Ildevarslende advarsler

Forleden havde vi et lidt ildevarslende ord på spillepladen, augur. Ildevarslende, hvis man går lidt i dybden med det. En augur eller ligefrem flere augurer, er nemlig et romersk præstekollegium, der tog varsler af fuglenes flugt og sang, himmelfænomener m.v. I historisk tid bistod de embedsmændene, når beslutninger skulle tages. Augurens kendemærke var en krumstav, lituus, hvormed han afmærkede det helligområde, templum, inden for hvilket han ville tage varsler.

At tage varsler er der et andet romersk ord for, som vi også bruger på dansk: auspicium, varseltagning hovedsagelig ud fra fuglenes flugt og opførsel. Auspicium blev anvendt i antikkens Rom forud for alle vigtige politiske beslutninger for at afklare, om guderne bifaldt disse. Varslerne blev taget af særlige embedsmænd under vejledning af en augur.

Sådan en augurs auspicium blev verden vidne til for ganske nylig, da en amerikansk sektleder, Harold Camping, der er tilknyttet den kristne radiostation Family Stations, fremkom med en profeti. Han spåede, at et voldsomt jordskælv skulle ramme det østlige New Zealand den 21. maj og dernæst sprede sig til resten af verden og dermed være begyndelsen på verdens ende.

Det skete som bekendt alligevel ikke, så efter at have puslet lidt med sine Bibel-udregninger er han kommet op med en ny dato. Hele skidtet rygter på én gang 21. oktober, forudser han nu.

Men den troede de gamle mayaere ikke på. Det sker nemlig den 21. december 2012, når den uhyre præcise maya-kalender udløber ved vintersolhverv – forudsagde mayaerne.

Hm, Så har vi da heldigvis endnu lidt til at spille Pludr og at lære endnu flere spændende ord – som for eksempel inaugurere.

Her er så lige et par links, som er gode at tage varsler af:

http://www.information.dk/207814

http://videnskab.dk/kultur-samfund/dommedag-udsat-2012-er-ren-spekulation

Mytologisk burn-out

Det er jo nærmest enestående, at vi Pludr-spillere fra tid til anden bliver præsenteret for de mest forunderlige rariteter i ordenes univers. Nok er vi måske ikke ordekvilibrister, men tilsammen er vi nu alligevel ordførende, om man så må sige. I hvert fald jeg har lært en del nye ord at kende her på Pludr.

Forleden var det ordet faeton, som, hvis man bare googler lidt, du kan finde flere gode forklaringer på:

“faeton, (efter Faeton), gruppe af lette firehjulede hestekøretøjer. Den første faeton omtales i 1788 og blev bygget til prinsen af Wales. Der var tale om en meget høj vogn, som pga. sin lethed kunne køre hurtigt. De nyere faetoner er ofte elegante køretøjer med kaleche over enten for- eller bagsædet.”

Men hvem skulle nu tro, at dette ord kunne give én og anden (om ingen andre så da i hvert fald Fritz!) en association om noget så tankevækkende som en mytologisk burn-out? Burn-out er jo et andet ord for dækafbrænding, og i følge wikipedia, kan vi stadig se bremsestregerne på himlen:

Faeton (græsk:”Den lysende”) er søn af solguden Helios og Klymene. Da der var blevet ytret tvivl om hans guddommelige herkomst, udbad Faeton sig af sin far tilladelse til for en dag at køre Solens vogn og fik den. Men hestene løb løbsk, vognen kom ud af sin bane og truede med at stikke alt i brand. Zeus måtte derfor dræbe ham med sin lynstråle, hvorpå Faeton styrtede ned i Eridanos. Mælkevejen på himmelen skal være fremkommet ved den af Faeton forårsagede brand. Af sorg over hans ulykkelige skæbne blev hans søstre, heliaderne eller faetontiaderne, forvandlede til poppeltræer.

Nogenlunde samme forklaring kan man læse i Den store danske Encyklopædi, men her får vi oven i købet også forklaringen på, hvad rav er. Ingen skal fortælle mig, at det er kedligt at spille Pludr – bare man er en lille smule nysgerrig og er gode venner med Google:

Faeton, (gr. ‘den strålende’), i græsk mytologi søn af solguden Helios. Under et forsøg på selv at styre Helios’ heste og solvognen kom Faeton for tæt på Jorden, som begyndte at brænde. Zeus standsede den truende verdensbrand ved at dræbe Faeton med sit lyn. Han faldt i den mytiske flod Eridanos, hvor hans søstre, heliaderne, forvandledes til sørgende popler langs bredden; deres tårer blev til rav.

