Utidssvarende utidighed

Tid er ikke noget, man har – det noget, man tager! Det ved da en hver Pludrspiller. Men har har du så også tænkt på, at tid ikke er noget, der går – tid er noget, der kommer!

Sådan er der sagt meget klogt i både “tide og utide”, og skal man tage forklaringen i Den danske Ordbog om dette udtryk for pålydende, så handler det om “meget hyppigt og ofte på ubelejlige tidspunkter”.

Meget hyppigt er måske overdrevet, for det sker kun to gange om året, at vi, om man så må sige, oplever ubelejlige tidspunkter her på Pluder. Det gør vi faktisk kun, når vi går fra normaltid til sommertid og igen, når vi går fra sommertid til normaltid.

Det gjorde vi jo som bekendt natten mellem lørdag og søndag, da vi alle stillede urene en time tilbage. Men da Pludr har fået husly på en server i USA, hvor man endnu ikke er skiftet til normaltid, oplever vi her på pludr pludselig nogle “utider”.

Pludselig er det ikke mere klokken 21 om søndagen og klokken 19 til hverdag og klokken 23 fredag og lørdag, et nyt spil starter, sådan som det plejer. Nej, indtil amerikanerne også får taget sig sammen til at stille urene en time tilbage til normaltid, må vi leve med, at nye spil både begynder og slutter i utide, nemlig en time tidligere end normalt.

USA har også sommertid – på amerikansk kaldet Dayligt Saving Time – men datoerne for skiftet mellem sommertid og normaltid er altså ikke de samme som her i Europa. Amerikanerne skifter allerede til sommertid natten til den anden søndag i marts. Her i Europa stiller vi urene en time frem til sommertid den sidste søndag i marts.

Amerikanerne har sommertid helt frem til den første søndag i november, mens vi i Danmark og det øvrige Europa går tilbage til normaltid den sidste søndag i oktober.

Sommertid blev indført første gang i Østrig og Tyskland den 30. april 1916 for at spare olie, som der var mangel på som følge af krigen. En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år.

I 2013 går amerikanerne over til sommertid allerede den 10. marts 2013, mens vi her i Europa venter tre uger, og først går over til sommertd den 31. marts 2013. USA går tilbage til almindelig vintertid den 3. november 2013, og Europa går tilbage til normaltid den 27. oktober 2013.

Men den tid, den sorg.

45 thoughts on “Utidssvarende utidighed”

 1. Fint med info om overgang til normaltider her på bloggen.
  “Vi plejer” er for de allerede indviede – og nye pludrere skal da også ha’ en chance. Tak Preben og Fritz 🙂

 2. Manglede i dag:

  k17.1-by, ODS
  kombi, DDO
  sambyg, ODS
  Flere k6.1?

  Fritz: Nej, flertalsformen for kilk lader sig ikke gøre på spillepladen. Flertal er kilker og ikke kilke – der mangler lige et “r”.

 3. Manglede i dag:

  begsod, ODS
  tovleg, ggl

  Faldt lige over nibe, ODS. Ser mangelfuldt ud, og ganske uforståeligt, ikke?

  De 4500 nye ord i DRO er sikkert engelske.
  Som modvægt foreslår jeg et par gode dansk ord: allelopati og amensalisme.

  Fritz: Tjah: http://ordnet.dk/ods/ordbog?select=nive,b&query=nive

  Og hvad angår allelopati og amensalisme er de jo to alen ud af samme stykke, om man så må sige. Iøvrigt et meget spændende emne.

 4. Manglede i dag:

  L4.2 + en
  festlag, ggl
  restlag, ggl
  stern, ggl+en
  fremtalt, ODS,fremtælle

  Fritz: Hvad angår stern, så findes det ikke som et selvstændigt ord i ordbøgerne. Men Google afslører, at stern efterhånden har vundet hævd som erstatning for sternbræt.

 5. Stern-, i ssgr.

  1) (af ty. stern, stjerne (se Stjerne), anv. som forstærkende forled) i sternforlibt, se u. stjerne(forlibt).

  2) (af ty. stirn, pande, front, forside, sammenføjningssted paa tømmerværk; jf. Stjern; især tøm.) i ssgr. Stern-baand, -bræt, -linie

  Fritz: Hvad angår stern, så findes det ikke som et selvstændigt ord i ordbøgerne. Men Google afslører, at stern efterhånden har vundet hævd som erstatning for sternbræt.

 6. Manglede i dag:

  k17+t, ggl evt.+er
  limark, ggl
  finmal/t, ODS
  Du nævnte ikke hvad du mente om nibe i ODS.

