Egenbetaling

Preben Riis Sørensen foreslår ordet egenkøb og argumenterer med, at man kan finde eksempler på ordets brug på internettet.

Fritz: Hm, jeg har ikke kunnet finde en forklaring på “egenkøb”. Er der tale om bydeformen af et udsagnsord, eller er der tale om et navneord. Og i givet fald, er det mon så et køb, som jeg selv foretager og dermed det modsatte af et “fælleskøb”? Men hverken egenkøb eller fælleskøb findes i ordbøgerne. Bøjningsformer er heller ingen steder at finde. Søger du fx på “et egenkøb”, finder Google heller ikke noget. Indtil vi finder ud af bøjningsformerne, vil jeg foreslå, at skrive ordet på venteliste.

Preben Riis Sørensen: Der er da hits på både egenkøbt og egenkøbte.

Fritz: Hits ja, men få hits. Jeg forstår egenkøb som noget, jeg som ansat i en virksomhed har købt – det kunne være et arbejdsredskab, som min arbejdsgiver ikke vil betale for. Men her har vi jo ordet, egenbetaling, i ordbøgerne. Egenkøb er så en anskaffelse, der er sket med egenbetaling – en selvfinansiering. Adjektivet, egenkøbt, findes heller ikke i ordbøgerne. Det arbejdsredskab, som du har købt, er som regel også dit eget, medmindre det skal foræres bort som en gave. Men hvis det nu er en gave, som din arbejdsgiver har bedt dig om at købe til dig selv, så er det vel egenkøb uden egenbetaling?
For at gøre det hele mere indviklet, så findes ordet, enekøb, i ODS’en, og det modsatte: fællesindkøb, kan vi også finde her.

Jeg skal lige overveje, om den slags egen-ord, om jeg så må sige egner(!) sig til Pludrs database.

PS: Findes det modsatte så også: egetsalg?

Fritz: Efter moden overvejelse er jeg kommet til den konklusion, at engenkøb ikke skal med i Pludrs database. Ordet lyder forkert, for det er et navneord, og det skal vel rette sig efter dets sidste stavelse: køb – et køb og ikke en køb og dermed: et egetkøb. Egenkøb lyder forkert. Det må være et egetkøb og ikke et egenkøb. Noget helt andet er, at heller ikke egetkøb findes hverken i ordbøgerne eller på internettet.

PS: Når man i folkeskolerne taler om anskaffelser til eleverne, som skolen ikke vil, kan eller må betale for, taler man ikke om hverken egenkøb eller egetkøb, men om forældrekøb – et ord, som også findes i ordbøgerne. Her kan man også finde brugerbetaling og ikke mindst egenbetaling.