Ununquadium

Efter al snakken om lægelatin, som Fritz jo har forment adgang til Pludrs database, er han kommet til at tænke på, at der findes andre hårrejsende, men også meget flotte kemiske betegnelser, som kunne være med til at sætte mere kulør på spillet.

Her taler vi om kuløren, grå, nemlig farven på alle de grå hår, en pludrspiller vil få af at skulle finde for eksempel: Hexamethylentetramin – eller hvad med: Saccharoseacetatisobutyrat?

Det kunne virkelig være sjovt en gang imellem, at ingen (ikke engang Dormic eller Hugoline) får gættet samtlige ord, og at der så venter alle en aha-oplevelse dagen efter, når vi lige skal tjekke, hvad det var for et ord, ingen kunne finde!

Vi kunne jo for eksempel skynde os at tilføje navnene på samtlige de kemiske tilsætningsstoffer, der gemmer sig bag E-numrne. Men indtil videre skynder Fritz sig dog meget langsomt, for han er nemlig også i tvivl om, om det overhovedet får nogen praktisk betydning – chancen eller risikoen for, at et sådant langt hårgånende ord nogensinde dukker op i et spil, er nemlig meget lille. I den nuværende udgave af Pludr, er de længste ord, vi har skullet finde, vist nok på bare otte bogstaver.

Fritz har dog allerede tilføjet navnene og de alternative staveformer på samtlige grundstoffer, og der kan man da også finde nogle “sjove, kulørte og hårrejsende” ord. Se selv her:
http://da.wikipedia.org/wiki/Grundstoffer_efter_atomnummer

NB: Ununquadium er det midlertidige navn for det 114. grundstof i det periodiske system, med det kemiske symbol Uuq: Dette stof findes ikke i naturen, men kan syntetiseres i uhyre beskedne mængder ad gangen i laboratorier.

Spiltider, teknik og ny version

Der har hersket lidt forvirring omkring spiltiderne her efter at vi gik over til vintertid sidste år.

Tiderne for start af nyt spil, rykkede sig dengang en time i forhold til normalt.
Grunden til dette er, at spillet ligger på en server, som ikke benytter sig af hverken vinter- eller sommertid.
Derfor blev tiderne skubbet en time, da vi lige pludselig gik over til vintertid.

Tiderne vil således også returnere til normalt her d. 27. marts, hvor vi går over til sommertid igen.

Desværre er det ikke så let at ændre spillets tider, hvilket også er grunden til, at jeg ikke blot har rykket dem manuelt.
I stedet besluttede jeg mig for blot, at lade dem være, for at se om det ikke gik alt sammen.

Ud over dette, lader det også til, at der har været lidt kapacitets-problemer på chatten.
Det er selvfølgelig ikke godt, at der er nogle som bliver smidt af chatten, eller ikke kan komme på, desværre har jeg ikke haft tid til, at gøre så meget ved det, da jeg på grund af nyt arbejde, ikke har haft den fornødne tid.

Når det så er sagt, kan jeg sige, at jeg dog nu er i gang med at opgradere spillet til en helt ny version.
Den nye version vil bl.a. indeholde et helt nyt og forbedret chat-system, som ikke kræver flash installeret, og som ud over at fungere på mobile enheder, som fx iPhone og iPad også er meget mere stabilt.

Derudover vil den nye version også indeholde facebook funktionalitet, så du kan udfordre dine venner, og se en high-score liste kun med dig og dine venner.

Jeg glæder mig meget til at vise den nye version frem, men vil ikke melde nogen dato ud endnu.
Det eneste jeg kan sige er, at jo flere spillere som køber et VIP abonnement, desto hurtigere er jeg forpligtiget til at arbejde 😉

Fortsat god ordjagt!

Amazonen og de Gaulle-bajeren

Preben er faldet over et manglende ord på spillepladen forleden: giraføl.

