Gale veje

Preben Riis Sørensen efterlyser ordet: retsvej

Fritz: Hm, retsvej lyder konstrueret. Blot fordi vi på dansk har det faste udtryk “at gå rettens vej”, giver det ikke retten ret til også at få en vej i ordbøgerne eller i Pludrs database.

Er det et forlig, man går efter, er der jo heller ikke en “forligsvej”, eller hvad med de studerende på et konservatorium, går de mon “musikervejen”? Og hvis regeringen fraviger et princip om, at det skal være gratis at gå til læge, vælger politikerne så “betalingsvejen”?

Det kan godt være, at Google kan finde den slags ordkonstruktioner, men de findes ikke i ordbøgerne. Det nærmeste, vi kommer betalingsvej, er betalingsmotovej.

Der er dog visse undtagelser, for i følge ordbøgerne kan vi gå: embedsvejen, forretningsvejen, handelsvejen, kotorvejen, kommandovejen, køkkenvejen, soldatervejen og teatervejen.

Men hverken retsvejen eller betalingsvejen er altså at finde nogen steder i ordbøgerne. Hvad betalingsvej angår, er det nok bare et spørgsmål om tid. Der findes jo rigtigt mange udenlandske betalingsveje, ligesom vejen over Storebælt i princippet er en betalingsvej. I gamle dage var for eksempel Øresund jo også en betalingsvej – en “betalingssøvej”.

Søger du med Google Maps, findes der en Handelsvej i Odense, og både i Søborg og Vig er der kontorveje, men Teatervejen skal vi helt til Stavanger i Norge for at gå.

PS: Ikke engang astronomer kan gå mælkevejen – det kan kun mejerister!

17 thoughts on “Gale veje”

 1. Manglede i dag:
  avlsso, ggl
  avlsorne, ggl
  senor, ODS

  Fritz: 🙂

 2. Mangler AFKIM, som endda både er en fødevarebehandlingsmetode og en del af et brandberedskab.

  Fritz: Hm, at afkime brandslukninsarejde, er i følge ODS’en gået i glemmebogen. Samme sted – ikke glemmebogen, men ODS’en – kan man fjerne kim fra for eksempel mælk: “Mælken (går) ind i Varmebehandlingsapparatet. Her foregaar en saakaldt Afkimning (Pasteurisering) af Mælken.”

 3. Manglede i dag:
  carte, DDO
  afkim, ODS,2
  agetøj, ODS
  Det lader til at o20 er to ord, så det må ud?
  Er en der apterer, en aptør?

  Fritz: Og skulle vi så ikke lige også tage blanche med i samme ombæring? Og ja O20 skrives i to ord, så O20 er hermed slettet.
  Det er først og fremnest bådebyggere, tømrere og snedkere, der udfører apteringsarbejde. Både apteres, men det gør for eksempel både køkkener og lejligheder også.

 4. Manglede i dag:
  s18+en

  Fritz: Sjovt, at s18 både er stinkende rig i olie og per definition en flot fyr – med andre ord enhver svigermoders drøm. Ørkenens Sønner skal dog næppe gøre sig forhåbninger.

 5. Manglede i dag:
  g18.1 + t, DDO
  leræg, ggl
  M20.1 skal vel ud?

  Fritz: Blot fordi for eksempel en keramiker finder på at forme leret som et æg gør ikke, at vi så også skal kunne finde “leræg” i ordbøgerne eller i Pludrs database. Det nærmeste, vi kommer, er nok lervæg, som faktisk findes i ODS’en. Lad os nøjes med de ler-ord, der findes i ordbøgerne.
  Og ja, du har ret – M20.1 skal slettes. Det er hermed gjort.

 6. Manglede i dag:
  like, DDO
  f7+uge, ggl
  fugtrig, ggl

  Fritz: Jeg synes, at vi skal vente med at godkende f7+uge, indtil ordet har vundet mere hævd. Lad os nøjes med de uge-ord, der findes i ordbøgerne.

 7. I forb. med Bonderøvens omtale af kræge, der er en underart af blomme ligesom mirabelle, fandt jeg ud af at der er en underart mere der hedder spilling, ODS.
  De ‘gode’ kræger (han nævnte) er de ægte underarter, de dårlige er krydsninger med slåen.

  Fritz: Hvis der er et ord, som rigt repræsenteret i ordbøgerne, så er det blomme. Der er et væld af sorter – lige fra Damascenerblommen med franske aner til volverlejen også kaldet snustobaksblomme eller bare nyseblomme.

  PS: Og så må vi jo ikke glemme den såkaldte æggeblomme!

 8. Manglede i dag:
  odeur, DDO
  wedge, ggl en ”

  Fritz: 🙂

 9. Manglede i dag:
  k6.1+rør, ggl
  afkød, ODS
  lårkød, ggl
  lårkage, ODS

  Fritz: 🙂

 10. Manglede i dag:
  k16 +lyd, ggl

  Fritz: Ved første øjekast er kasselyd et af den slags ord, man bare kan konstruere kassevis af, men googler du ordet, synes der at være bred enighed – i hvert fald blandt hifi-entusiaster – om begrebet, kasselyd, der er et beskrivende ord for resonans i et højttalerkabinet. Så lad da gå med den lyd!

 11. Hvis ikke gino selv nævner det:
  fut + m10, ODS

  Fritz: 🙂 et underligt ord med et underligt præfiks.

 12. Manglede i dag:
  f17.1 + r
  bårne, defisto,bære
  genfå, ODS
  skårne, defisto,skære
  øvråb, ggl
  girl, DDO

  Fritz: 🙂

 13. Manglede i dag:
  snetot, ggl +ter

  Fritz: Nej, sne findes ikke som totter som for eksempel græs, hår, uld og vat gør. Sne findes derimod som fnug.

 14. Manglede i dag:
  o6 + ad, ODS
  v6.1 + n17.3, ODS
  j10.1 + en, ODS

  Fritz: J10 er et programmeringssprog og som mange andre sprog, bøjes det ikke:
  http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=Java
  Dansk er også et sprog, men tilføjer du en bestemt form, dansken, talet vi om noget helt andet, nemlig en nationalitet.

 15. Hvad så med kaffen java?
  Manglede i dag:
  opmad, ODS
  opkam, ODS
  ombesat, ODS,ombesætte

  Fritz: Hm, ja da, havde så travlt med alt det computernørderi, at jeg glemte alt om at tjekke ODS’en også. Her kan man finde både kaffen og java som halvåbent vævet stof der bruges til bl.a. broderi, kaffeposer og tennisskjorter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.