Sammentræf

Det var da et utroligt sammentræf! Dagen efter, at jorden i sin bane omkring solen har været tættest på solen – det var den 4. januar, dukker ordet for det modsatte fænomen, aphel, op på Pludrs spilleplade. Det er da tankevækkende.

Aphel er den 4. juli, når jorden er længst væk fra solen. Når jorden er tættest på solen, betegner vi det med ordet, perihel, som vi selvfølgelig også har med i Pludrs database.

Det skal da blive spændende at se, om det modsatte sammentræf vil finde sted her på Pludr, nemlig at vi den 5. juli har perihel på spillepladen.

Pludrs sprogrøgtere bedes hjælpe Fritz med at holde øje med, om det sker.

Her kan du fordybe dig begreberne:
http://www.aaf.dk/?Ordforklaringer:A:Aphel%2FApog%E6um

Og her er en endnu mere læseværdig tekst om det samme:
http://www.bbc.co.uk/blogs/23degrees/2011/12/day_365.html

36 thoughts on “Sammentræf”

 1. Manglede i dag:

  venne, ODS
  venen
  enefag, ggl
  henlev, ODS

  knev/t, ODS, skal vel ud?

  Det er vist forkert at udelukke alt med sort i ODS. F.eks. er ‘bagefter’ en henvisning under bag, skrevet i to ord (med sort), og vi kender det i et. Som utallige af disse henvisninger. Vi skunne så have haft bagaf med i dag.

 2. Bahai :
  Gyldendal – Den store danske

  “oprindelig en iransk religion, der blev grundlagt af Bahaullah (1817-92). I dag har bahai troen omkring seks mio. tilhængere ov.” – skal den med ?
  Ordet står med stort begyndelsesbogstav, men med lille ved “bahai troen”

 3. @Preben: Ja til: venne, venen og henlev. Enefag kan Googel ikke rigtigt finde autoritative kilder til. Og ja, knev/t skal slettes. Hvad angår alle ord med sort, så læser jeg forklaringerne i ODS’en sådan, at bagaf (i rødt) er et ord, som ODS’en angiver en anden stavemåde på. Her skal man så slå op under bag (som pre. og adv.), og her kan man se, at bagaf skrives i to ord. ergo skal bagaf ikke med i Pludrs database.

 4. @lille: Ja da, bahai og: bahaier med tilhørende bøjningsformer skal vi have med i Pludrs database.

 5. BORTREJST
  Hm, fra på torsdag og 14 dage frem er det så som så med Fritz’s røgtning af ord her på Pludrs blog. Fritz rejser nemlig en tid til varmere himmelstrøg, og selv om der her muligvis også kan findes en internetforbindelse, er der ingen garanti for, at ordforslag løbende vil blive føjet til Pludrs database.
  http://www.kohyaoyaivillage.com/

 6. Manglede i dag:

  tapr, ODS

  Ang. ferie kan vi da arrangere lidt med et par havestole og en terrassevarmer ved Sædding strand, evt. kan vi smide et par kunstige koraller hist og her. Du kan så sidde og tylle dåseøl, og samtidig passe dit arbejde på pludr. Det andet er noget pjat 🙂

 7. @Preben: He he, jeg kan se det for mig. Så kan jeg sidde der og tapre mig med “De hvide Mænd” og stirre ud over havet og den gamle søfartsnation, Fanø. Derovre stod i gammel tid de efterladte kvinder også og stirrede ud over havet – ikke mod Sædding Strand, men ud over Vesterhavets kiming, hvor skibsmaster og sømænd lod sig se.

  Dit forslag får mig til at tænke på en artikel, jeg engang skrev om Fanø – Blåfrosne vandmænd, lød rubrikken. Læs den her: Blåfrosne Vandmænd

 8. (Man kan så sige at du – heller ikke nu – er en mand af få ord)

  Manglede i dag:

  flunk, ODS
  b9+e, ODS
  elboks, ggl
  s16.2+t

  Er flunge smidt ud?
  K16.2, k8.3 og gode gamle k5.2 skal vel ud?

 9. @Preben: Ja til: flunk, B9+e og elboks. S16.2+t dur ikke, da ODS’en for dette tillægsord angiver en anden stavemåde. Ja, flunge er smidt ud, da ODS’en angiver en anden stavemåde. Men K16.2, k8.3 og k5.2 skal ikke ud. Tjek lige selv efter.

 10. Ad 9:

  Når jeg slår knot op, er det et sb., jeg formoder hedder knotter i flertal, og ikke knote. Ellers er knot bydeform af knotte, og der opstår knote heller ikke.

  Ang knut, forpassede jeg at se 2eren, den er rigtig nok OK.

