Forhekselser

Preben Riis Sørensen havde noteret sig heksekur, idet han tænkte på hestekur. Men findes der kure til hekse, spørger han.

Fritz: Hm, i følge Den Danske Ordbog er en heks ikke bare et overnaturligt kvindeligt væsen som ifølge dansk folketro står i ledtog med Fanden, og som skader mennesker ved hjælp af trolddom. En heks er også kvinder, som – især i 1500- og 1600-tallet – blev anset for at stå i ledtog med Fanden, og som derfor blev forfulgt, dømt og brændt på et bål.

Men en heks er vel ikke bare en kvinde, men et menneske, som er blevet forhekset? I DDO’en kan vi også finde ordet forhekselse, og i den mørke middelalder var der tilsyneladende ingen andre kure end at brænde hekse.

Den slags bruger man ikke mere. Blandt katolikker kaldes kuren for eksorcisme, hvilket praktiseres den dag i dag. Spørgsmålet er, om de ikke gjorde klogere i at tilkalde Harry Potter

Tilbage i 1700-tallet kunne man på apoteker købe mesterrod (Imperatoria ostruthium) som et lægemiddel mod trolddom. Roden hørte dengang til de fleste kloge folks magiske midler. Forheksede mennesker skulle således indgives mesterrod. Det skulle ske sankthansaften ved at have roden og flyverøn i en klud på hovedet.

Mesterrod er en indtil 1 meter høj flerårig urt, der egentlig er hjemmehørende ved Middelhavet. Det sagdes i gammel tid om den, at “den kunne få en død mand op på hesten igen”. Der må have været noget om det, da den er fundet afbilledet på romerske mønter, og der skulle noget helt specielt godt til at kunne få et billede på mønter dengang. I middelalderens lægebøger berømmes mesterrod meget. Som lægemiddel skulle den være uovertruffen mod kramper, urin- og afføringsbesvær og mod sår. I dag findes den ikke mere i naturen, kun i botaniske haver, lægeurtehaver samt i mange drambryggeres haver.

PS: Til kryddersnaps renses roden godt og kan eventuelt tørres et par dage. Skær den i små stykker og kom den i et glas med tætsluttende skruelåg og dæk den godt med “Svendborg Snaps” og lad den stå der i 3 – 4 uger. Efter filtrering gennem et kaffefilter og fortynding har man en rigtig god kraftig dram, med en peberagtig smag.

http://www.kristeligt-dagblad.dk/mennesker/en-rigtig-heks

http://youtu.be/f3ikdy1dBDU

12 thoughts on “Forhekselser”

 1. Manglede i dag:
  eksmor, ggl
  vripne, ODS,vrippen
  De kan være forvorpne, men vorpne findes ikke.

  Fritz: Vi har eksmand, ekskone og eksminister i ordbøgerne, men hvis vi skal også skal tilføje alle mulige og umulige forhenværende sociale relationer og arbejdstitler som for eksempel: eksven, ekskollega, ekskammerat ekskæreste, ekselsker, eksmuse, eksforbillede, ekshøjhed, eksvejleder, eksstar, og ekseksaminant, siger Fritz stop! Lad os nøjes med de “forhenværenheder”, vi endnu kan finde i ordbøgerne.
  Noget helt andet er, at man ikke kan have to mødre. Din mor er din eneste mor uanset, om du har slået hånden af hende. Eksmor og eksfar er ikke de korrekte udtryk. Korrekt er: papmor og papfar, som også findes i ordbøgerne. Og hvad med “eksbørn” og “eksbroder”? Den slags er da vist en umulighed.
  Nej vorpne findes ikke, men det samme kan man sikkert sige om virret, tørnet, smået, hippet, bistret, og blommet.

 2. Manglede i dag:
  fibel, ODS
  buefil, ODS
  befil/e, ODS
  defile, ODS
  helbue, ggl
  rovflue, ODS

  Fritz: 🙂
  PS: Hvis det er således – som vi undredes over/erfarede forleden, nemlig at tandlæger ikke sliber, men besliber tænder, så bliver hestens tænder vel heller ikke filet, men befilet? Ergo føler man heller ikke tandlæger på tænderne – man beføler!

