Af karskeste bælg

Preben Riis Sørensen efterlyser noget, der er karskere end bare almindeligt karsk, hvilket straks fik Fritz, om man så må sige, til at hige og søge af karsken bælg i samtlige ordbøger. Men dog uden held.

Fritz: Se, der er noget meget mærkeligt ved tillægsordet karsk. Af en eller anden grund, som jeg ikke lige kan regne ud, har karsk kun begrænsede bøjningsformer. Det bøjes ganske almindeligt: karsk, karske og karskt. Med både i følge DDO’en og Defisto, gradbøjes karsk overhovedet ikke. Bare for at være på den sikre side, har jeg tjekket et andet af vores gamle tillægsord, djærv. Modsat karsk gradbøjes djærv, men kun i DDO’en og ikke på Defisto.

Sådan får vi så lov også at opleve nogle af ordenes små finurligheder her på Pludr. Det er da finurligt, at noget ikke kan være “karskere” end bare almindelig karsk.

Men det kan det så måske alligevel, viser det sig. For efter også at have googlet af karsken bælg, er det lykkedes at finde en noget karskere passus i Ordbog over det Danske Sprog, nemlig under ordet, flamboyiant.

Her kan man om Johannes V. Jensens karakteriserende tillægsords originalitet – for eksempel. “plakathujende huse” – læse, at Tom Kristensen ikke har fundet det karskere.
Men ikke nok med det, for også Google kan finde noget, der er karskere. Derfor vil vi straks skynde os også at tilføje gradbøjningerne for karsk.

PS: Så kan vil samtidig glæde os over, at nu kan vi synge selv af karskeste bælg:
http://www.youtube.com/v/vD9f6tVG5RY?

12 thoughts on “Af karskeste bælg”

 1. (Den sanger vidste åbenbart ikke hvor tæt han befandt sig på døden).
  Manglede i går:
  sortfod, DDO (sortefod, ODS)
  sortfodet, ggl
  portn, ggl + es
  citronte, DDO
  ledform, ggl
  webhotel, DDO
  fodlet, ODS
  sorteblå, ODS
  ilfod, ODS
  Manglede i dag:
  trækåg, ggl
  tækt, ud fra stråtækt
  trækhul, ODS
  kålurt, ggl
  v18.2 +r

  Fritz: Hm, udsagnsordet, portne, kan Google kun finde på detbatsider, og eksemplerne er for få. Jeg kan ikke finde belæg for at godkende tillægsordet “tækt”. Nok har vi stråtækt, men i ordbøgerne findes der ikke et tillægsord “tækt”.

 2. Manglede i dag:
  fod+p22, ggl
  h8+røg, ggl
  delløn, ggl
  Har vi n8.2+e med som verbum?

  Fritz: N8.2 er uden tvivl bydeformen af verbet, og så kan vi være sikre på, at vi også har verbets andre bøjningsformer med.

 3. (men nørde var netop ikke med).

  Manglede i dag:

  haleorm, ggl

  roelus: http://twww.landscentret.dk/planteinfo/pcp/Bedebla7.htm

  Hvad hedder g4.2 i flertal?

  Skal det ‘gamle’ flertal for sidste h6, ODS, ændres til h6 +e?

  Fritz: Nej, 100 procent sikker kan man man sjældent være.
  Flertalsformen for g4.2 er det ikke lykkedes mig at finde ud af. Ja, det er ikke engang lykkedes at finde ud af, om det hedder en eller et g4.2. Hvad angår sidste h6, så aner jeg det ikke. I ODS’en angives æ eller er. Lad os godkende begge former.

 4. Manglede i dag:
  s4.4 +en, ODS, flertal?
  isflod+, ODS
  islods, ODS
  enslyd, ODS
  flodsand, ggl
  åsand, ggl +et

  Fritz: Google kan kun finde en enkelt kilde til åsand. Selv om kilden synes autoritativ, synes jeg, det er i underkanten til en godkendelse.

 5. Manglede i dag:
  crem/es, DDO +med k
  farmes, DDO
  casu, DDO

  Fritz: 🙂

 6. Manglede i dag:
  bemøg, ODS
  abemad, ODS
  abemand, ggl
  næbbe, ODS
  b19 +me?
  næbkamp, ggl

  Fritz: Hm, abemand er måske betegnelsen for både Tarzan og den afskyelige snemand. I DDO’en bliver vi endda under “dobbeltmenneske” præsenteret for een af slagsen: “Den “bløde abemand” er måske ikke så langt fra det dobbeltmenneske, som vulgærfeminister hengiver sig til at udråbe som deres mandsideal.” Så lad da abemanden – blød eller ej – også få en plads i Pludrs database.
  Derimod synes der ikke rigtigt at være autoritative kilder til næbkamp. Men et skænderi mellem to undulater kan måske godt betegnes som en næbkamp. I hvert fald kan to mennesker med knyttede næver i følge ordbøgerne sagtens være i nævekamp. Så lad os da godkende næbkamp også.

 7. Manglede i dag:
  afdødt
  ølrute, ggl
  krut/te, ODS
  krud/et, ODS

  Fritz: Ølrute – javist, men så må vi nødvendigvis også have en vinrute.

 8. Manglede i dag:
  b44 uden e, og +s
  besleb, ggl beslibes
  løsleje, ggl
  s15.1 +s
  el + s21.2 ++, ggl+e
  biese, ODS
  slejs/e/es, ODS
  Hvorfor kan der ikke gøes ud på de små timer?

  Fritz: “Elsvejse” er ikke det korrekte udtryk. Korrekt er: elektrosvejse.
  Så er det, man undrer sig over, at når det handler om tænder, så slibes den slags åbenbart ikke. Tænder beslibes derimod. Måske er det for ikke at forveksle malerfaget med de dentale fag? Hvornår har man hørt en malermester beslibe dørkarme?

  PS: Hvem siger, at der ikke kan gøes ud på de små timer? Et er, hvad man kan – noget andet er, hvad man må! Der var en gang, haner i følge Fanø Kommune, ikke måtte gale ud på de små timer. Men det var hanerne i Nordby vist nok ligeglade med. Så hvis haner kan, så kan hunde vel også? Hvad vil Fanø Kommune gøre den dag, ulven også finder vej til Fanø? Ulve hyler jo også ud på de små timer.

 9. Manglede ingen i dag!
  Hvad kommer h24 af?

  Fritz: Læs Islets svar, Det er mere end fyldestgørende.

 10. @Preben
  – vel hedder jeg ikke Fritz:-) – men er vel nutidsform af – at hype, hyper, hypede, har hypet 🙂 – men kan også være et præfiks – ses f.eks. i hyperventilere 🙂

  Fritz: Vel hedder du ikke Fritz, men Fritz kunne ikke selv have givet et bedre svar. 🙂

 11. Fritz 2: Problemet er at det ikke er et verbum, og at vi har ikke præfikser med.
  Manglede i dag:
  kvæse, ODS
  ugelov, ODS
  egoliv, ggl
  nævs, ODS

  Fritz: Nej, vi har ikke præfikser i Pludrs database, men vi har masser af verber – også hype!
  Egoliv er et ord, der bliver flittigt brugt på debatsider, men som derfor har karakter af at være uautoritativt. Men hvem ved, måske vi her har et bud på et nyt ord, til næste udgave af Retskrivningsordbogen? Lad os vente og se, om det dukker op her. Her finder vi jo i forvejen egoistbil, egoistbolig og egotrip.

 12. @Preben den første 🙂 – jo hype er et verbum se Sproget.dk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.