Forleden manglede Preben Riis Sørensen det lille og ikke mindst gammeldags ord, edre, som man kan finde i Ordbog over det danske Sprog, her på Pludr også betegnet: ODS’en. Her kan man læse, at edre kommer af ordet, edder, og skal forstås som det at ødelægge noget ved hjælp af gift altså at forgifte. På den måde er ordet også i familie med det lille ord, ed, som vi jo blandt andet også bruger i forbindelse med kraftudtryk og bandeord, som når vi finder det nødvendigt at udspy eder og forbandelser.
Fritz: Hm, det er eddermame et giftigt ord ikke mindst i bydeform. I DDO’en har vi også ordet: edder og edderkop! Men hvad har en edderfugl at gøre i dette selskab? Er edderfugl en giftig spise?
Preben Riis Sørensen: På ingen måde, edderfugle har en god, kraftig smag og ikke trannet. Men de spiser jo også med de fine: Østers og muslinger.
islet: Jeg svøber mig hver nat i min edderdunsdyne
Fritz: Det lyder edderbukkeme rart!
At en edderkop er giftig, ved enhver. Bare spørg fluerne – de ved besked. Men ellers er der ikke mange giftige edderdyr på vore breddegrader. I ODS’en har vi for eksempel: edderormen, der er et andet udtryk for hugormen. Dertil kommer edderslange og eddersnog. Edderstær derimod er ikke noget dyr, men en øjensygdom.
Men så er der jo også eddertudsen. Her kan man læse, at “i visse egne af landet kaldes skrubtudsen “eddertåse”, fordi den, efter en almindelig udbredt overtro, kan fremkalde edder, når man rører ved den. Den væske, den kan udsprøjte, er dog ikke egentlig giftig, selv om den kan frembringe kløe og svie.”
En sådan eddertudse har man i Australien i mange år udspyet eder og forbandelser over. Ja, downunder føler man sig invaderet af krokodilledræbende kæmpetudser. Australierne importerede selv sukkerrørstudserne, eller Agatudserne, fra Sydamerika for 70 år siden for at bekæmpe de irriterende sukkerrørsbiller. Men dengang vidste man formentlig ikke, at flytningen ville kreere monsteragtige tudser med langt større ofre end sukkerrørsbiller, som de ifølge Aalborg Zoo slet ikke gad æde.
Læs selv om de australske monsterrtudser