Gasarter

Preben Riis  Sørensen efterlyser ordet, fodgas.

Fritz: Fodgas lyder nærmest som en slags slang, af den slags knallert-, scooter-, motorcykel- og traktor-entusiaster bruger. Og her kan man enddda også høre håndgas blive brugt. Fodgas må være, noget med en gaspedal at gøre, og håndgas må så være noget et gashåndtag At gøre.

Her er det så, at i hvert fald Fritz kommer til at tænke på, at hvis man nu skal kunne skelne mellem de forskellige metoder til at udstyre et køre- eller fartøj med en anordning, hvormed man kan variere en motors omdrejninger, ville det måske være fornuftigt nok at at have udtryk som fodgas og håndgas.

For eksempel er  biler normalt udstyret med fodgas, mens passagefly og speedbåde er udstyret med håndgas. Men biler med fartpilot er jo så også udstyret med en alternativ metode til at få motoren op eller ned i omdrejninger: fingergas. Gad vide hvad et damplokomotiv er udstyret med? Her er jo hverken gaspedal elle gashåndtag, men kun en kulskovl og en fyrbøder eller en donkeymand.

Her gad Fritz nok vide, om der så også findes tilsvarende eller rettere: alternative  anordninger for handicappede: knægas, armgas, albuegas, tungegas – eller, hvis man nu kun kan vippe med ørene: øregas.

I følge Ordbog over det danske Sprog findes håndgas, men ingen fodgas. Til gengæld findes der både fodgear og bengas.

PS: Selv om 99 procent af alle stand up-komikere foretrækker ordgas frem for lattergas, er det lige omvendt hos tandlægen.

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Gasarter”

 1. Slog longjohn op for at se om det var OK i to ord, det var det ikke. Men vi kan da godt bruge den lange, DDO?
  Er muhuhu en træsort eller en bedrøvet ko?
  Angående det kære dyr, så hører man tit i radioen at der vælter et læs grise, og så opstår der lange køer!?? 🙂

  Fritz: selvfølgelig kan vi det, og i Den store danske Enzyklopædi kan man oven i købet læse om denne danske opfindelse, der i folkemunde, som den gang åbenbart var meget anglofile, blev døbt “longjohn” efter det engelske kælenavn for lange underbukser. Hvorfor man ikke i stedet valget det tilsvarende danske udtryk “jenslyner”, melder historien ikke noget om.

  Og så er vi jo tilbage ved Adam, som ingen jo heller ikke ved, hvorfor har lagt navn til den læderrem, som barberer i meget gamle dage brugte til at hvæsse barberknive på. Nogen, der ved, hvorfor den danske cykel fik kælenavnet, longjohn?

  Ja, da – muhuhu er en slidstærk østafrikansk træsort med en krydret duft. Hvad angår lange køer, så findes der en variant: en kiggekø, som man ikke udelukkende finder på motorveje, men for eksempel også på toppen af Rundetårn!

 2. Manglede i dag:
  madsod, ODS
  ompuds, ggl +es
  dampsav, ggl

  Fritz: tjah, damp-ord er der ikke mange af i ordbøgerne, men der kan jo konstrueres mange. I gamle dage havde man dampdrevne savværker, lige som man havde dampdrevne fabrikker af enhver slags. Lad os nøjes med de damp-ord, der findes i ordbøgerne.

 3. (men i dag undres man jo ikke over motorsav)
  Manglede i dag:
  o17 +e, DDO
  omdys, ggl +e,es
  p21.2 +e, ggl

  Fritz: 🙂

 4. Savner i dag ordet GAPES. Gapes er en luftvejssygdom, som rammer fasankyllinger.
  Det er vigtigt, at vi ikke har fasanopdræt på den samme plet flere år i træk, da ormen, som giver sygdommen overlever i jorden.
  Symptomerne er, at kyllingerne gaber efter vejret. Deraf navnet. Der kan behandles for sygdommen; men det er lettere og bedre at forbygge ved at skifte plads for udsætningsvolieren hvert år.

  Fritz: det er altid en fornøjelse at læse dine ordforslag, Ejnarsminde, for du har altid en spændende forklaring, der følger med. Ingen tvivl om, at du selv er lidt af en autoritativ kilde, hvad angår “bonde-ord”, som du kalder dine ordforslag. Hvad angår gapes har i hvert fald Fritz fået en aha-oplevelse. Det er interessant, det der med, at fasanopdræt bedst foregår på samme måde som bønders sædskifte. Det lyder jo genialt (og helt økologisk), at man derved kan spare udgiften til kemiske bekæmpelsesmidler.

  Gapes kaldes også for luftrørsorm, har Fritz erfaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.