Dødelig delikatesse

Noget af det, som gør det spændende her på Pludr, er efter min mening, når der dukker et nyt ukendt ord op. Dem synes der at være rigtigt mange af! Men så er det jo, at man bliver nysgerrig, for hvad betyder ordet mon?

Fritz har tidligere brugt en del tid på at holde regnskab med nogle af de drilske ord. Nogle af ordene kan man stadig få en forklaring på på Pludrs blog: http://blog.pludr.dk/?page_id=67

Det er efterhånden længe siden, han har haft tid til at opdatere den del af bloggen. Derfor må de nysgerrige selv forsøge sig med Google.

Forleden var det det lille ord ”fugu”, han studsede over, og så måtte han selv forsøge mig med Google:

Fugu’en er en lille fisk, der kan puste sig op som en ballon, hvis den føler sig truet. En enkelt fugu indeholder gift nok til at slå 30 mennesker ihjel. Så ja – en fugu er farlig. Alligevel er det en stor delikatesse i Japan. Faktisk sidder giften i fisken sådan, at det ikke burde være så svært for en dygtig kok at undgå ved udskæringen. Det svære består i lige at strejfe de giftfyldte steder, så kødet, der serveres, indeholder gift nok til, at det begynder at prikke i mund og gane, og tungespidsen bliver lammet – bare en lille smule.

Fisken indeholder giftstoffer, der er skrappere end cyanid, som den bruger til at bedøve sit offer inden det ædes. Gyset ved at spise noget så giftigt, har gjort fugu populær på restauranter i Japan. Fisken serveres også i Korea og enkelte steder i USA. I Europa er den forbudt. Japanske fiskere arbejder i øvrigt på at “fremstille” gift-fri fugu ved at give fiskene med specielt foder.

Dødelige delikatesser

Livsfarlig godbid

Sushi-professoren

Pludrblind

Vi kender det vel alle sammen – pludselig er der bare ikke flere ord at gøre godt med. Du har ramt muren, du er blevet pludrblind og kan ikke se ordene for bare bogstaver!

Så hjælper kun tålmodighed. Vent på at rækkerne dukker op i chatten, så er du igen kørende. Er der stadig forhindringer undervejs, er der heldigvis chatten, hvor du som regel kan finde mange finurlige hints, der kan hjælpe dig på rette vej.

På den måde er der flere forskellige måder at spille Pludr på. Heldigvis har vi indført reglen om, at der ikke må gives den mindste form for hint i spillets første to timer. På den måde kan ordekvilibristerne forsøge sig med et udbrud. Om det holder helt til mål er jo ikke sikkert. Som regel er det altid en af sprinterne, der kommer først i mål, men den gule førertrøje går ofte på skift.

Nogle gange er ordene så mange og så vanskelige, at det er en sej kamp overhovedet at nå i mål. Andre gange er der næsten medvind ned ad bakke hele vejen.

Forleden var det ikke et ned-ad bakke-ord, der gemte sig på spillepladen, LØSOMSLAG, der er på ikke færre end ni bogstaver. Ni bogstaver er dog ikke rekorden her på Pludr. Det hidtil længste ord, vi har skullet gætte, har vist nok været AGIGATORISK. Det er et ord på 11 bogstaver – ikke langt fra halvdelen af antallet af bogstaver på spillepladen.

Ordblindhed eller ej, det er ikke altid, det er de længste ord, der er svære at spotte – de små ord kan ofte være mindst lige så vanskelige at få øje på.

Når alt andet svigter så kan man jo altid monkeytaste. Med en lille omskrivning af ”the infinite monkey theorem” kan en ordblind abe vel også være heldig at finde selv det mindste lille drilske ord?

Det siges nemlig, at en abe, der taster tilfældigt på en skrivemaskine over et uendeligt langt tidsrum, næsten helt sikkert vil indtaste eller forfatte en given tekst, for eksempel William Shakespeares komplette værker:
http://da.wikipedia.org/wiki/S%C3%A6tningen_om_uendeligt_mange_aber