Hippopotomonstrosesquippedaliofobi

Som ventet tog det laaaaang tid, før vi her på Pludr satte en ny rekord. Men det gjorde vi altså på spillepladen for den 16. Januar. 

Vi er sikkert flere her på Pludr, der har undret os over, at de længste ord sjældent overstiger otte bogstaver. Det er lige før, der varer år og dag, før vi får lov at forsøge os med ord, der er længere. Sidste gang, det skete, er næsten gået i glemmebogen, men Fritz har noteret sig ordet: agitatorisk, der er på 11 bogstaver.

Nu skal han notere sig et nyt rekordord: defaitistisk, der er på 12 bogstaver og næsten dækker halvdelen af spillepladen.

Lad os straks lade champagneproppen flyve og skynde os med en forklaring på ordet:

defaitisme, (af fr. défaite ‘nederlag’ og -isme), som begreb opstået under 1. Verdenskrig som betegnelse for det synspunkt, at en mindre ærefuld fred er at foretrække frem for fortsat krig.

Der kan opstilles mange fordringer for sådanne lange ord. En kunne for eksempel være at holde øje med det længste ord, som udelukkende er skrevet med forskellige bogstaver.

Hvis man skal tage efter de ord, som findes i Retskrivningsordbogen og ydermere nøjes med grundformen og undgå ejefald, flertal, datid og lignende, så har de længste ord 14 bogstaver, og dem er der nøjagtigt to af: 
børnehjælpsdag og præcolumbiansk. 

Sådan er der så meget. Faktisk findes der også et ord for angsten for lange ord:
Hippopotomonstrosesquippedaliofobi.

Sammentræf

Det var da et utroligt sammentræf! Dagen efter, at jorden i sin bane omkring solen har været tættest på solen – det var den 4. januar, dukker ordet for det modsatte fænomen, aphel, op på Pludrs spilleplade. Det er da tankevækkende.

Aphel er den 4. juli, når jorden er længst væk fra solen. Når jorden er tættest på solen, betegner vi det med ordet, perihel, som vi selvfølgelig også har med i Pludrs database.

Det skal da blive spændende at se, om det modsatte sammentræf vil finde sted her på Pludr, nemlig at vi den 5. juli har perihel på spillepladen.

Pludrs sprogrøgtere bedes hjælpe Fritz med at holde øje med, om det sker.

Her kan du fordybe dig begreberne:
http://www.aaf.dk/?Ordforklaringer:A:Aphel%2FApog%E6um

Og her er en endnu mere læseværdig tekst om det samme:
http://www.bbc.co.uk/blogs/23degrees/2011/12/day_365.html

Striptease i mørke

Under mit himmelstrøg sluttede 2011 med et usædvanligt skue. Et frygtindgydende arsenal af fyrværkeri steg nemlig til vejrs. Og det var så det! Ja, og så de voldsomme brag, der vidnede om, at dér – et eller andet sted oven over den lavthængende tåge – udfoldede sig et festfyrværkeri. Men tågen forvandlede det altså til striptease i mørke, om man så må sige.

Heldigvis har vi da her på Pludr i 2011 alle haft frit udsyn til et festfyrværkeri af frygtindgydende ord, og skal man tro Fritz, så venter der også i 2012 et brag af festlige finurlige ord. Senest har vi for eksempel stiftet bekendtskab med spidsfindigheder som: Abri, krotit, chon, tiro, hipo, torr og kiasme. Ikke mindst ordet, kiasme, dækker over noget både festligt og spidsfindigt.

Men i Ordbog over det danske Sprog kan man læse den alt andet end festlige forklaring: “antitetisk stilfigur med gentagelse i omvendt rækkefølge af modsvarende led”. Heller ikke Den danske Encyklopædi kan præstre noget festligt og forklarer blot, at ordet kommer af det græske chiasmos – en krydsstilling, af bogstavnavnet khi. Kiasme er i følge encyklopædien en stilistisk figur, der fremkommer ved korsstilling af tilsvarende sætningsdele.

Nej, så lad os straks affyre noget festfyrværkeri, som alle kan forstå. Her kommer vi ikke uden om John F. Kennedys uforglemmelige opsang til det amerikanske folk i indsættelsestalen fra 1961: ”And so, my fellow Americans: Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.”

Det kiastiske – stilfiguren – er krydset af elementerne i de to sætninger, som giver både en flot rytme og patos.

På dansk kan vi også glæde os KB’s ældgamle fodboldslogan: ”Gør drenge til mænd og mænd til drenge.” Det er et udtryk, der uden videre også kan bruges om for eksempel julefrokoster, for nu at tage et aktuelt emne.

Her er endnu et par festlige eksempler på kiasmer: “Al forbrydelse er simpel, ganske som al simpelhed er en forbrydelse” (Oscar Wilde). Sangeren Mikael Simpson har: styr på lortet og lort på styret. Der var krus i dit hår – nu er der kun et hår i mit krus (fra sangen Afo-Ditte).

Godt nytår!