Sporvognsskinneskidtskrabere

Ny opdatering og tilføjelse:
Preben Riis Sørensen efterlyser ordet, efterfuge.

Fritz: Efterfuge er et af den slags sammensatte ord, man kan konstruere i hundredvis af: eftersmøres, efterhæves, eftermales og eftermures bare for at nævne nogle få eksempler. Lad os nøjes med de “efter-ord”, der allerede findes i ordbøgerne.

Preben: Kan vi ikke beslutte et ca. tal for, hvor mange hits (på internettet med Google), der skal til for at et ord er ‘almindeligt’? For som jeg tidligere har nævnt, er alle sammensatte ord jo lige ‘konstruerede’.

Fritz: Hm, det er ikke så meget antallet af hits, der er afgørende. Mere afgørende er det, om der er autoritative kilder. Sammensatte ord er, som du nævner, alle lige konstruerede, men det er ikke et hvilket som helst sammensat ord, vi skal have med i Pludrs database. På samme måde er det heller ikke et hvilket som helst sammensat ord, der er med i ordbøgerne.

Blot fordi, vi i ordbøgerne kan finde tillægsordet, svensktalende, betyder det ikke, at vi så også skal have tilsvarende ord for alverdens sprog og dialekter i Pludrs database. Vi vil nøjes med dem, der i forvejen findes i ordbøgerne.

Blot fordi en fødevareproducent finder på at benævne sit produkt for “sommersalat”, er det ikke sikkert, vi skal have ordet med i Pludrs database, ligesom det heller ikke er sikkert, at vi så også skulle have tilsvarende ord for andre årstiders salater.

I ordbøgerne findes der hviltidsbestemmelse og strømspareskinner – ja, selv en strømpatrouillebetjent, men her findes ingen sporvognsskinnesskidtskrabere.

Islet: Sådan en sporvognsskinnesskidtskraber var ellers det store hit i min barndom, alle vi unger fra gården drønede ud på Jernbane Allé for at se den køre på linje 1’s rute – så det ord vakte minder Fritz 🙂

Fritz: Ups, jeg havde ingen anelse om, at der rent faktisk engang fandtes sporvognsskinneskidtskrabere. Det fik mig så til straks igen til at tjekke ordbogen. Ordet findes rent faktisk – ikke i ODS’en, som man og Fritz skulle tro, men i Den danske Ordbog! Jeg kommer til at at æde nogle af mine ord igen i Pludrs blog!

9 thoughts on “Sporvognsskinneskidtskrabere”

 1. Manglede i dag:
  blylag, ggl
  tagbly, ODS
  bambi, ODS
  bilhal, ggl

  Fritz: 🙂

 2. Sådan en sporvognsskinnesskidtskraber var ellers det store hit i min barndom, alle vi unger fra gården drønede ud på Jernbane Allé for at se den køre på linje 1’s rute – så det ord vakte minder Fritz 🙂

  Fritz: Ups, jeg havde ingen anelse om, at der rent faktisk engang fandtes sporvognsskinneskidtskrabere. Det fik mig så til straks igen til at tjekke ordbogen. Ordet findes rent faktisk – ikke i ODS’en, som man og Fritz skulle tro, men i Den danske Ordbog! Jeg kommer til at at æde nogle af mine ord igen i Pludrs blog!

 3. Frtiz – dejligt at ‘ægget’ kan lære ‘hønen’ noget 🙂
  og dem der betjente et sådan køretøj, var måske samlet i en forening under denne
  sporvognskinneskidtskraberassistentfagforeningsformand
  🙂

  Fritz: I Den danske Ordbog kan man foruden ordet finde en henvisning til en tekst, hvir ordet er brugt. Teksten finder du under “relaterede søgninger”, hvor du under “teksteksempler” bare skal klikke på ordet.

  Her er det så en Preben Major Sørensen, der i en publikation, Vildfarelsen og andre fortællinger, beretter:

  “Her er sporvognsskinnerne ikke så blanke som de var engang. Da jeg var barn kom sporvognsskinneskidtskraberen hyppigt kørende i sin flotte draisine. Men efter revolutionen lagde man den kollektive trafik om til trolleybusser, og skinnerne som ikke blev fjernede fyldtes med støv og jord og begyndte at ruste.”

 4. Tusind tak til ordekvilibristerne … det er ren nydning 🙂
  Jeg har tirsdag aften / nat benyttet min ytringsfrihed på pludr og erfaret at jeg er en “brokker” og èn, der gerne vil “kloge” sig. Atter engang. Fordi jeg kommenterer at der gives hints til endelser – og at der generelt er lidt for rigelige stavepladeoplysninger. Jeg deltager ikke aktivt på pludr for at brokke mig eller “kloge” mig. Jeg holder af ordene. Og af pludr – som det koncept jeg lærte at kende for 5 – 6 år siden, da jeg endnu var “grøn” mht at bruge PC og søgemaskiner. Tak til dem / jer, der hjalp mig i gang. Og tak til jer, der beriger pludr med legen med ordene 🙂

 5. Hej lille (og evt. andre “brokkere”)
  Alle har en mening/holdning til hvordan der kan hintes. Jeg har også tidligere givet udtryk for min holdning:
  1) Ingen endelser til ord på 4 point (så er det kun 2 bogst. der mangler).
  2) Tekster fra google indsat som hints, som derefter kopieres tilbage til google, svarer til at skrive ordet “direkte” (simpelt IT-værktøj).
  Når det er sagt, så vil jeg tilføje, at jeg ofte slukker for chatten, når rækkerne er kommet. Jeg foretrækker at finde de manglende ord vha. alfabetet og lidt simpel udregning ifølge point’ene.
  Hvis det ikke er nok, så bruger jeg chatten.
  Jeg har været pludr’fan i ca. 5 år, og husker det gamle pludr, hvor spillereglerne være tydeligere – se 1). Alle skal kunne være med, så hints gives/hentes derefter – det respekterer jeg, og så må det være rimeligt at (lille’s) og min holdning også respekteres – hvem er det der brokker sig? –

 6. Manglede i dag:
  b19+r
  be+s5.1, ODS+ne
  Kianga belærte os lige om orologi, ggl

  Fritz: Jeg gætter på, at Kiangas belæring bjergtog jer!

 7. Manglede i dag:
  d4.2 + t, ODS,4
  s30 + e
  retsvej, ggl + en
  s18.1 + vej, ODS

  Fritz: Hm, retsvej lyder konstrueret. Blot fordi vi på dansk har det faste udtryk “at gå rettens vej”, giver det ikke retten ret til også at få en vej i ordbøgerne eller i Pludrs database.
  Er det et forlig, man går efter, er der jo heller ikke en “forligsvej”, eller hvad med med de studerende på et konservatorium, går de mon “musikervejen”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.