Gejstlige grimasser

Jamen så skete det igen! Endnu engang har vi oplevet et af de finurlige ord, som vi har skullet finde her på Pludr, helt uventet dukker op.

I gårsdagens spil (mandag aften – 11. april) kunne man i Pludrs chat læse, at nogen stærkt anbefalede, at vi skulle tage at se den mexicanske Oscarnominering El crimen del padre Amaro (Pater Amaros forbrydelse), som blev vist på DR2.

Som sagt som gjort, og den var da også en stor oplevelse. Et sted midt i filmen, kunne man i underteksterne læse ordet ”hostien”, og det fik i hvert fald hos mig, en (kirke)klokke til at ringe, for det ord har vi nemlig før haft på en af Pludrs spilleplader. Men hvad er det nu, det betyder?

Den store danske Encyklopædi forklarer, at hostie kommer af det latinske, hostia, – slagteoffer, eller offergave), og at det er alterbrødet, der under nadverens sakramente forvandles til Jesu Kristi legeme. Ordet bruges i den romersk-katolske kirke, og de tynde, runde hostier skal være fremstillet af usyret brød (hvedemel og vand).

Et sted i filmen ser man ligefrem børn smøre chokoladecreme på hostierne – en scene, som næsten må være filmens tema præsenteret i en nøddeskal, om man så må sige.

Ordbog over det danske Sprog bringer et citat af Blicher, som sagtens ville kunne læses som en slags opfølgning til filmen:

”Behold jeres Hostie og alle jeres geistlige Grimasser for Jer selv! og lad mig gaae til Helvede i Fred!”

Når vi nu alligevel har gang de gejstlige grimasser, om man så må sige, så har vi også lige et par bekendelser at gøre:

På gårsdagens spilleplade var der nemlig både en joker og et bandlyst ord: E27, som er et gement ejefald, og næstesidste L19 i L-rækken, der kan være fra lægelatinen – som man også kan finde en forklaring på i Den store danske Encyklopædi:

”(gr. ‘opløsning’, af lyein ‘løse, opløse’), opløsning af en celle ved nedbrydning af cellemembranen.”

Lader man Google gå lidt i dybden med det ord, finder man for eksempel, at erfarne specialister på Ortopædisk Privathospital Aarhus uden ventetid kan operere L19 nervus ulnaris – nerveløsning ved albue.

Jeg vil straks iværksætte en ekskommunikation af begge ord.