  Fritz: Efter hvad Fritz og Google kan finde ud af, så er Limark et egennavn og ikke et begreb.
  Og jo da, jeg kommenterede “nibe” med et link:
  http://ordnet.dk/ods/ordbog?select=nive,b&query=nive
  Her kan man slutte sig til, at nibe er en alternatv stavmåde for “nive”.

 7. matai, en træsort : Prumnopitys taxifolia

  Kan dog ikke finde deciderede danske henvisninger, såehh ?

  Fritz: Det skal du ikke være ked af, for det viser sig, at matai i følge Den store danske Encyklopædi er et høvdingesystem(!) på Samoa. Derfor skal vi selvfølgelig have matai med – også selv om ordet ikke er med på listen over udenlandske træsorter i encyklopædien:
  http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_miljø/Botanik/Udenlandske_træsorter
  Her har Fritz til gengæld fundet en hel guldgrube af vanskeligt gætbare ord, som nu også er blevet føjet til Pludrs database! Og dermed er alle skrappe Pludrspillere advaret!

 8. @Fritz – der har du godt nok fundet mange dejlige ord 🙂 har forsøgt at memorere dem, men har skisme nok glemt dem, nå der bliver brug for dem 🙂

  Fritz: 🙂

 9. Manglede i dag:

  fadhed, ODS
  udhede, ODS
  fasede

  Limark = ark med lim, ggl +et

  Fritz: 🙂

 10. Manglede i dag:

  g17+t
  netlog, ggl evt. +en
  bagtog, ODS,2
  netblog, ggl evt. +en
  bagtone, ggl

  Fritz: Netlog synes ikke at være et begreb, men snarere et egennavn. Google kan finde mange ytringer på nettet, hvor nogen har skrevet, at de har en profil på “Netlog”.
  Netblog synes Fritz er lidt dobbeltkonfekt – en blog er jo et begreb, der er vokset ud af intenettet, og uden net ingen blog, og der findes vil ingen andre former for blogs, end dem man kan finde på intenettet? Men noget kunne tyde på, at ordet allerede har vundet hævd, så ok.
  Bagtone skurrer i ørerne hos Fritz. Ordet tyder på, at nogen engang ikke har haft kendskab til det gode gamle udtryk, undertone. Lad os ignorere den slags sprogforbistring.

 11. Hjertesuk ang. hints :
  Eksempler: T 4: T + fisk + kons. – brug det øverste T (tåls)
  G 8: G + dyr vokal + kons. – ender E (gyge)
  A 7: kør kort form + ikke for minus G (agba)
  F 28: forkortelse for flaske + på på engelsk + strøm (flonel) … spørgeren : “Hvordan forkorter man flaske ?”
  Disse eksempler er fra de sidste dage, men er ikke enestående. Jeg synes, det er ved at tage overhånd med den slags “hints” og vil opfordre til at man gør sig den umage at forsøge at finde ud af, hvad ordene betyder – eller i al fald undlader at stave dem for spørgeren – førend man træder til som hjælpende ånd. Finurlige hints – associationer til ordene er også fornøjelige – men staveplademetoden gør spillet fattigt … og spillerne fattigere på viden, omend rigere på point.

  Fritz: Jamen jeg er fuldstædig enig med dig lille. Desværre kan man ikke forbyde, men kun forbande fantasiløshed.

 12. Manglede i dag:

  natsæt, ODS
  drivtog, ggl
  togtid, ODS
  strim, ODS+e

  Enig med lille, men det er da set værre…..

  Fritz: 🙂

 13. Manglede i dag:

  peak, ggl

  af+s8.1

  Findes der flere p18.1+er?

  Fritz: Nej, tilsyneladende findes der kun paisa. Ikke engang “paisaen” kan Google finde, de bestemte former må vel så være paisa’er og paisa’en?

 14. Man kunne i dagens spil have skrevet

  sneabe ( japansk sneabe , makak ) – Google.

  Fritz: 🙂

 15. Underligt at man ikke kan sige bisæt, men kun bisat, når man nu bliver hovedperson i en bisættelse, når man har hostet sig gennem sin sidste Prince stærk. Light cigaretter er jo kun for sundheds freaks. De tror at jo flere light cigaretter de ryger, jo sundere bliver de, eller ….. 😉

  Fritz: Jamen man kan da godt sige “bisæt” især, hvis man beordrer det og slutter ytringen med et udråbstegn.

