Højt at flyve

Forleden faldt Preben Riis Sørensen over en lov, som han synes, vi skal indføre her på Pludr, nemlig en faldlov.

Fritz: Hm, dem findes der jo flere af. Der er jo ikke bare Galileis faldlov:
s gange en halv gange g gange t i anden, hvor s er faldvejen når en genstand falder frit (fra hvile), uden luftmodstand i tiden t. I Danmark er tyngdeaccelerationen g = 9,82 m/s2.

Her kan den ikke-lineære dynamik sikkert også gøre sig gældende i form af en bananskræl, men den slags hører under kaosteorien.

Lad falde, hvad ikke kan stå, lyder et gammelt ordsprog. Og det har Dansk Sprognævn så ladet gøre. Faldloven står derfor ikke mere i Den danske Ordbog (DDO). Men den kan genfindes i Ordbog over det danske Sprog (ODS) – og i Pludrs database.

Endelig er der faldloven som en slags naturlov for lederaspiranter, der sat på formel, lyder:

Den, der efterfølger en stærk, succesfuld og karismatisk leder er dømt til fiasko.

Her rummer faldloven et tydeligt element af foførelse, for når en succesfuld leder går på toppen af sin karriere, står vi andre tilbage forført af hans aura og kompetencer. Vi har vænnet os til den store leder med de store visioner. Og det skygger for, at han engang selv var ny, ung og begik fejl. Det er altid de sidste billeder, vi har, hvor lederen mestrede alle situationer, der står tilbage, og dermed bliver det meget tydeligt, at den nye er utrænet, og vi synes, han virker svag og usikker – til tider endda latterlig.

Læs om de faldne her:
http://www.b.dk/politiko/efterfoelgerens-faldlov

Ikke en rød reje

Hvorfra kommer ordene, grivna og ouguiya, spørger Preben Riis Sørensen.

Fritz: Grivna kommer fra antikabc.dk:
Gammel russisk mønt og værdibegreb, der allerede fra 1200-tallet også var en vægt og regneenhed. Navnet kommer fra det metalhalssmykke (grivna), som russiske kvinder bar i middelalderen. Der er forskellige arter og værdier af grivna, alt efter om der er tale om guld eller sølv og afhængig af tidspunkt og geografisk placering. I 1200 og 1300-tallet blev grivna i form af sølvbarrer benyttet som stormønt. Disse blev afløst af grivenka og rubel.

Ouguiya kommer fra Mauritanien – det er navnet på landets møntenhed. Alverdens nationaliteter og møntenheder kan man finde på sproget.dk brug dette link:
Lande og nationaliteter

PS Røde rejer som betalingsmiddel er kun for dem, som er havnet i RKI-registret.