Hints med en vognstang

1underlig ide

Kast lige et blik på illustrationen til dette indlæg. Hvad tror du det er?

Inden du giver fortabt, så er her lige et lille hint: Tænk på et offentligt transportmiddel.

Hvis ikke dette får en klokke til at ringe, så er her endnu et lille hint: Tænk på en mellemting mellem et reb og et offentligt transportmiddel.

Får det tiøren til at falde? Hvis ikke, så får du lige et tredje hint: Tænk på et ord, der består af to stavelser. Den første kan man bruge til at binde en cowboy til en totempæl. og den anden bruges ofte som en forkortelse for Guds eget land.

Hvis du ikke ved, hvilket land, der hentydes til, så er det et sted på den anden side af Atlanten, hvor der engang var både cowboys og indianere.

Hvis du har bare en lille smule fantasi og måske ved, hvad en krydsogtværs er for noget, så kan du måske også regne ud, at det er ordet, rebus, vi forsøger at få dig til at tænke på!

Nu spekulerer du så måske på, hvad løsningen på denne rebus er? Jamen så får du igen et lille hint: Det er noget underligt noget!

Se det, var et meget kreativt hint, som du – efter at have tænkt så det knager – måske alligevel ikke kunne bruge til noget?

Jamen så må du have endnu et lille hint: Tænk på rebussens tre elementer- Hvor er de placeret?

Kan du se det for dig? Hvis ikke så er her måske et brugbart hint: Rebussens tre elementer er ikke placeret i vilkårlig rækkefølge!

Hjalp det på forståelsen? Nå, men her er så et rigtigt godt hint: Af de tre elementer, er ettallet naturligvis det første. Hvor svært kan det være?

Svært nok, siger du. Jamen så må du have endnu et hint: Hvor står ettallet i forhold til rebussens to andre elementer?

Dæmrer det nu? Nej? Nå men så må du lige have et sidste hint: Hvor står ettallet, og hvor står lighedstegnet i forhold til det store D?

Hvis du kan finde ud af det, så har du også løsningen til rebussen. 1 under = i D, hvad giver det?

Jamen det er jo: “en underlig idé”!

Hvis du kan huske det første hint: “Det er noget underligt noget”, så kan du måske også indse, at det faktisk var et kreativt hint?

Sådan er det med en rebus, men hvis den er alt for nem, er det jo næsten en fornærmelse. Der skal altid være lidt hovedbrud forbundet med en rebus, ellers er det jo ikke sjovt.

Vidste du, at det er med rebusser som med hints her på Pludr? Et hint er jo ikke bare en hjælp og en udfordring for den, som beder om det – hints er jo i høj grad også med til at give dem, som allerede kender ordet, en vis fornøjelse ved at følge med i chatten. Og her har vi i den grad brug for især kreative hints. Et hint må aldrig være som et vink med en vognstang, om man så må sige. Et hint må med andre ord ikke være alt for nem at gennemskue – ellers er det jo netop ikke sjovt.

Problemet med, at der ofte bliver givet hints med vognstænger i Pludrs chat, er sikkert for nogle pludrspillere, at man risikerer at blive overhalet på chatten, hvis man sætter sig for at udtænke et rigtigt godt hovedbrud af et hint. At tænke kreativt hurtigt kan for mange være svært.

Derfor foreslår Fritz, at de spillere, der allerede har gættet samtlige ord, hver især bidrager med kreative hints, når de første to timers hintefri periode er overstået. Og her behøver man ikke holde sig tilbage og vente på, at nogen beder om et hint. Nej, hvis du til et af ordene har et meget kreativt hint, så skriv det bare i chatten, men det skal død og pine være kreativt – vognstænger kan kun accepteres, hvis de er meget kreative! Og hvis nogen har et endnu mere kreativt hint, så skriv det sammen med andre spilleres kreative hints. Det kan meget nemt gøres ved at “copypaste” – kopiere og genindsætte – (tasterne: “ctrl” sammen med “c” og derefter tasterne: “ctrl” sammen med “v”).

Lad der gå sport i den – hvem kan finde på de meste kreative, sjove og finurlige hints?

Ugh, du store indianer!

Det er blevet sagt, at ligheden mellem den amerikanske Budweiser og det at elske i en kano er, at begge dele er uhyggeligt tæt på vand!

Sådan er der blevet sagt meget om kanoer, fristes man næsten til at tilføje. Ordet kano kommer fra det caribisk-indianske ord ”canoa”, og hvad angår indianske ord, har opmærksomme Pludr-spillere sikkert savnet både et ekstra a og et u på gårsdagens spilleplade.

Så kunne man nemlig have scoret på tomahawk og squaw – to indianske ord, som findes i Den danske Ordbog – og nu også i Pludrs database. Både tomahavk eller med den alternative stavemåde, tomahawk, og squaw er usædvanlige ved, at de begge er med stumme ”v’er”. Og så er der er endda flere indianske ord, som vi bruger på dansk: coyote, mokkasin, squash, tipi, totem og wigwam. Ja, og så er der jo fredspiben også benævnt calumet.

For de videbegærlige, og dem er der heldigvis mange af her på Pludr, kan Fritz oplyse, at frem til den 14. april har Nationalmuseet en særudstilling: Powwow – indianernes dansefester. Hovsa der var da lige et indiansk ord mere, vi skal have føjet til Pludrs database.

Nationalmuseets Joachim Debell, har til Danmarks Radios P3 forklaret, at det var blegansigterne – altså de hvide amerikanere, der i sin tid fandt på det der med at lade fredspiben gå på omgang.

”Udtrykket fredspibe var sådan set noget de hvide fandt på. Og det var i forbindelse med indgåelse af jordfordelingstraktater i 1700- og 1800-tallet, at man beseglede dem ved at ryge pibe. Derfor fandt de nye amerikanere på udtrykket. I dag er fredspiben et stort symbol for den originale amerikanske befolkning. De har for eksempel fået lov til at sværge ved piben ved retssager”, fortæller Joachim Debell.

Og da vi jo netop har markeret fastelavn, er der måske grund til en lille advarsel. Næste gang – og det er for øvrigt den 2. marts 2014 – du skal vælge et fastelavnskostume, så pas på med indianerfjer, mokkasiner og tomahawk. Du risikerer, at alle de andre udklædte er cowboys, og så kan du hurtigt få brug for et par ekstra fredspiber.

Highscore lister

Som nogle nok har opdaget, er et par af highscore-listerne kommet tilbage.

Vi lagde dem online sent i går aftes og har holdt det lidt hemmeligt indtil nu, da vi lige ville se hvordan serverne håndterede dem inden vi gjorde det offentligt.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at de gamle highscore-lister var den mest langsomme side at indlæse på pludr.dk og dermed også den tungeste side for serverne at håndtere, men med det nye highscore-system som vi har bygget, går det nu som en leg.

Indtil videre har vi kun aktiveret highscore-listerne for dagens og gårsdagens spil samt top200 for alle de gamle spil i arkivet.

På et senere tidspunkt vil den sammenlagte top-liste for alle spil komme online igen.