Qajuusanik qalligaq

På spillepladen forleden gemte der sig – viste det sig – en joker. Det var det grønlandske, mattak. Dog manglede der et ”t” i den mattak, vi havde i Pludrs database, sådan som Preben Sørensen ganske rigtigt gjorde opmærksom på. Fritz har selvfølgelig sørget for at slette ”mataken” og erstattet den af den rigtige mattak, der blandt eskimoer også benævnes ”muktuk”.

Med et par hurtige søgninger med Google er det en smal sag at finde ud af, hvad mattak er. Det er nemlig en grønlandsk delikatesse:

mattak, (grønl.), hvalhud, fx af narhval eller hvidhval. Mattak består af hud og spæk, er en grønlandsk delikatesse og spises rå.

Mattak er hud fra narhval eller hvidhval, ca. en centimeter i tykkelsen og skåret ud i små kvadrater og spises med fingrene. Mattak er rigtig sundt men kan være en oplevelse for fremmede, der er svær at synke, kan man læse på Air Greenlands website.

I løbet af den korte grønlandske sommer er det især narhvaler der er populære, da hvalens spæk og hud anses som en delikatesse. Retten hedder Mattak og har en hasselnøddeagtig smag og ikke altid er nemt at tygge i, skriver Søndagsavisen.

Det er primært huden og kødet, som skæres fra. Spækket og knoglerne smides ud i havet igen, til fuglene. Huden, eller ”mattak” som det kaldes, er en stor delikatesse og spises gerne rå. Den ca. en cm tykke hud indeholder C-vitamin og er derfor en vigtig næringskilde, da mængderne af frugt og grønt er sparsomme på disse breddegrader.
Vi fik også en smagsprøve og efter at have overvejet faren for parasitter, blev det lille stykke hvide gummiagtige hud tygget og spist med stor interesse. Det smagte ikke af noget særligt. Det mindede mest af alt om et stykke tyggegummi med saltvand og lidt fiskearoma. Ikke noget jeg kommer til at spise meget af, men det var sjovt at prøve. Det kan være, at det smager bedre i en stuvning, som også er en meget yndet måde at spise mattak på, skriver Zoo København.

I sine erindringer skriver Peter Freuchen bl.a.:
Torngé, den store fanger, morede sig med at snitte mattak af hvaler, der kom for at ånde, og spise »levende mattak”. Det var jo ikke netop dyrebeskyttelse, og jeg forsøgte at skamme ham ud. Men det prellede ganske af: »Har du måske spist mattak af dyr, der stadig lever og svømmer videre?«

Soma

Forleden var der et lille ord med mange betydninger på spillepladen, soma.
Men er det ikke latin, spørger Supaya.

Måske er det, men soma er også så meget andet, at det halve burde være nok, om man så må sige. Men lad os så da fordybe os lidt i soma-begreberne:

SOMA: Er for eksempel noget så sjældent som et dansk patenteret tredemisional tangram-puslespil opfundet af selveste Piet Hein i 1933.

Se spillet her Det siges, at Piet Hein fik ideen til spillet under en forelæsning om kvantefysik af Werner Heisenberg. Emnet var et rum opdelt af kuber (terninger), ogPiet Heins meget mobile forestillingsevne fangede straks den usædvanlige geometriske teori. Piet Hein var således hurtigt overbevist om at syv mindre brikker ville kunne samles til en større terning med dimensionerne 3x3x3.

I Aldous Huxleys Fagre nye verden kan man læse følgende passus: » … ikke et øjeblik til at sætte sig ned og tænke, – hvis der nogen sinde ved et uheldigt sammentræf skulle opstå et sådant gabende tomrum i Deres fornøjelser, så er der altid s o m a, det herlige s o m a… «

Computerberegninger har afsløret, at de syv brikker kan sættes sammen på mange forskellige måder.

Så sent som i 1970 fandt Piet Hein på en variant af sit spil, hvor de syv figurer – nu med sort/hvide tern – skal samles til en ternet terning.

Læs mere om SOMA-spillet

SOMA: er et fornavn, som ikke mange dansker har. Hos Danmarks Statistik kan man slå op i navnedatabasen og se, at der i 2006 var 13 kvindelige SOMA’er og i 2007 er der 15 SOMA’er, mens der højst er to mandlige SOMA’er.

Cellisten og sangerinden, Soma Allpass: er en af de få danske SOMA’er.

SOMA: er også den del af en neuron der indeholder nucleus (cellekernen). I pattedyr er soma mellem 0,005 mm og 0,1 mm.

