Hunlig og hanrejer

Forslag: hunmus – eller som Preben Riis Sørensen nogenlunde udtrykker det: Ha! for hunmus findes i ordbøgerne!

Fritz: 🙂 – og så ved jeg ikke engang, om hunlig er fagjargon blandt politifolk og bedemænd, men bedekvinder findes i hvert fald både i Den Danske Ordbog (DDO) og i Pludrs database. Hvad politiet angår, har vi endnu ikke opnået ligestilling. Ifølge Den Danske Ordbog findes der nemlig ikke politikvinder!

Og der er lang vej endnu, for der findes kun 44 kvinder i Den Danske Ordbog, men ikke færre end 350 mænd. Ordbøgerne er dog på rette vej, hvad mænd angår, for i den gamle Ordbog over det Danske Sprog (ODS’en) er der 1088 mænd. Hvad kvinder angår, er der en klar tilbagegang. I Ordbog over det Danske Sprog er der 104 kvinder, men altså kun 44 i Den Danske Ordbog.

I ordbøgerne har vi også et udtryk for en – som det står forklaret i Den Danske Ordbog “mand hvis ægtefælle eller kæreste er eller har været ham utro”: hanrej. Men der findes endnu ingen kvindelig pendant til en hanrej.

I ordbøgerne findes der heller ingen hanreje. Men en hanrej bøjes trods alt på følgende måde: hanrejen, hanrejer og hanrejerne. Den slags findes der måske også blandt “søkvinder” i fremmed havn.

Ølhunden glammer

Forslag: leffe/n – belgisk øl

Fritz: Den øl er belgisk. Navnet er et varemærke – ikke et navneord, og det skrives med stort L. Meeen – i ODS’en har vi et verbum: leffe, og så skal vi selvfølgelig også have bøjningsformen: leffen (med et lille l) med!

Forslag: De øvrige belgiske øl, hvad med dem: geuze, kriek, lambic?

Fritz: Tjah, hvad med alle de belgiske øl? Der er tale om mærkevarenavne, som vi skriver med store begyndelsesbogstaver. De belgiske øl har tilsyneladende endnu ikke vundet så meget hævd på dansk, at de hver især er blevet til navneord, som for eksempel Tuborg er blevet det i DDO’en, og Carlsberg er blevet det i ODS’en.

Undren: Vi sletter de belgiske øl? Hvad så med vinnavnene?

Fritz: Hm, sletter og sletter – der er snarere tale om at undlade at føje belgiske ølsorter til Pludrs database. Vi har, så vidt jeg ved, for eksempel heller ikke australske øl i databasen.

Hvad navnene på vinavlernes druesorter angår, så har vi vist nok kun dem, som i forvejen findes i ordbøgerne. Men der findes cirka 3000 forskellige druesorter. På Vinavisens liste med de 28 vigtigste druesorter har vi ikke engang dem alle. Vi har kun de sorter, der vokser i ordbøgerne. Derfor har vi for eksempel heller ikke: cirgnan, carmenere eller grenache.
Se Vinavisens liste her:
https://www.vinavisen.dk/sider/Vinbog_15