Se nu begynder det da at lugte af noget her på Pludrs blog. Vi har nemlig fået gang i en lille debat om lugte, der måske ikke mere må lugte godt! Hvis du allerede har læst den første del af føljetonen om pumpernikkel og om ikke at bryde sig om lugten i køkkenet, så kan du bare springe til afsnittet om: Hvad med lugtesansen?
Gran har fundet en mangel på dagens spilleplade og foreslår, at vi føjer ordet, madduft, til Pludrs database.
Ja, den slags dufte er jo fristende, men i følge ordbøgerne dufter mad ikke – det lugter! Så det rigtige udtryk er madlugt.
Det ville jo også lyde helt forkert at sige, at man ikke kan lide duften i bageriet. Oprindeligt er det et matrosudtryk fra flåden.
Her bestod kosten nemlig af rugbrød, der var svær at fordøje, og som gav en kraftig luft, når man fes. “Kan I ikke tåle brødlugten, må i forlade bageriet”, var så beskeden. Udtrykket har også forbindelse til det tyske brød Pumpernickel, som egentlig betyder ‘fise-Niels’, idet pumper betyder ‘fise’, og Nickel er et kælenavn for Nikolaj eller Niels.
Nogenlunde den sammen forklaring kan man læse om pumpernikkel i Den danske Ordborg: “fra tysk Pumpernickel, oprindelig ‘grov, klodset person’, af dialekt Pumper ‘prut’ og Nickel, kortform af Nikolaus, måske fordi brødet er vanskeligt at fordøje.”
Madduft for honningbier
Gran: Ikke for at være næsvis, Fritz, men jeg håber da, at noget af din mad dufter og ikke kun lugter 🙂
@gran: Næsvis eller ej, så er det jo netop næsen, der her spiller en afgørende rolle. Hvad angår lugte, så kan noget jo både enten lugte godt eller grimt. Jeg tør dog ikke lige afgøre, om noget på samme måde kan dufte enten godt eller grimt. Kort sagt: hvad er mon forskellen på en lugt og en duft?
Gran: hmm, nu har jeg haft næsen i Google og fandt denne fra Dansk Sprognævn:
http://dsn.dk/sproghjaelp/ofte-stillede-spoergsmaal/dufte-og-lugte
jeg ved godt, hvad jeg får ud af det, men hvad siger du? kan det bruges til noget.
@gran: Jamen selvfølgelig kan det bruges til noget. Men det ændrer ikke på, at i ordbøgerne kan man kun finde madlugt og ikke madduft. Ordet, madduft, må vel være det, som honningbier og sommerfugle bruger!
Hvad med lugtesansen?
Preben: Tak for den detaljerede gennemgang af fødevareomsætningerne. Men Fritz, du låser dig nu fast på, at det er madlugt, der er at finde i ordbøgerne, men glemmer at u d e n dette, ville du have godkendt et ord med over 300 hits på google.
@preben Tjah, det kan du selvfølgelig have ret i, og hvis der er noget, jeg ikke har lyst til, så er det at låse mig fast. Jeg må erkende, at jeg ikke har tjekket madduft kontra madlugt med Google. Men det har jeg så rådet bod på nu, og her viser det sig, at madlugt med 3520 henvisninger vinder over madduft, der kun kan præstere 341 henvisninger:
http://www.google.dk/search?source=ig&hl=da&rlz=1G1ACAWCEN-GBDK366&=&q=madduft&aq=f&aqi=&aql=&oq=#hl=da&pq=%22madduft%22%20-lugt%20-madlugt&xhr=t&q=%22madduft%22+-madlugt&cp=9&pf=p&sclient=psy&rlz=1G1ACAWCEN-GBDK366&aq=f&aqi=&aql=&oq=%22madduft%22+-madlugt&pbx=1&fp=fbdd19067daa4709&bs=1
Jeg tolker resultatet sådan, at først var der madlugt, men nu – eller i nær fremtid – er madduft måske på vej til tage over. Hvem ved, måske er ordet lugt på vej til at blive politisk ukorrekt, om man så må sige. Når noget lugter godt, så lugter det ikke – det dufter! Derfor er der vel heller ingen stjernespækkede restaurationer mere med madlugt i køkkenet. Madlugt er per definition så måske blevet til noget vi ikke bryder os om i et køkken. På den måde ender det med, at vi slet ikke bryder os om lugten i køkkenet.
Og hvad så med parfumen – lugter den godt, eller dufter den godt? Måske er vi allerede nået dertil, at parfume per definition slet ikke kan kan lugte, men kun dufte. I så fald må lugte vel slet ikke mere lugte godt? Og hvad med menneskets bedste ven – har den stadig lugtesansen i behold?
På sproget.dk dufter det også af lugte: “Radioavisen havde 22.4.93 en omtale af specialtrænede politihunde som er særlig dygtige til at spore eftersøgte ved hjælp af lugten. Først blev der rigtigt talt om lugt, men derefter blev historien overtaget af en anden DR-medarbejder, og så drejede det sig pludselig om dufte. Hundene kunne spore forbryderne ved hjælp af duften, for de afsatte duftspor hvor de færdes. Fx kunne man med denne metode have opklaret Købmagergademordet, idet forbryderen må have afsat duftspor på et bilsæde. En forbryderrøv i et bilsæde – og så duft. Må vi nu være her! Lad os blive ved med at kalde dufte for dufte og lugte for lugte.”
http://sproget.dk/sprogbrevet/sprogbrevetdr-nr-83/lugt-og-duft
Tak for kaffe!
Noget af det, som jeg synes lugter godt i et køkken, er duften af friskbrygget kaffe – for slet ikke at tale om lugten af friskkværnet kaffe. På min arbejdsplads har vi sådan en kafferobot fra Merrild, der kan brygge en kop kaffe på få sekunder. Men til forskel fra tidligere tiders kaffebrygning med friskkværnet kaffe, så er det med kaffeautomaterne for altid slut med den dejlige kaffelugt i køkkenet.
Måske jeg alligevel skulle tage mig sammen til at godkende “madduft”?
Gran: Ja, måske skulle du godkende begge dele, du nævner selv parfumeduft, der er også blomsterduft, en rose dufter, den lugter ikke, i et plejehjem uden køkken savner de ældre den gode duft af den varme mad, der tilberedes, altså madduften, men jeg skal på ingen måde gøre mig klog, havde ellers bestemt ikke at sige mere.
@gran: Jeg vil nu mene, at en rose sagtens kan lugte godt. Hvis det efterhånden er blevet sådan, at ordet, lugt, kun må buges, når der er tale om en grim duft – om man så må sige – så giver det jo næsten ingen mening at sige, at noget lugter grimt, for så er lugt pludselig per definition blevet til noget grimt noget, og så kan vi jo heller ikke mere hævde, at noget lugter godt.