Hængemule- og hængebugsøl

Tidligere bad Preben Riis Sørensen om krabambuli. Nu har han sikkert nået promillegrænsen, for ønsket denne gang er: ølfri.

Fritz: Hm, det er vel ikke øl, der er problemet, men indholdet nemlig alkoholen. Derfor har vi udtrykket, alkoholfri. I gamle dage måtte børn og unge under 18 år ikke besøge diskoteker, og derfor fik vi sodavandsdiskoteker. Men siden har vi fået sodavand med alkohol, og hvad hjælper det så at stille krav om, at diskoteker eller for den sags skyld fredagsbarer skal være “ølfrie”? Her ville det være mere korrekt at bruge udtrykket: alkoholfri. Lad os nøjes med de fri-ord, vi kan finde i ordbøgerne. Og her findes ølfri ikke.

Det nærmeste, vi kommer, er vel nok Carlsbergs afholdsøl, som vi kan få serveret i Ordbog over det Danske Sprog (ODS’en):

Afholdsøl, subst. Carlsbergs Skattefri sundeste og mest velsmagende Afholdsøl. IllTid.1902/03.677. Suppe, Steg og Kage. Og dertil skulde drikkes ærlig Brændevin, erklærede Silius, og ikke Afholdsøl og Sodavand. Kirk. NT.202.

Vi kunne nu også bare nøjes med champagneøl, som vi også kan få serveret i ODS’en, og som heller ikke indeholder øl:

Champagneøl: et. (ældre spr.) art mousserende læskedrik.Champagneøl er en især om Sommeren behagelig mousserende Drik, som mere ligner Viin end Øl. Den tilberedes af Vand, Melissukker, Citronolie o. d. (: og deslige). NordConvLex. II.(1859).132.

Når vi nu alligevel er ved at fulde os i mere eller mindre ølfrie drikke var det måske værd også at servere hængemuleøl, der i ODS’en beskrives som skattefrit øl og næsten uden promiller. I følge ODS’en hedder den slags øl med et finere ord konventøl og med knap så fine ord: potteøl, skillingsøl, slyngeløl eller bare tyndtøl.

Øl-entusiaster går altid efter smagen af øl og ikke nødvendigvis efter promillerne. Det er måske derfor, Carlsbergs ny Nordic ikke får entusiasternes tommelfinger opad, for den smager jo ikke af øl.

Læs selv her i Politikens øl-test.

Og læs her, hvorfor smagen af øl er så vigtig.

PS: Effekten af et overdrevet indtag af bajere retfærdiggør vel udtrykket: hængebugsøl?
,