Rom i glassene

Fritz: Hm, det synes som om, vi på dansk ikke kan finde ud af forskellen på “et glas” og så materialet “glas”. Et smadret vindue, hvor splintret glas ligger spredt ud på jorden, består af mange stumper glas. Men hver af stumperne betegner vi jo ikke som “et glas”, ligesom vi heller ikke betegner alt det splintrede glas som “glassene”. Der er stor forskel på “mange glas” og “meget glas”. Mangler vi ikke et ubøjeligt navneord for materialet, glas på samme måde som med ordet, sand?

En portion smeltet glas betegner vi heller ikke som “et glas”, men blot glas og glasset. “Et glas” er jo det, vi drikker af, men går der så to glas til et par briller?

Preben Riis Jørgensen: Ordet briller kommer iøvrigt af beryl’er -slebet beryl.

Ingrid Ravn Jørgensen har også kigget dybt i glasset:
Og så en hel anden betydning af glas. Glas er en ældre tidsangivelse til søs. Et glas svarer til en halv time. 🙂

Preben Riis Jørgensen: Kun hvis der er nok rom i det….

Fritz: Man kan også læse om glas som måleenhed for tid i Den danske Ordbog, og her bliver den slags glas også bøjet akkurat som ordet for drikkeglas: glas. Så man kan åbenbart godt konstruere en sætning som: “Det er mig der er på vagt i alle glassene.” Eller: “Allerede glasset efter det første faldt rorgængeren i søvn, så resten af glassene måtte vi overlade til kaptajnen selv.

PS: Det kan efterhånden ikke undre Fritz, at en sømand foretrækker rom i stedet for storm i et glas vand, og at en skibskaptajn foretrækker et stormglas frem for et vandglas. Men opbevarer optikeren så sine stel i brilleglas? Og bruger tandlæger tandglas?

23 thoughts on “Rom i glassene”

 1. Men det rimer da på øregas….
  Manglede ingen i dag.
  Forslag: armatur, DDO

  Fritz: Vel snarere ordgas.

 2. Manglede i dag:
  datatal, ggl
  fåede, defisto,få
  Forslag: narhval. DDO

  Fritz: Datatal lyder næsten som en slags dobbeltkonfekt, for kan man forestille sig data, som ikke er tal? Bogstaver måske? Tjah, det er jo den slags data, som vi bruger her på Pludr, en gang i døgnet, når der skal genereres et nyt spil.
  Og så er det da en sælsom bøjningsform af udsagnsordet få, du er faldet over: fåede. Kan du konstruere en meningsfuld sætning med den bøjningsform? Bortset fra “fåede er et underligt ord”. Er dem, som har fået i pose og sæk, så mon de fåede? Ja, de er måske ligefrem de til stadighed fående?

 3. Data kan jo også være viden.
  Nej, jeg siger ikke selv fåede, det gør defisto.
  Manglede i dag:
  lyddug/e, ggl
  lydlog, ggl
  lydlogo, ggl
  call, DDO, fra wakeup call (Ta’den!) 🙂
  elevfald, ggl
  alfebo, ggl

  Fritz: Hm, alfebo – så er vi da rivist havnet i fantasiens eventyrverden. Jeg vil dog tøve med at godkende ordet, indtil vi kan finde noget mere autoritativt.

 4. Manglede i dag kun:
  bitch, DDO
  Forslag: narrativ, DDO, fortællende

  Fritz: 🙂

 5. Manglede i to dage:
  ammedag/e, ggl
  ommål, ggl +es
  bommål, ggl
  armlomme, ggl
  armbom/me, ODS
  gadebog, ggl
  podemål, ggl, hvad kommer det af?
  blommeår, ggl og tillad de andre frugtår
  nakkes
  pakkesal, ggl
  klakkes
  lakkes
  dækknap, ggl
  jadeskål, ggl
  klåde, ODS,3

  Fritz: Hm, podemål, tror jeg, er beregnet til de små fodbold-poder.
  Lad os nøjes med de: blomme- og år-, pakke- og sale-, jade- og skåle-ord, vi kan finde i ordøgerne.

 6. Manglede i dag:
  dejlag, ggl
  taglag, ggl
  agatglas, ODS

  Fritz: 🙂

 7. Manglede ingen i dag.
  Forslag: dølgsmål, DDO

  Fritz: 🙂

 8. Manglede heller ingen i dag.
  Forslag: klogeåge, DDO

  Fritz: 🙂

 9. Manglede i to dage:
  friavl, ggl
  fagvis, ODS
  slagvis, ODS
  lavgas, ggl
  aksled, ggl
  Hvad er sirikit? Hvis det er en betegnelse for dronning, må vi have alle andre landes overhoveders betegnelser med. F.eks. drotning, queen osv.

  Fritz: Hm, lavgas findes der så få eksempler af på nettet – og de få, der er, optræder på debatsider, så vi skal ikke have det med i Pludrs database.
  Sirikit skal vi heller ikke have med. Sirikit er navnet på Thailands dronning – og her på Pludr en joker, som nu er blevet slettet.

