Bhopal efterlyser ordet, mem, og de tilhørende bøjningsformer.
Fritz: Hm, så har vi da vist nok kastet os ud i vanskeligt tilgængeligt stof. Læs for eksempel bare definitionen på et mem:
En enhed af kulturel arvelighed, en hypotetisk analog til det isolerede gen, der tænkes underlagt naturlig selektion i kraft af dens ‘fænotypiske’ konsekvenser for dens egen overlevelse og replikation i det kulturelle miljø. Et mem anses således som den mindste selvreplicerende kulturenhed.
Ikke sandt? En vanskelig sag at få frem på lysskærmen. Og dog, for i følge memetikken findes der nemlig mange eksempler på memer, som de fleste vil kunne nikke genkendende til: melodier, slagord, trosforestillinger, tøjmode og for eksempel måden, hvorpå man laver krukker. Man fornemmer, at memer handler om idespredning ved at imitere andres adfærd.
Men ligesom det er tilfældet med gener, kan også memer mutere. På den måde kan memet forandres, når det overføres fra ét menneske til et andet. Det er måske lidt på samme måde som med den gamle selskabsleg, når den samme historie, skal gå fra mund til mund. Så er der nemlig risiko for, at en fjer nemt bliver til fem høns.
Den slags mutationer er der mange eksempler på, at mennesker, folkslag, trossamfund, ligesindede har gjort sig store anstrengelser for at undgå ved for eksempel brug af rim og remser. På den måde kan for eksempel salmevers være en slags mnemoteknik, der kan forhindre, at noget går i glemmebogen.
Huskevers, huskeremse eller huskeregel – kært barn har mange navne. Hvem har mon glemt, at den, der skriver d i gjort, skal ha’ sin ende smurt.
Læs mere om memer og vores fælles hukommelse
PS: Selv Fritz kan et fantastisk huskevers: mutus, nomen, dedit, kokis. Er der mon nogen blandt Pluds spillere, der ved, hvad denne næsten magiske remse, kan gøre en i stand til?