Slughalse

Forleden gemte der sig igen et lidt skummelt ord på spillepladen: lamie, (gr. lamia), børneædende kvindeligt uhyre i den gamle græske folketro.

Og så er det jo, man komme til at tænke på Rødhætte, der jo i det gamle folkeeventyr også bliver slugt – ikke af et kvindeligt uhyre, men af en ulv i fåreklæder.

I den græske mytologi, var Lamia en libysk dronning, der blev forvandlet til en dæmon, der myrdede børn. Gad vide om Gadaffi er familie med den dronning – han myrder i hvert fald revolutionens børn, om man så må sige.

Den store hvide haj er jo også lidt af en slughals, men om den har børn på samvittigheden vides ikke, men: “Denne haj var kendt fra Middelhavest i gammel tid, og formentlig er der tale om fisken, som Aristotelis og andre græske forfattere henviser til som det frygtelige Lamia Monster.

Det er et almindeligt navn, som stadig bruges om denne art både i Grækenland og steder som langs den franske sydkyst, hvor den bliver kaldt for Lamie. De blev ikke sjældent fanget mellem Sete og Nice i middelalderen…” læs mere her på engelsk:

http://greatwhiteshark.netfirms.com/gwtax.htm

Og her er lige lidt mere for de videbegærlige slughalse:

http://www.theoi.com/Ther/Lamia.html

57 thoughts on “Slughalse”

 1. @Preben: Som jeg har forstået det, er Hannik en indbygger i Han Herred. Jeg tror, du tænker på:
  “1) = tappehane på anker, tønde, kar etc., som især bruges i Sydøstjylland.”
  Vi har også en elbo, som man heller ikke kan finde i ordbøgerne.

 2. @Supaya: Hvis bruun har været med i spillet før, så har jeg uden tvivl slettet ordet igen. Hverken jeg eller Google kan finde “bruun”. Derimod er der masser af “Bruun” – altså med stort begyndelsesbogstav. Bruun er et egenavn, og den slags skal vi ikke have med i Pludrs database.
  Prøv at lave en billedsøgning på “bruun”, og du vil se et hav af ansigter – alle sammen er i familie med Bruun:
  http://www.google.dk/search?q=%22bruun%22+site:dk&hl=da&rlz=1G1ACAWCEN-GBDK366&biw=1366&bih=665&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&ei=ex4CTuynE8zIswbv2bWlDQ&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CA0Q_AUoAQ

 3. @Preben: Google kan kun fine en enkelt autoritativ kilde til ompole, men af de andre henvisninger, kan man slutte sig til, at ordet er ok, så jeg føjer det til databasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.