 16. Manglede de sidste dage:

  hopbane, ggl
  pads, ggl evt.+ene
  håndgas, ggl
  indpod
  hopdans, ggl
  hylere, ggl
  æklere

  bysti, ggl evt.+erne
  kukkere, ODS,kukker
  telys, ggl + stk.
  teltsæk+, ODS
  kertelys. ggl
  lerkur, ggl

  Bøjninger af ætyl og verbet ætylere

  Fritz: Hm, telys kan Google kun finde en eneste kilde til på dansk. Derimod er der flere norske eller er det svenske kilder, så indtil videre må telys være på venteliste. Lerkur bryder Fritz sig ikke om, så lad os nøjes med de kure, der allerede findes i ordbøgerne. Hverken ordbøgerne elle Google kan finde verbet, ætylere.

 17. Manglede i dag:

  poseri, ODS
  rodråd, ODS

  O7.2 ser ud til at være uddød i ODS, ellers skal o7.2+r med.

  Ethylere må være lig ætylere, kan googles.
  Telys har gode hits hvis du skriver ‘stk.’ også.

  Fritz: Ja, opse ser ud til at vær et uddødt ord. Google kan kun finde sølle to kilder til ethylere, og derfor har Fritz svært ved at gennemskue, om brugen af ethyl som et verbum er autoritativt.

 18. Manglede i dag:

  dagside, ODS
  bagski, ggl + en
  idedag, ggl
  bugskade, ggl
  bugside, ODS

  Fritz: Hm, idedag lyder kunstigt – en konstruktion, som Fritz ikke bryder sig om. Lad os nøjes med de dage, der er i ordbøgerne og kalenderen. Den samme indvending har Fritz mod bugskade – lad os nøjes med de skader, der er i ord- og fuglebøgerne!

 19. Man kan både ethylere og methylere. Det er alm. kemiske metoder.

  Manglede i dag:

  p29+e
  enede, enende, ODS,ene
  p18+de, ODS,p18
  p18+nde
  d4.2+en, kemi

  Fritz: Hm, d4.2 er hos mig: dien, og du foreslår at tilføje “en”? Det bliver til “dienen”, hvilket kun giver mening på tysk (tjene)! Men du antyder, at ordet er kemi? Jeg er lidt rundforvirret. Hit med et link, hvor jeg kan læse/tjekke dienen.
  Og så er der de kemiske betegnelser, ethylere/ætylere og methylere? Ætylere giver Google ingen henvisninger til. Ethylere giver to henvisninger, men Fritz har svært ved at afgøre, om der her er tale om autoritative kilder. Og to henvisninger er jo ikke overvældende.

 20. Manglede i dag:

  s27-rem, ggl
  fodtrit, ODS
  tidstro, ODS
  optril, ODS
  toplem, ggl
  smert
  elport, ggl
  didop, ODS

  Men ellers ingen ordhit.

  Fritz: 🙂

 21. Manglede i dag:

  mirage, ggl (fransk vind)
  bilfirma

  Fritz: Hm, jeg kender ikke en fransk vind ved navn mirage. Derimod kender jeg den franske vind, mistralen, der kommer strygende ned fra nord og ud over Middelhavet. Det franske ord, mirage, er snarere et fatamorgana. På dansk bruger vi ikke mirage, men fatamorgana, luftspejlning eller luftsyn.

  http://m.wolframalpha.com/input/?i=mirage&x=0&y=0

 22. Manglede i dag:

  sørov, ODS
  optor
  rådsom, ODS

  Fritz: 🙂

 23. Manglede i dag:

  udpræg, ODS
  uædel, ODS
  trædue/n, ODS

  Fritz: 🙂

 24. Manglede i dag:

  medlid, ODS
  medial, ggl
  oldie, ggl+s
  unglos
  tegnvalg, ggl
  glacer, DDO
  slier, ODS,sli
  lancer
  solalder, ggl
  medias, DDO

  Fritz: Hm, oldie synes at være slang på dansk. Ordet findes ikke i ordbøgerne og er heller ikke med på Dansk Sprognævns liste, Nye Ord i Dansk. Google kan finde tusindvis, men meget uautoritative kilder.
  Unglos er en af de ordsammensætninger, Fritz ikke bryder sig om. Lad os nøjes med de ungdyr, der allerede findes i ordbøgerne.
  Solalder, hm tjah – kan vel være lige så godt som bronzealder. Problemet er bare, at indtil videre er det tilsyneladende kun Fyens Stiftstidende, der har lanceret ordet. Lad os vente med solalder, indtil flere begynder at bruge udtrykket. Det skal med andre ord have vundet lidt mere hævd.

 25. Manglede i dag:

  rovand, ggl
  vandl, ODS
  bilår, ggl

  Fritz: Hm, bilår synes Fritz er et lidt søgt ord, men Google kan finde flere end fire millioner henvisninger så… Ok

 26. Manglede i dag:

  anien, ggl anier
  an/komne

  Fritz: Hm, anier kan man sagtens finde en forklaring på i Den store danske Enzyklopædi. Anier er således den fugleslægt, som gøgen tilhører. Men kan du bøje ordet? Ja, korrekt må med bestemthed være: anier og anierne og måske også “anien”. Men findes der “en ani”? Måske er det med anier som det er med navneordene, ris og vand – den slags findes jo ikke i ental?