  Og så fik jeg i den sene time skrevet k5.2. Det var k5.3, kong, jeg ville have ud.

 11. Selv om jeg er fløjet 10 timer mod sydøst og yderligere sejlet ud i den blå Phang-nga Bugt og befinder mig på et afsides beliggende sted, så er der trådløst internet i den bungalow, jeg har “slået mig ned i”! Noget så almindeligt som en mobiltelefonforbindelse er her ikke engang. Men wifi, kolde dåseøl, friskfangede fisk i den lille restaurant, masser af cikader, gekkoer, palmer og fugtig tropevarme er her da. Her er ikke engang særligt mange turister, så overrendt er der heldigvis heller ikke på Koh Yao Yai, som øen hedder. Her er altså mulighed for, at Fritz løbende(!) kan passe sit arbejde (hvis han gider), selv om han er på ferie. Derfor ja til forlet og getto.

 12. Flovt, som man kan være ordblind! Vi har jo også grev.
  Det faldt mig ikke ind at bruge andet end ODS, og da slet ikke hovedet…..

 13. Manglede i dag:

  ølkop, ODS, mangler DU da
  flodø, ggl
  jongg, ggl

 14. Manglede i dag:

  ruren
  snerig/t, ODS
  frugtår, ODS
  ivend, ggl+es
  lerkur, ggl
  figurer
  krit, ODS,kritte
  purer

  Jong må det så blive, i stedet for jongg?

 15. @Preben: Ja til: ruren, snedig/t, frugter, ivend, figurer, krit, purer og jong. Men nej til lerkur. Lad os forsøge at nøjes med de kure, man kan finde i orbøgerne.

 16. Kan godt se det er svært at ramme tasterne….
  (Det var snerig og frugtår)

  Manglede i dag:

  iskrog, ggl
  h11 +s, DDO

 17. @Preben: Bortset fra, at det godt kan drille en smule at ramme bogstaverne, når man skriver på en iPhone, så er det iPhonens allestedsnærværende stavekontrol, der giver problemer. Snerig og frugtår er ikke ord, stavekontrollen kender til, den slags ord bliver lynhurtigt rettet til noget for stavekontrollen forståeligt – og vel at mærke sker det nogle gange, uden, at man opdager det! Men ellers ja til iskrog og H11+s.

 18. Manglede så:

  åfisk, ggl
  titl, ODS
  fedfisk, ggl
  afskim, ggl +me
  isfisk, ggl
  fimt, ODS,fim3
  sideå, ggl “” til

  Kan a6.1 bøjes med +t?

  Der er et tillægsord vdr. frimærkesamling der slår dagens lange.

 19. @Preben: Ja til: Åfisk, titl, fedfisk, afskim, isfisk, fimt og sideå. Nej, a6,1 kan ikke bøjes med et t – bøjer du æde bliver det ikke til “ådt”, men ædt. Jeg kan ikke lige se det lange tillægsord, der har med frimæresamling at gøre. Det ord, jeg tror, du tænker på, staves jo med følgende bogstaver forrest: “filateli” og ikke “filatili”.

 20. Manglede i dag:

  dingel, ODS
  ildhed/t, ODS
  baglig, ggl + et (her ses tdl. godkendelse 55)
  enlighed, ODS
  bagline, ggl

 21. Manglede i dag :

  stoa – Gyldendal Den store danske :
  betegnelse for den stoiske filosofiske skole, se stoicisme

 22. @Preben: Ja til dingel, som jeg så bøjer således:
  Dingel
  Dingelen
  Dingeler
  Dingelerne
  Og håber det er korrekt. Ja også til: ildhed og baglig, som ganske rigtigt er blevet godkendt tidligere. Jeg havde åbenbart glemt, at du havde forklaret noget om, at baglig har noget med et sejls bagkant at gøre. Enighed og bagline får også et ja.

 23. @lille: Hm, stoa er jo også en lang, rektangulær bygning, hvor den ene langmur er erstattet af søjler. Så ja til stoa.

 24. Manglede i dag:

  forrod, ODS
  ædler, ODS
  korrolle/r, ggl
  lerdyr, ggl
  forlejr, ggl
  korleg/e, ggl
  regl, ODS

  Ad 32:
  Det skrev jeg heller ikke, men blev inspirereret af pladen 🙂

  Ad 33:
  Det var enlighed, ikke enighed.

 25. @Preben: Ja til forrod, ædler, og her snupper vi også lige bydeformen, korrolle, korleg og regl. Men lerdyr bryder Fritz sig ikke om. Tænk på alle de andre ting af ler, han så også skal godkende! Det er ok at lade sig inspirere, men hvad angår enlighed, så var det min iPhone, der ikke kendte til dette ord og lod sig så “inspirere”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.