SOMA: er en provinsby i Gambia. Byen er stort set et vejkryds, hvor øst-vest samt nord-syd hovedlandevejene i Gambias krydses. Byen ligger fem kilometer fra et centralt overfartssted på Gambiafloden. Rundt om vejkrydset er med tiden skudt en stor provinsby op. En by uden industri eller store attraktioner – men masser af indbyggere.

Med Google Maps kan man finde byen, SOMA, i Japan, Gambia og i Sierra Leone, og i San Francisco, California og i Utha – begge USA.

I den tidlig udviklingshistorie for hinduismen fandtes der De vediske ildofre – soma-ritualet: Centralt blandt de vediske ritualer er soma-offeret. Her bliver stængler af en plante, kaldet SOMA, presset mellem to sten. Soma-saften sies så gennem et stykke klæde og løber ned i en beholder, hvor den blandes med mælk og vand. Drikken, som kommer ud af dette, kaldes også SOMA og indtages i ritualet af offerherren (dvs. det familieoverhoved, som afholder ritualet).

SOMA: (Sanskrit) er Månen, som er symbolet på den evige visdom. Soma er også en betegnelse for saften af en plante af samme navn, der benyttes som trancedrik i templerne. Denne drik har okkulte og mystiske egenskaber, men kun de indviede præster kender opskriften.

Her kan du læse en grundig udredning om SOMA-planten.

Så er der Ordet, Aura-Soma, der kan oversættes via græsk, aramæisk og sanskrit til “lys manifesteret gennem levende energier”.

SOMA er en alternativ forening, som ønsker at danne netværk for børn og voksne, med kreative, kunstneriske eller håndværksmæssige evner og interesser. Foreningens formål er at danne rammer for kreativ udfoldelse og samvær. Foreningen har ca. 80 medlemmer fordelt på alle aldre.

SOMA: viser sig at være en 57-årig “Rastafarian” som har viet de seneste 39 år af sit liv til den hellige cannabisplante. Dedikerede marihuana-rygere kan således købe SOMA-frø til hjemmedyrkning.

SOMA: er også det portugisiske ord for “beløb” eller “sum”.

Misdædere

På spillepladen forleden var der et lille tankevækkende nordisk ord, varg. I ODS’en kan man læse, at varg er den, der har begået helligbrøde og derfor er erklæret fredløs.
Den slags hører ikke bare fordums tid til. Robin Hood er således ikke den eneste fredløse, vi kender til – tænk bare på Osama bin Laden. Hvis det mod al forventning engang skulle lykkes massemorderen, Anders Behring Breivik at udslippe, ville han sikkert også af folkeviddet blive erklæret for fredløs – en varg.

Tankevækkende er det også, at det ikke er første gang i Norge, man har en varg. Kristian Larsson Vikernes var også en sådan en misdæder. Kristian Larsson Vikernes også kaldet for ”Varg Qisling Larssøn Vikernes”, eller bare ”Greven”, er en norsk black metal-kunstner, politisk aktivist, morder og dømt som brandstifter.

Varg Vikernes blev i 1993 dømt 21 års fængsel for mordet på sin tidligere ven Øystein Aarseth fra metalgruppen Mayhem, såvel som for at have nedbrændt tre norske stavkirker.

Siden blev han også kendt som en fremstående talsmand for den hedenske asetro.

Efter at have afsonet 15 år, kunne han søge prøveløsladelse i foråret 2008, men hans ansøgning blev afslået. Han blev prøveløsladt i maj 2009.

http://da.wikipedia.org/wiki/Varg_Vikernes

Vi skal bruge flere VIP’er

Kender du nogen som ville synes at Pludr er sjovt? – Så er det på tide at fortælle dem om spillet og få dem til at blive VIP! 😀

Det er desværre gået gevaldigt ned af bakke med antallet af nye VIP brugere, hvilket vi desværre er kede af, da VIP’erne er dem som holder spillet kørende.
Derfor vil vi gerne opfordre jer alle til at overveje, om det var på tide at blive VIP, hvis I ikke allerede er det…

Som VIP får man adgang til chatten, men endnu vigtigere, så er man med til at sørge for, at vi kan betale vores server-regninger og dermed holde spillet online.
Uden disse indtægter ville spillet ikke kunne køre rundt.

Af princip vil vi selvfølgelig ikke tvinge vores brugere til at betale for spillet, men kan kun opfordre til at købe sig et VIP medlemsskab, hvis man synes at spillet er sjovt.
Også selv om man måske ikke har brug for at benytte chatten.

Så hjælp med at holde Pludr i luften; Køb et VIP medlemsskab i dag, eller lok dine venner og bekendte til at spille spillet! 😀