@preben: Giraføl tror jeg ikke på. For det første vil jeg mene, at det er et varemærke og ikke et navneord. For det andet tror jeg, der må være tale om en en stavefejl i den ordbog, Den danske Online Ordbog, du henviser til.

Det komplicerer sagen at øl kan antage forskellige bøjningsformer: øllen og øllet. Den danske Online Ordbog angiver således, at der er tale om et navneord: “et giraføl”, hvilket lyder helt forkert i mit sprogøre. “Et øl”? Nej, det må være helt ude på savannen.

Mest af alt tror jeg, at nogen har sjusket med f’erne, for det må være et føl af en giraf – altså et girafføl, der tænkes på. For en sikkerheds skyld har jeg dog også, men uden held, forsøgt med Google at finde et dyr “gira”, for så ville et føl af et sådant dyr rigtigt nok kunne staves med et enkelt f: giraføl.

Findes der et dyr ved navn gira? Jeg ved, at der findes et sprog, som benævnes girafsprog, men findes der mon også øl for giraffer. Har vi fundet en stavefejl i Den danske Online Ordbog? Måske har ølmærket, der smykker sig med giraffen, vundet så meget “hævd” at det lige som en anden populær drik, Coca Cola, nu optræder i ordbøgerne med ordet “cola” – noget som også Tuborg og Carlsberg har formået, men sjovt nok kun i hver sin ordbog, nemlig i henholdsvis Den danske Ordbog og i Ordbog over det danske Sprog.

Spørgsmålene er mange, så lad os få sprogrøgterne på banen her! Her er, hvad jeg selv har kunnet finde:

“Giraføl” lanceres af Albani i 1962. Samme år blev giraffen, Kalle fundet død i sin bås – forgiftet. Således blev Giraf Beer født den 13. august 1962 med det formål at sponsere erhvervelsen af en ny giraf. Aktionen var en succes. Faktisk var der midler nok til at købe to nye langhalsede dyr. Nogle franskmænd kalder ’’Giraføl’’ for en de Gaulle-bajer, fordi general Charles de Gaulle ofte blev sammenlignet med en giraf.

Girafsprog er opkaldt efter giraffen, der er det dyr, der har det største hjerte. En voksen han-giraf har således et hjerte, der kan veje op til 40 kilo. Girafsprog hentyder altså til, at man altid skal have hjertet med i sin kommunikation med andre.

Teorien om girafsproget stammer oprindeligt fra psykologen Marshall B. Rosenberg. Marshalls mormor overlevede fra de nazistiske kz-lejre under Anden Verdenskrig, og på trods af sine frygtelige oplevelser formåede hun at se håbet i alting og at se mennesket bag bødlerne. Med et sådant dramatisk og imponerende afsæt, besluttede Rosenberg sig for at dette menneskesyn måtte kunne overføres til nutidig konfliktløsning. Deraf opstod hans ide om ”non-violent-communication” eller mere populært: Girafsprog.

Der findes tilsyneladende ikke et dyr ved navn, gira, så her kan vi udelukke muligheden for, at finde et gira-føl. Var det tilfældet, kunne vi jo straks føje giraføl til Pludrs database.

Det nærmeste, jeg er kommet gira, er gennem musikken, hvor jeg på min hylde med cd’er har et aldeles fremragende album, Primal Roots, med Sergio Mendes & Brazil 77. Her kan man lægge øre til “Pomba Gira”, der viser sig at være en slags brasiliansk gudinde og amazone.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pomba_Gira

Sjovt nok betyder pomba gira på portugisisk: “Duen vender”. Under vores hjemlige himmelstrøg, er det dog ikke duerne, men kragerne, der vender!

Har du lyst til at lægge øre til Pomba Gira med Sergio Mendes så kan det også lade sig gøre på You Tube – søg med ordene:  Sergio Mendes & Brasil ’77 – Pomba Gira

Sergio Mendes & Brasil ’77 – Pomba Gira