Hverken niknakker eller klamotter

Preben Riis Sørensen forslår at vi bruger klamotter og genindfører niknakker.

Fritz: Hm, klamotter må være en fordanskning af det tyske ord, klamotten, og søger du efter klamotter med Google, får du kun ganske få og ikke særlige autoritative henvisninger. Klamotter skal måske samenlignes med slang.

Niknak synes ikke at være den korrekte stavemåde. Det fremgår af teksteksemplerne i Ordbog over det Danske Sprog, at ordet indeholder en bindestreg: nik-nak. Et andet eksempel i ODS’en er sstation, der er skrevet med rødt og tilsyneladende staves med dobbelt-s. Men også her fremgår det af teksteksemplerne, at det skal staves med en bindestreg: s-station. Og ord med bindestreger sletter vi fra Pludrs database. “Niknak” har således været en joker.

Nik-nakker var datidens snack – små kager på størrelse med en toøre. Nik-nakker var uden tvivl namnam, som igen er et ord, der kan herske tvivl om. I Den Danske Ordbog, skives det uden bindestreg, men i Ordbog over det Danske Sprog skrives det med bindestreg: Nam-nam.

Fremmed fisk

Forleden savnede Gemini ordet, poisson, og argumenterede med, at udtrykket bruges inden for statistik. Det ord fik Fritz til at overveje, om nogle ord er lidt for fremmede til Pludrs database. Ja, vel er der ord, som er alt for fremmede – lægelatin for eksempel. Det gælder i hvert fald den lægelatin, som ikke findes i ordbøgerne.

Derfor stillede Fritz et opklarende spørgsmål: Hm, poisson er jo det franske ord for fisk. At det også bruges statistisk bliver måske nok lidt for fremmed et ord til Pludrs database?

Men hidtil har ingen givet noget svar, og så må Fritz jo selv forsøge at give et svar. Det bliver så i form af endnu et spørgsmål: Er statistikeres brug af ordet, poisson mere fremmed end kampsportsudøveres brug af ordet, kata? Og hvad med punkernes pogo, rugbyspillernes haka og fodboldentusiasternes tifo? Sådan kunne vi blive ved med at sætte spørgsmåltegn ved “fremmede” ord. Ikke mindst i musikkens og musikernes verden bruges der fremmede ord, hvoraf de mest “almindelige” også er med i Pludrs database.

Ergo er der ikke andet at gøre end også at give plads til den fremmede fisk, poisson, og takke gemini for at gøre opmærksom på ordet. Men Fritz forbeholder sig altså stadig ret til at afgøre, hvorvidt andre fremmede fisk er lidt for fremmede til Pludrs database.