Nedfald

Preben Riis Sørensen er faldet over en mangel ved Pludrs database. Han efterlyser således ordet, faldlov.

Fritz: Hm, der er jo ikke bare Galileis faldlov:

“s gange en halv gange g gange t i anden”.

Her er s faldvejen, når en genstand falder frit (fra hvile), uden luftmodstand i tiden t. I Danmark er tyngdeaccelerationen g = 9,82 m/s2.

Her kan den ikke-lineære dynamik sikkert også gøre sig gældende i form af en bananskræl, men den slags hører i givet fald under kaosteorien.

Endelig er der faldloven som en slags naturlov for lederaspiranter, der sat på formel, lyder:

“Den, der efterfølger en stærk, succesfuld og karismatisk leder er dømt til fiasko.”

Steen Hildebrandt, professor i organisation og ledelsesteori på Aarhus Universitet, forklarer faldloven med forførelse:

“Her rummer faldloven et tydeligt element af foførelse, for når en succesfuld leder går på toppen af sin karriere, står vi andre tilbage forført af hans aura og kompetencer. Vi har vænnet os til den store leder med de store visioner. Og det skygger for, at han engang selv var ny, ung og begik fejl. Det er altid de sidste billeder, vi har, hvor lederen mestrede alle situationer, der står tilbage, og dermed bliver det meget tydeligt, at den nye er utrænet, og vi synes, han virker svag og usikker – til tider endda latterlig.”

Læs om de faldne her:
http://www.b.dk/politiko/efterfoelgerens-faldlov

Og så er der jo klassikeren – lige til at falde over og kendt siden Charlie Chaplins dage:

http://youtu.be/YZRq3XxCZXo

5 thoughts on “Nedfald”

 1. Manglede i dag:
  uhip, ggl
  huskar, ODS
  crash, vb.+sb., DDO

  Fritz: Hm, uhip, er igen sådan et akavet ord. Er du hip, er du også med på den nyeste trend. At være hip er per definition altid ekskluderende. Er man ikke med på moden, er man nemlig heller ikke hip. Men at bruge betegnelsen, uhip, om alt det, som ikke er hip, er overkill, for nu at bruge endnu et af de engelske ord, som vi kan slå op i Den danske Ordbog. Hvad der er hipt i dag, er ikke hipt i morgen. Set over tid er der intet hipt, der forbliver hipt. Men at benævne det alt sammen som uhipt er mildest talt akavet.

  PS: Når du køber hakkebøffer hos slagteren lige til at lægge på stegepanden hjemme i køkkenet, beder du jo heller ikke om “ustegte” bøffer af hakket oksekød.

 2. Manglede i dag:
  bytræ/er, ODS
  byræv, ggl
  letbro, ggl
  mære, ODS,mær
  bydyr, ggl
  Vi mævrer når vi står i kø. Men det er vel dialekt?
  Din uforbeholdne mening om uhip skal måles med, at det er anvendt 7000 gange på nettet.

  Fritz: Hm, mævre må være en eller anden form for dialekt, for i følge ODS’en møvrer vi.
  Ja, der er bare nogle ord, som bliver totalt akavede med u som præfix, og hip er et af dem. At der kan findes 7000 eksempler på “uhip”, gør jo ikke ordet mindre akavet. Der må være en grund til, at det ikke ikke findes i ordbøgerne. Det er heller ikke at finde i Nye Ord i Dansk. Et andet problem ved ordet er, at det kan være mere end svært at finde en autoritativ kilde, og her er alle de hippe kilder – dem, som fælder dommen og stempler noget som uhip – jo på en måde inhabile.

  PS: Hvis højhælede sko er uhipt i en træskovals, hvad er så træsko i en tango? Spørger du de hippe, vil de sikkert hurtigt fælde dommen: En træskovals er noget nær det mest uhippe, man kan forestille sig. Men den dom er de sikkert lodret uenige i i den lokale folkedanserforening.

 3. Hvis man ikke har en vejsav, hvordan kan der så være vejoverskæringer?
  Hvad hedder en gammel jas i flertal?

  Fritz: Man skærer ikke med en sav – den slags gør man med en kniv. Men vi har heller ingen hverken vej- eller jernbaneknive.

  PS: Langt de fleste kvindelige kirurger foretrækker en rygudskæring frem for en halsudskæring.

  Når jeg, som din gamle jas, mødes med dig som min gamle jas, skulle man jo mene, at det så ville være et møde mellem gamle jase. Men et sådant møde kan vi i følge ordbøgerne slet ikke arrangere – heller ikke, hvis vi begge bad vores hver isærs gamle jas om at mødes. Ja, du kan i følge Retskrivningsordbogen (men dog i følge Defisto) end ikke låne din gamle jases hat. Men hvorfor jas hverken findes i ejefald eller flertal, vides endnu ikke.

 4. (Det hedder ellers savskære, ODS)
  Manglede i dag:
  opfold, ODS
  omgyd, ODS

  Fritz: Sådan er der så meget. Selv om der i følge ordbøgerne ikke findes nogen savkniv, kan man godt save med en kniv. Det gør man for eksempel med en brødkniv, der til trods for navnet godt kan betjenes af en savskærer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.