Jeg savner ordet HØVEJR, skriver Ejnarsminde og beskriver denne vejrtype, hvor frisk vind med lav luftfugtighed og pænt med sol dominerer.
“Det er vel noget af det smukkeste og mest velduftende. I al ubeskedenhed er hermed link til en blogpost, hvor jeg brugte ordet tilbage i 2005”, fortsætter Ejnarsminde og bringer linket:
http://farmer.smartlog.dk/en-duft-af-sommer–post22532
Fritz: jamen, du er ikke den eneste, Ejnarsminde, der bruger dette udtryk, så lad os skynde os også at få noget høvejr her på Pludr. Din beskrivelse af den slags vejr på den farmerblog, rammer efter min mening plet. Det er, så mine næsebor frydes. Tænk at have fået lov at opleve en sådan duft af en balle solskinstørret hø på en sommerdag med en lun brise fra sydøst! Lykkelig er den, som også engang har oplevet duften af en solsbeskinnet kornmark efter regn, en knastør plantage med fyrretræer efter regn eller lugten af saltvand og marehalm på en solbeskinnet sandstrand med en let brise fra Vesterhavet.
Dufte er noget, som fæstner sig dybt i hukommelsen. Det ved Fritz alt om, for han er vokset op i en by, hvor man engang sagde om stanken af rådne skidtfisk, at det lugtede af penge. En anden lugt, som jeg kan huske fra den tid, var, når skibe lagde til kajs, og deres last af korn blev losset. Det var en anderledes behagelig duft, end den stank af skidtfisk i forrådnelse, når lastoptagerne skulle lænse fiskekutternes lastrum.
Lad os lige få stanken renset ved at snuse til Ejnarmindes dejlige beskrivelse af høvejr:
“Det er rigtigt høvejr. Græsset blev slået lørdag morgen og dufter nu himmelsk af hø. Kunne man blot være sikker på at man fik en periode uden regn på denne årstid, skulle man aldrig vinterfodre med andet end hø. Duften medens man laver det og duften hver gang man tager hul på en høballe om vinteren. I år ser det ud til at ville lykkes.
Hyldene er også begyndt at dufte. Husk at lave hyldeblomstdrik. Det er så kort tid, det er muligt. Købte i vinter en flaske hyldeblomstdrik i en forretning. Surrogat som alt det andet. Så hellere den ægte vare i dens korte sæson.
Hvidkløveren er tæt på fuld blomst. Der er fuld gang i bierne. Det er vel en af de smukkeste afgrøder, om ikke den smukkeste. 75.000 kvadratmeter hvidt tæppe til gratis nydelse. Hvem ka’? Naturen ka'”
Fritz: ja, og her ku’ en landmand engang også sagtens smadre lugten af nypløjet muld og nyudsprungen hyld med gyllekanoner. Den slags har Fritz også engang skrevet drabelige artikler om – for eksempel denne:
http://www.jv.dk/artikel/32855:Kolding–Glaede-over-stop-for-gyllekanon