Kalkar og Moth

Kalkars ordbog, skal vi til at bruge den? Og Moth’s ordbog, spørger Preben Riis Sørensen og foreslår ordet: Fremjag.

Fritz: Nej, det skal vi ikke. Fremjage er et af de ord, man kan finde i Moths Ordbog, men det er ophørt med at eksistere i ODS’en. Selv om man sagtens kan forestille sig ordet brugt til at beskrive, hvad der sker under en klapjagt, synes jeg ikke, vi skal have ordet med i Pludrs database. Måske er fremmane i familie med ordet, og det ord har vi da vist nok i databasen, så lad os nøjes med det.
Kalkars Ordbog vil vi heller ikke benytte os af – vi har rigeligt i ODS’en og DDO’en.

Her er noget af det, som Wikipedia skriver om Kalkars ordbog: Otto Kalkar begyndte i 1868 at samle stof til en Ordbog til det ældre danske Sprog (1300-1700) (ofte blot omtalt som Kalkars ordbog), der udkom 1881-1907 i fire bind og et femte supplementsbind udgivet 1907-1918. Ordbogen indeholder særlig det, som i det gamle sprog afviger fra nutidens sprogbrug.

Det danske Sprog- og Literaturseskabb om Moths Ordbog: Den er enestående for sin tid, også i internationalt perspektiv. Den registrerer nemlig almindelige menneskers daglige talesprog. Ingen danske ord var for sjældne eller for sjofle til at komme med i ordbogen. Det var vigtigt for Moth at belyse det enkelte ords udtale, bøjning og brug, især i faste vendinger. Derfor er Moths Ordbog en fantastisk kilde til det danske samfund, den danske befolkning og den danske kultur lige omkring år 1700.