Længere latenstid er sjovere

På Pludr har vi en karenstid, som i Den danske Ordbog forklares med den tid, der skal gå, før man ifølge givne bestemmelser har ret til noget. Her på Pludr er karenstiden to timer, og herefter har vi så ”ret til” at give hinanden hints.

Men her kunne vi måske have behov for at overveje et andet tidsbegreb: latenstid, som i Den danske Ordbog forklares med tidsrummet fra en påvirkning begynder, til der viser sig en reaktion. Hvad angår hints, er latenstiden måske lige vel kort nok. Et rigtigt godt hint – i hvert fald, hvis det skal være tankevækkende og sjovt – kræver som regel lidt mere latenstid.

Forleden var det den giftige plante, korsved, (kors-ved) vi skulle gætte, og bare ved at ændre på ordets to stavelser, kunne man på én og samme tid give et hint til både det rigtige ord og et helt forkert, men sjovere og meget mere tankevækkende ord: korsved (kor-sved). Hintet kunne så lyde:

”Når mange sangere har sunget sig varme – meget varme.”

På samme måde kan man – når ordet, vandretur (vandre-tur), engang dukker op på en af Pludrs spilleplader – på én og samme tid give et hint til både det rigtige ord og et helt forkert, men sjovere og meget mere tankevækkende ord: Vandretur (vandret-ur):

”Et ur, du bruger, når du er på en gåtur og alligevel ligger vandret i luften, for at nå det hele.”

På spillepladen forleden kunne man også bytte om på to stavelser, og alligevel slippe af sted med at give et hint til det rigtige, men vanskeligt gennemskuelige(!) fremmedord, adiafan:

”Bortset fra at der er byttet om på de to stavelser i ordets begyndelse, lyder det som om, man er fan af en Verdis operaer.”

Vi lader lige hintet fise ind på lystavlen, og den slags tager jo som regel lidt latenstid. Her er det tankevækkende, at så er man jo Aidafan. Byt om på de to første stavelser, og du har det rigtigt ord: adiafan.

Tjah, hvad skal man mene om den slags andet end, at det alt sammen sikkert ikke til megen hjælp for, den som lige står og har brug for et alt andet end adiafant(!) hint. Når det kommer til stykket, så er den slags hints sikkert kun sjovest for dem, som i forvejen kender ordet og allerede har scoret point på det.

For hvem kunne nu lige også gennemskue, at: ”Thomas Blachmann i bikini” er hintet til ordet, særsyn?