirsdag: kl. 18:00
  • Onsdag: kl. 18:00
  • Torsdag: kl. 20:00
  • Fredag: kl. 22:00
  • Lørdag: kl. 22:00
  • Søndag: kl. 20:00