 3. En stor bøn til pludrefolket. Vil I ikke godt gøre opmærksom på, at ordene let slåes op, ved at trykke på dem i ordlisten.
  Jeg undrer mig til stadighed over, at rigtig mange stadig skriver, “jeg ved ikke hvad ordet betyder, så jeg kan ikke hinte det”

  Der er nogle få ord, der ikke lader sig slå op, direkte…. men når man så er på siden, kan man sætte et E efter ordet, og så kommer der ofte en forklaring på ordet.

  Ellers er der jo google, kan lige kan tjekke, ikke noget der tager flere timer at slå et ord op.

  Håber min bøn bliver hørt 😀

  Fritz: Måske jeg snart skulle skrive et indlæg om de svære ord? 🙂

 4. Ungdom kan man ikke få for meget af -og dog.
  I 2003 tillod Canada pelsning af næsten 1 mill. UNGSÆLer.
  Der er 257 andre henvisninger på google til UNGSÆLer.

  Fritz: Hm, det ville jo tage en evighed at tilføje alle dyrearters unge individer, så det vil Fritz under alle omstændigheder ikke indlade sig på. Men måske vi skulle gøre en undtagelse for sælen, al den stund, den breder sig lystigt i de danske farvande. Derfor er der også på nettet flere autoritative kilder til udtrykket. I ODS’en er der ikke færre end 19 forskellige sæler. Gad vide, hvor mange forskellige udtryk for sæl, der findes på grønlandsk?
  Så dit argument har – om man så må sige – gjort Fritz vennesæl, så han vender tomlen op.

 5. Manglede i dag:
  høslæde, ODS
  boldvæg, ggl
  slædelæs, ODS
  sølvæg, ggl
  lævæg, ggl
  Bosæde er forældet i ODS, men kianga havde slået det op i noget jeg ikke kan huske, så hjælp os kianga.

  Fritz: Hm, i ordbøgerne har vi jo flere sæder – for eksempel hovedsæde og højsæde, men søger du på bosæde, får man besked på, at man sikkert har villet søge på “bobslæde”. Søger du med Google, findes der mange “bosæder, så oplysningen i ODS’en om, at ordet er forældet, ser ikke ud til at holde stik. Lad os derfor give ordet bodsæde i Pludrs database.

  PS: Det er ikke kun Georg Jensen og Piet Hein, der har guldæg af sølv.
  http://testoteket.danishsciencefactory.dk/content/et-spiseligt-sølvæg

 6. Manglede i dag:
  husval, ODS,2
  hunål, ggl
  lånehus/e, ggl

  Fritz: At føje samtlige skabningers kønsbenævnelser til Pludrs database, gider jeg ikke, men da der lige netop for ålens vedkommende er meget store kommercielle interesser – ikke bare i Danmark, men på globalt plan – gør jeg en undtagelse.
  Lånehuse giver Google alt for få henvisninger til.

 7. Manglede i dag:
  beskid, ODS

  Fritz: Jamen så har besked og beskidt jo forskellige betydninger, selvom det sidste jo nok er et resultat af det første. På den måde bliver beskidt besked pludselig et latrinært udtryk.

 8. Manglede i dag:
  forlign, ODS
  talrod, ggl

  Fritz: Talrod og hvad vi ellers kan finde på af roderi er et af tusindvis af andre ord, vi kan konstruere, for at beskrive rod. Men lad os nøjes med det rod, vi kan finde i ordbøgerne.

 9. Manglede i dag:
  pepton, ggl + er
  topovn, ggl evt. + e

  Fritz: 🙂

 10. 3 dages forsømmelse:
  2/9
  flaghat, ggl
  afhægt, ggl
  tilhag, ODS
  hækflag, ggl
  aflemp, ODS
  havorm/e, ggl +e
  haplofase, ggl
  hvalorm/e, ggl
  easy, DDO
  hvalpes, ODS
  påtænk
  påtænd/t++
  Troede at man kunne tilgafle sig noget?

  Fritz: Hm, flaghat er et engelsk udtryk og en hvilken som helst hat med et flag på. Søger du “flaghat” med Google får du også en masse engelske resultater, hvoraf det fremgår, at man kan få en “thermal flaghat”. Men når man udelukker “thermal” fra søgningen (-thermal), får man kun tre lidet autoritative resultater på dansk (site:dk).

  Hvad angår gafle, så gafler man i følge DDO’en ikke “til sig”, men “i sig”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.