Ugh, du store indianer!

Det er blevet sagt, at ligheden mellem den amerikanske Budweiser og det at elske i en kano er, at begge dele er uhyggeligt tæt på vand!

Sådan er der blevet sagt meget om kanoer, fristes man næsten til at tilføje. Ordet kano kommer fra det caribisk-indianske ord ”canoa”, og hvad angår indianske ord, har opmærksomme Pludr-spillere sikkert savnet både et ekstra a og et u på gårsdagens spilleplade.

Så kunne man nemlig have scoret på tomahawk og squaw – to indianske ord, som findes i Den danske Ordbog – og nu også i Pludrs database. Både tomahavk eller med den alternative stavemåde, tomahawk, og squaw er usædvanlige ved, at de begge er med stumme ”v’er”. Og så er der er endda flere indianske ord, som vi bruger på dansk: coyote, mokkasin, squash, tipi, totem og wigwam. Ja, og så er der jo fredspiben også benævnt calumet.

For de videbegærlige, og dem er der heldigvis mange af her på Pludr, kan Fritz oplyse, at frem til den 14. april har Nationalmuseet en særudstilling: Powwow – indianernes dansefester. Hovsa der var da lige et indiansk ord mere, vi skal have føjet til Pludrs database.

Nationalmuseets Joachim Debell, har til Danmarks Radios P3 forklaret, at det var blegansigterne – altså de hvide amerikanere, der i sin tid fandt på det der med at lade fredspiben gå på omgang.

”Udtrykket fredspibe var sådan set noget de hvide fandt på. Og det var i forbindelse med indgåelse af jordfordelingstraktater i 1700- og 1800-tallet, at man beseglede dem ved at ryge pibe. Derfor fandt de nye amerikanere på udtrykket. I dag er fredspiben et stort symbol for den originale amerikanske befolkning. De har for eksempel fået lov til at sværge ved piben ved retssager”, fortæller Joachim Debell.

Og da vi jo netop har markeret fastelavn, er der måske grund til en lille advarsel. Næste gang – og det er for øvrigt den 2. marts 2014 – du skal vælge et fastelavnskostume, så pas på med indianerfjer, mokkasiner og tomahawk. Du risikerer, at alle de andre udklædte er cowboys, og så kan du hurtigt få brug for et par ekstra fredspiber.

9 thoughts on “Ugh, du store indianer!”

 1. Manglede i dag:
  petal, ggl+er

  Fritz: Hm, i følge Den store danske Encyklopædi, synes petal at være et suffiks. Men det er ikke sådan, ordet bliver brugt blandt blomsterentusiaster på internettet. Her er det til gengæld ikke helt nemt at finde ud af bøjningsformerne. Men Fritz har antaget, at det er “en petal” og “petalen”. Hvorfor man ikke bare bruger det gode gammeldags ord, kronblad, skyldes sikkert, at man i de kredse har et indforstået ønske om at virke lidt mere lærde.

 2. Manglede i dag:

  netbur, ggl
  østtur, ggl
  rusttegn, ggl
  usart/e, ggl +e
  brugstegn, ggl
  artstegn, ggl
  ustegt, ggl
  bruste
  bette, DDO,bitte
  buten, ggl
  strag, ODS

  Fritz: Hm, Google kan sagtens finde mange ture hele kompasrosen rundt, men mindst et par af dem dækker over firmanavne, og mange af de andre synes ikke at være særligt autoritative. Jeg tror heller ikke, der findes en “sydvesttur”, selv om der sikkert er mange der kører på en tur i den retning og ender i Holland.
  Rusttegn lyder helt forkert – “Tegn på rust” lyder mere rigtigt. Hverken rusttegn eller brugstegn eller for den sags skyld, artstegn, findes i ordbøgerne. Her er der til gengæld så mange andre “tegn”-ord, så lad os nøjes med dem.
  Ikke fordi jeg er sart, men der synes ikke rigtigt at være autoritative kilder til usart. Det skulle da lige være, alle de steder på netter, man kan læse, at usart er er forkortelse for: Universal Synchronous/Asynchronous Receiver/Transmitter. Heller ikke, hvis man søger på flertalsformen, usarte, finder Google gode autoritative kilder.
  Ustegt kan Google heller ikke rigtigt finde autoritative kilder til. I princippet er det jo et underligt ord, for alt, hvad der endnu ikke har været en tur på stegepanden, grillristen eller over bålets flammer eller gløder er jo “ustegt”. Så vidt Fritz ved, findes der heller ingen opskrifter, hvor det er et krav, at en bestemt igrediens skal være “ustegt”. Selv i opskriften på tatar, står der jo ikke noget om, at kødet eller æggeblommen skal være ustegt.

