Ord i skammekrogen

Preben Riis Sørensen efterlyser et foldetag, hilket straks får Fritz til at mindes et andet af Prebens ordforslag: Skisko. Selv om de to ord ikke synes at have noget med hinanden at gøre, har de det til fælles, at de fortæller noget om, hvor hurtigt ellers gangbare ord bliver, om man så må sige, sendt først i skammekrogen og siden i glemmebogen.

Foldetag? Hvad er der nu i vejen med det gode gamle ord: Kaleche? Foldetag er sådan et ord, som fagfolk i branchen – denne gang bilbranchen – krummer tæer over. Klaeche lugter åbenbart langt væk af veteranbil. En moderne Mercedes kan ikke længere sælges med noget så gammeldags som en kaleche. Men med foldetag kan den. Hvad er forskellen på foldetag og kaleche? Kaleche: Sammenfoldeligt tag af et vandtæt materiale på fx en åben bil. Og så findes foldetag ikke engang i ordbogen. Hvad tænker de bilhandlere dog på?
Og hvad tænker de i skotøjsbranchen? Også her krummes der åbenbart tæer. Skisko? Hvad er der nu i vejen med de gode gammeldags skistøvler? Der er efterhånden en kedelig trend nogle steder i skotøjsbranchen: Ordet, støvle, er åbenbart dømt gammeldags. Væk er skistøvler, foboldstøvler og cowboystøvler. Men den slags fodtøj er jo stadig gangbar i følge ordbøgerne. Her kan vi til gengæld ikke finde skisko, fodboldsko eller cowboysko. Har man nogensinde hørt om scootersko eller syvmilesko? Nej vel!