Misdædere

På spillepladen forleden var der et lille tankevækkende nordisk ord, varg. I ODS’en kan man læse, at varg er den, der har begået helligbrøde og derfor er erklæret fredløs.
Den slags hører ikke bare fordums tid til. Robin Hood er således ikke den eneste fredløse, vi kender til – tænk bare på Osama bin Laden. Hvis det mod al forventning engang skulle lykkes massemorderen, Anders Behring Breivik at udslippe, ville han sikkert også af folkeviddet blive erklæret for fredløs – en varg.

Tankevækkende er det også, at det ikke er første gang i Norge, man har en varg. Kristian Larsson Vikernes var også en sådan en misdæder. Kristian Larsson Vikernes også kaldet for ”Varg Qisling Larssøn Vikernes”, eller bare ”Greven”, er en norsk black metal-kunstner, politisk aktivist, morder og dømt som brandstifter.

Varg Vikernes blev i 1993 dømt 21 års fængsel for mordet på sin tidligere ven Øystein Aarseth fra metalgruppen Mayhem, såvel som for at have nedbrændt tre norske stavkirker.

Siden blev han også kendt som en fremstående talsmand for den hedenske asetro.

Efter at have afsonet 15 år, kunne han søge prøveløsladelse i foråret 2008, men hans ansøgning blev afslået. Han blev prøveløsladt i maj 2009.

http://da.wikipedia.org/wiki/Varg_Vikernes

15 thoughts on “Misdædere”

 1. Manglede i dag:

  ophev, ODS ophive
  hutuen
  soppetur/e, ggl
  speer, eller hedder det sper?
  hotelrute/n, ggl
  elevtur, ggl
  popnit, ggl+tes
  oppot, ggl+te
  peelet, DDO

 2. @Preben: Ok til ophev, hutuen, soppeture, speer (ikke sper) ,elevtur, navneordet popnitte (ikke popnit) og peelet.
  Hotelruten kan Google kun finde to-tre ikke særligt autoritative kilder til, og oppotte er der heller ikke særligt autoritative kilder til. I ordbøgerne har vi indpotte, ipotte og ompotte, og jeg gad nok vide, om ompotte og oppotte ikke er det samme?

 3. Ad 2:

  Oppotte kommer af at man ompotter over i en større potte.

  Man popnitter med en popnittetang. Hvis ikke udsagnsordet var der, kom nitterne jo aldrig i, vel?

 4. @Preben: Her tror jeg, vi må have hjælp af et par grønne fingre, før den potte er ude eller oppe, om man så må sige. Findes der eventuelt autoritative kilder blandt Pludrs spillere, der kan forklare, hvad det er, man gør, når man oppotter? Er oppotte et synonym til ompotte? Eller er der en forskel?
  Hvad angår de der popnitter, så tror jeg ikke, man popnitter, snarere tror jeg, at man bare nitter. Også her kunne vi bruge hjælp fra sagkyndige. Findes der eventuelt en værftsarbejder blandt Pludrs spillere med titel af nitter, der ved om man popnitter eller måske bare nitter med popnitter? I ODS’en findes der også et navneord, rørnitte. Den slags nitter man efter min mening også med – man rørnitter ikke.

 5. Manglede i dag:

  dagget, ODS
  guttae, ggl
  mugegang, ggl
  mintte, ggl
  tump, ODS
  tintag, ggl

 6. @Preben: Ja til: dagget, guttgae, mugegang, tump og tintag. Google kan ikke rigtigt fine autoritative kilder til mintte. Jeg synes ikke det skalmed i Pludrs database, for så er der jo et hav af smagsvarianter på te, vi også skal have med. Lad os indtil videre bare nøjes med de teer, der findes i ordbøgerne.

 7. @Supaya: Hm, andegump findes ikke i ordbøgerne, og blandt de få andegumper, Google kan finde, er der ikke rigtigt nogen autoritative kilder.

 8. @Sup:

  (Sandfærdig historie)
  Der var en pige der hed Anne, og hendes skæbne blev, at blive gift med en der hed Rump 🙂

 9. Med fare for at vi nu mister et godt ord, vil jeg gerne foreslå et godt dansk ord:

  amøboid

 10. @Supaya: Soma er så mange forskellige ting, at jeg har besluttet at skrive et indlæg om det her på Pludrs blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.