 3. Manglede i dag:

  bode, ODS
  grovjord, ggl
  mojorde
  morjorde

  Jeg skjuler ikke ordene, for de staves i forvejen på chatten.
  Hintningen har nået et lavmål, der er helt uacceptabelt.

  Fritz: For at tage det sidste først: hvis det er sådan fat, har du ret – den slags er helt uacceptabelt. I sådanne tilfælde synes jeg, at ansvarsfulde pludrspillere på en høflig måde bør gøre de formastelige opmærksom på problemet. Men det skal gøres høfligt, for ellers er der jo en evig risiko for ævl, kævl og skænderier – og sure miner. Det ville jo være smart, hvis wuziwug på en eller anden måde med smart programmering kunne forhindre, at de ord, der til hver en tid udgør dagens spil, slet ikke kan skrives i chatten! Det må jeg huske at spørge ham om ved lejlighed.
  Hvad angår mojord og morjord – og jord i det hele taget, er det vigtigt at forstå forskellen mellem jords to forskellige betydninger. Den ene er den mørkebrune eller sorte masse af organiske og mineralske partikler, som sammen med sten og sand udgør jordskorpen, og hvori planter gror. Den anden er jord som et landområde betragtet som territorium eller med hensyn til ejerskab, udnyttelse el.lign.
  Mo- og morjord, vil jeg mene, hører til den sidste kategori, og her kan man se i ODS’en, at flertalsformen ikke fremkommer ved at føje et “e” til ordet, men “er”. Prøv selv at tjekke fletalsformerne – for eksempel mosejord, for nu at tage et ord, der er beslægtet med morjord – her:
  http://ordnet.dk/ddo/ordbog?select=råjord&query=*jord
  Den første kategori bøjes ikke i flertal – muldjord for eksempel – findes kun i ental.

 4. Præciserer lige at jeg med stavning mente rebusser uden gætteelementer af nævneværdig sværhedsgrad. Og brug af allerede gættede ord som elementer i disse.

  Fritz: Nå sådan. En rebus, der er alt for nem, er jo næsten en fornærmelse. Der skal da altid være lidt hovedbrud forbundet med en rebus og et hint! Problemet er sikkert for nogle pludrspillere, at man risikerer at blive overhalet på chatten, hvis man sætter sig for at udtænke et rigtigt godt hovedbrud af et hint. At tænke kreativt hurtigt kan for mange være svært. Et kreativt hint er jo ikke bare en hjælp og en udfording for, den, som beder om det – kreative hints er jo i høj grad også med til at give dem, som allerede kender ordet, en vis fornøjelse ved at følge med i chatten. Måske vi her på siden skulle begynde at fremhæve nogle af de mest kreative hints med hædersbevisninger til ophavsmændene m/k? Hm, måske, jeg snart skulle forfatte et eller andet kreativt indlæg om det på Pludrs blog!

 5. @ Preben : Hvis ALLE begynder at “gå over for rødt lys”, hvornår må man så gå over for grønt ? Jeg synes stadig at det er OK at bevare en vis gætteglæde på pludr – og at det bør respekteres. Om ikke andet så i al fald på denne side 🙂

  Fritz: Jamen, du har da så evig ret lille. Læs mit svar til Preben herunder.

 6. F.eks. dvak, frø med talefejl 🙂

  Manglede i dag:

  op + h10, ODS
  join, DDO

  Fritz: Og når vi nu alligevel er i færd med at oppe os, var det så ikke en ide ogsa at føje op+h10-s til Pludrs database?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.