Fynsk dødbider

Preben Riis Sørensen efterlyser: bidød og lover, at Fritz slipper for (igen) at lede efter sandbier, for de hedder jordbier.

Fritz: Der er virkelig mange skabninger på denne jord, der kan dø i flok. Men lad os nøjes med dem, vi har i ordbøgerne – og her er ingen bier endnu døde.
Til gengæld er en del andre skabninger døde en masse og siden begravet i ordbøgerne: aviser, blade, butikker, fisk, renter, ord, planter, skove, spædbørn, strå, svin og teatre.

lille: … det skulle da lige være de kedelige fynske dø’bier – ikke at forveksle med de to øl i Frankrig.

Fritz: For slet ikke at tale om egyptiske nu’bier…

Preben Riis Sørensen: Foretrækker maltz’bier…

Fritz: Humle’bier med højt skum er heller ikke at foragte.

3 thoughts on “Fynsk dødbider”

 1. vil da gerne have ‘kredit’ for den ‘on-liner’, men husker ikke jeg er kommet med den 🙂
  lyder som en fra paase – men ve’ ikk’ 🙂

  Fritz: Ups, det var “lille”!

 2. Foretrækker maltz’bier.
  Manglede i dag:
  nejene, ODS,nej
  fejene, ODS,fej
  uegen/uegne?, ODS
  udfej+, ODS
  buder, ODS

  Fritz: Hvis vi går ud fra, at et nej i denne forbindelse ikke er en benægtelse, men det man som kvinde giver dronningen, når man møder hende, er der i ordbogen ingen oplysninger om flertalsbøjningen. Et nej bliver til nejet i bestemt form. Men hvis ikke flere af den slags skal forveksles med flere benægtelser (nejer og nejerne) giver det måske god mening, at dronningen nok er den person, som har stået model til flest nej (ikke nejer). Men hun har næppe styr på nejenes antal gennem årene.
  Hm, jeg ved snart ikke – lyder det fornuftigt?
  Navneordet, et fej derimod, synes i følge ordbogen ikke at forekomme i flertal. Heller ikke navneordet, opfej, findes i flertal.

  PS: I Ordbog over det Danske Sprog får vi et fingerpeg om, at navneordet, et nej, bøjes “nej” i flertal. Her kan man nemlig læse følgende passus:
  “Hun (dvs.: en hofdame) gjorde gentagne Hofnej for sig selv i Spejlet.”

 3. Manglede i dag:
  soldyr, ODS
  sældyr, ODS
  usæl/e, ODS
  syfejl, ggl
  syhold, ggl

  Fritz: Hm, ved første øjekast syntes syfejl at være et af de ord, som Fritz ikke bryder sig om, for fejl er der jo myriader af. Men ordet er flittigt brugt, afslører Google. Men vi sætter grænsen her, og her falder syhold udenfor. Hver et kursus med flere end to deltagere kan jo kalde sig for et hold, og kurser er der også myriader af. Hvad med et kurs i at synge sammen? Er det så et sanghold, man skal melde sig til? Og er du fulgeinteresseret, kan du så melde dig til et fuglehold? Det holder jo ikke. Fritz gider ikke føje alle mulige og umulige hold til databasen. Vi holder os til dem, vi kan finde i ordbøgerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.