Forleden faldt Preben Riis Sørensen over en lov, som han synes, vi skal indføre her på Pludr, nemlig en faldlov.
Fritz: Hm, dem findes der jo flere af. Der er jo ikke bare Galileis faldlov:
s gange en halv gange g gange t i anden, hvor s er faldvejen når en genstand falder frit (fra hvile), uden luftmodstand i tiden t. I Danmark er tyngdeaccelerationen g = 9,82 m/s2.
Her kan den ikke-lineære dynamik sikkert også gøre sig gældende i form af en bananskræl, men den slags hører under kaosteorien.
Lad falde, hvad ikke kan stå, lyder et gammelt ordsprog. Og det har Dansk Sprognævn så ladet gøre. Faldloven står derfor ikke mere i Den danske Ordbog (DDO). Men den kan genfindes i Ordbog over det danske Sprog (ODS) – og i Pludrs database.
Endelig er der faldloven som en slags naturlov for lederaspiranter, der sat på formel, lyder:
Den, der efterfølger en stærk, succesfuld og karismatisk leder er dømt til fiasko.
Her rummer faldloven et tydeligt element af foførelse, for når en succesfuld leder går på toppen af sin karriere, står vi andre tilbage forført af hans aura og kompetencer. Vi har vænnet os til den store leder med de store visioner. Og det skygger for, at han engang selv var ny, ung og begik fejl. Det er altid de sidste billeder, vi har, hvor lederen mestrede alle situationer, der står tilbage, og dermed bliver det meget tydeligt, at den nye er utrænet, og vi synes, han virker svag og usikker – til tider endda latterlig.
Læs om de faldne her:
http://www.b.dk/politiko/efterfoelgerens-faldlov