Glacialt

Sikkert uden at tænke på den aktuelle amerikanske istid efterlyser Preben Riis Sørensen ordene, isfest og festleg.

Fritz: Hverken festleg eller isfest findes i ordbøgerne, og autoritative kilder til den slags ord er vanskelige at finde. Der er dog ingen tvivl om, at kong Vinter, der jo faktisk findes i Den danske Ordbog, nok ville have syntes, at de seneste istider var en isfest. Der var dog næppe nogen neandertaler, der brød sig om den festleg. Havde der blot været tale om en juleleg, ville mammutterne måske heller ikke være uddøde – julen varer jo højest til påske, så lad os nøjes med de fester og lege, der findes i ordbøgerne.

PS: Mens amerikanerne befinder sig i dybfryseren, sveder man i Australien med temperaturer på noget nær 50 grader i skyggen. Så varmt er det, at kænguruerne dør som fluer, og det regner med døde flagermus!

Læs om Det globale drivhus

2 thoughts on “Glacialt”

 1. Manglede i dag:
  kratre, DDO
  ø + f21.2, ggl
  forakt, ODS
  efterfug, ggl+es
  Stødte lige på det helt uundværlige ord: øfgris, ODS

  Fritz: Øfærge ser forkert ud på tryk. Søger du på nettet efter henholdsvis: “en øfærge” og: “en ø-færge” afsløres det, at der er langt flere ø-færger end øfærger. Ergo må ø-færge med en bindestreg være den korrekte stavemåde.
  Efterfuge er et af den slags sammensatte ord, man kan konstruere i hundredvis af: eftersmøres, efterhæves, eftermales og eftermures bare for at nævne nogle få eksempler. Lad os nøjes med de “efter-ord”, der allerede findes i ordbøgerne.
  Men selvfølgelig skal vi da have en øfgris i Pludrs database.

 2. Manglede i dag:
  h19 + de
  øde + k17/r, ODS
  hiede
  Kan vi ikke beslutte et ca. tal for, hvor mange hits der skal til for at et ord er ‘almindeligt’?
  For som jeg tidligere har nævnt, er alle sammensatte ord jo lige ‘konstruerede’.

  Fritz: Hm, det er ikke så meget antallet af hits, der er afgørende. Mere afgørende er det, om der er autoritative kilder. Sammensatte ord er, som du nævner, alle lige konstruerede, men det er ikke et hvilket som helst sammensat ord, vi skal have med i Pludrs database. På samme måde er det heller ikke et hvilket som helst sammensat ord, der er med i ordbøgerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.