 27. Det er anier der er en slægt i gøge-familien, hvori gøge også er en slægt.

  Der er kun 3 anier, iøvrigt. Må vel kaldes anien i best. form, ala andre slægters medlemmer, f.eks. bekkasinen.

 28. (Der er også e n ani, men det ligger jo udenfor pludrs område)

  Manglede i dag:

  sørøg, ODS
  søkok, ODS
  sneuld, ODS

  ODS har 433 ord med *isme, der bliver lidt at se til….

  Fritz: Tjah, og så er der endda rigtigt mange ismer, som også kan antage bøjningsformen/endelsen: “mus”. For eksempel kan buddhisme også skrives: “Buddhaismus”. At det forholder sig sådan er noget, som Fritz på ingen måde så komme.

 29. Manglede i dag kun det gode danske ord:

  food, DDO

  Fritz: 🙂

 30. Manglede i dag:

  ude-h8, ggl
  afgled, ODS,afglide
  vanhelg, ODS
  u-f30, ODS
  hifi, DDO

  Fritz: Hm, udehavn kan Google finde 26 eksempler på. Men søger du på, hvad jeg tror, er det korrekte udtryk: udhavn, finder Google 326 eksempler. I følge ordbøgerne og Den store danske Enzyklopædi er udhavn det korrekte udtryk. Lad os nøjes med det.

 31. Man havde i dag valgt at udelade udelad. DDO

  Fritz: Hm, “valgt” og “udelade” er nok lige at stramme den. Men Lad os da straks indlade os på at vælge ikke mere at udelade udelad!

 32. Fritz:
  Preben var den “man”, jeg mente.
  Tænkte : KAN han ikke set det ?
  Mange ord med U er sære
  og så ku’ det sagtens være
  at det åbenlyse – SÅDAN set –
  ganske enkelt var for let.
  Og da heller ingen anden ville
  tja, så blev det altså lille.
  Håber så at der er flere,
  der vil lad’ sig int’tressere
  i at finde ord, der smutter
  … uanset, hvordan de slutter 🙂

  Fritz: He he 🙂

 33. (Ingen er perfekte, lille, men det kan godt nok være tæt på!)

  Manglede i dag:

  ordfelt, ggl
  forkys, ODS
  rodfelt, ggl
  letfod, ODS
  æoler(fra chatten), ggl

  Hvis det kan få nogen op fra sofaen, vil jeg gerne sende mine forslag med en dags forsinkelse?

  Fritz: 🙂

 34. @Preben: Jeg synes, du gør det godt. Det var blot lidt kærligt drilleri – og en undren over at en anden ikke havde set/foreslået ordet. Kan ske sofaen kalder højere end “Sporten” på pludr. Kan ske at pludrerne ikke er interesseret i “Nyhederne” heller, hvem ved ? Når enden er god, er alting godt 🙂

 35. Manglede i dag:

  pålyt, ODS
  uvejet, ODS
  gåvej/e, ODS

  Fritz: 🙂

 36. Du har glemt 27/11.

  Fritz: Det er der hermed rådet bod på!

 37. Og vil du præcisere om det er en god ide at jeg venter et døgn med ordforslag?

  Fritz: Jeg synes ikke, du behøver at vente et døgn. Så længe du camouflerer, de ord, som allerde findes på pladen, med Pludrs hint-jargon, synes jeg, det er ok.

 38. USA har også sommertid – på amerikansk kaldet Dayligt Saving Time – men datoerne for skiftet mellem sommertid og normaltid er altså ikke de samme som her i Europa. Amerikanerne skifter allerede til sommertid natten til den anden søndag i marts. Her i Europa stiller vi urene en time frem til sommertid den sidste søndag i marts.

  Fritz: Tjah, jeg går ud fra, at du med dit indlæg, undrer dig over, at vi forlængst ikke har normale starttider for nye spil på Pludr. Tidligere, da spillet lå på en server i USA, måtte vi rette os efter sommertid/normaltid her. Men som jeg forstår det, er spillet blevet flyttet til en anden server, der af en eller anden grund ikke er programmeret til at rette sig efter sommertid. Derfor må vi desværre vente med normale humane spilletider til oktober, når sommertiden slutter. Om Wuziwug indtil da ikke bare kan omprogrammere/fremrykke spiltiderne, tør jeg ikke sige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.