 10. Så er det lige med, hvordan i alverden sirikit er havnet i databasen?
  Manglede ingen, så jeg foreslår:
  annua, flt.af annuum, DDO

  Fritz: Når man skal konstruere et spil som Pludr, får man brug for en database med alle danske ord. Men den slags findes ikke. Man kan ganske vist betale sig fra en database med rigtigt mange danske ord, men den slags koster mange penge. I stedet har jeg og wuziwug for år tilbage brugt måneder på at støvsuge den danske del af internettet for alle mulige og umulige ordlister. At nærlæse Pludrs database med flere end 200.000 ord var der ingen af os der gad. Det er derfor, vi af og til støder på ord, som burde have været slettet fra databasen. Men det gør vi så nu efterfølgende og betegner så bare den slags ord som for eksempel sirikit som jokere. Og jokere slette vi løbende. Pludrs database er med andre ord under kostant forbedring. Foruden forkerete ord, findes der stadig ord og ikke mindst bøjningsformer, som vi endnu ikke har med i databasen. Men dem tilføjer vi så løbende. På den måde er Pluder et årelangt møjsommeligt projekt.

 11. Jamen så pukler vi på.
  Manglede i dag kun:
  hofkok, ggl
  Forslag: nodul, ggl
  Klump der kan rumme fossiler

  Fritz: Jeg har faktisk engang fået serveret et nodul af en hofkok. Det var en gourmetaften med hofkok Jens Peter Kolbeck, som havde sammenkogt forskellige indvolde fra en gråand og serveret retten indbagt i en meget lille tærte, der nu mange år senerer får mig til at tænke på et ikke særligt appetitligt nodul.

 12. Manglede i dag:
  diafor, ggl
  radioekko, ODS
  Forslag: øregas

  Fritz: Sjovt nok kan man med lidt god vilje hævde, at dine tre ordforslag har lidt med hinanden at gøre: Diafor, der jo er en tilfældig gentagelse af indhold – For eksempel ‘Kongen er død. Længe leve Kongen’, er om ikke et radioekko, så dog et slags ekko. Og når man med møje og besvær langt om længe finder noget autoritativ tekst om diafor, fristes man til at betegne det som en omgang øregas. Det står dog nogenlunde klart for Fritz, at skal vi have føjet diafor til Pludrs database – og det skal vi – så får vi også brug for ordet: anafor.

 13. Manglede onsdag:
  haling, ODS
  alpaca, DDO,alpaka
  bling, DDO
  chill, DDO
  chang, ODS +e
  alla, DDO
  helling, ODS
  Torsdagsforslag: introvert, DDO

  Fritz: 🙂

 14. Manglede i dag:
  vejtog, ggl
  nejtak, ODS
  kasava, ggl

  Fritz: Kasava er ikke korrekt – kassava er!

 15. Manglede i dag:
  kovarm, ODS
  Fupbarm, det er da ret almindeligt :-
  Mente at du godkendte hobo? Eller er jeg bare kodum?
  Forslag: havalge, DDO

  Fritz: 🙂 på nær fupbarm

 16. Men førhen hed det også kasava.
  Manglede i dag:
  bagspil, ggl
  gasspray, ggl
  sparlig/e, ODS
  basspil, DDO

  Fritz: :), men det er kun i Meyers Fremmedordbog kassava har en alternativ stavemåde uden dobbelt-s. Der findes en del kasava på dansk rundt omkring på internettet, men rigtigt mange optræder i noget, der ligner rejsebeskrivelser. Derfor kan man sagtens forestille sig, at der er tale om stavefejl. Andre steder er der også tale om et firmanavn. Kassava på dansk kommer af det franske cassave. Også her er der dobbelt-s, og det samme er tilfældet på engelsk.

 17. Vi napper kassava.
  I dag kun forslag: ashram, DDO, indisk kloster.

  Fritz: 🙂

 18. Manglede kun:
  stuesal, ggl
  Forslag: fedtsyl, DDO

  Fritz: 🙂

 19. Manglede i dag:
  fnidr, ggl
  Forslag: katekismus, DDO

  Fritz: Hm, jeg tror, at hovedparten af de eksempler på internettet, hvor personer bruger ordet, “fnidre” – altså et udsagnsord, er misforståelser. Navneordet, fnidder, kan vi finde betydningen af i Den danske Ordbog: “diskussion og uenighed om småting”. Der findes ikke noget tilsvarende udsagnsord, “findre”, der i givet fald skulle betyde noget i retnig af: at ævle og kævle. Men for langt de fleste eksempler på “at fnidre” synes betydingen at være noget i retning af: at bøvle, at rode eller at besvære sig med noget. Men sådan er det jo, ords betydninger kan ændre sig også uanset den slags mis-forståelser, så vi må jo nok have fnidre med i Pludrs ordbog alligevel.

 20. Manglede fredag:
  barktab, ggl
  arkfane, ggl
  damvand, ggl
  barmad, ggl
  Og i dag:
  afspejd, ODS
  thebar, ggl
  Forslag: hajfyldt, DDO

  Fritz: Det er næsten med alle specialudtryk i en uendelighed af computerprogrammer som med lægelatin. Den slags ord forsøger vi at undgå her på Pludr. Derfor vil vi også forsøge at undgå for eksempel “arkfane”, som jo næsten udelukkende er et excel- eller regnearksord.
  Og så har vi tidligere fastslået, at nok findes the som et alternativ til te, men der findes hverken theskeer eller thedrikkere. Og derfor tror vi heller ikke på thebarer.

 21. Manglede i tre dage:
  leptin, ggl
  tingby, ggl +er
  agerhat, ggl
  buegrad, ggl +er
  indfar, ODS +e
  indvarsl
  filmfag, ggl

  Fritz: Hvis vi skulle til at opfinde ord, der beskriver byers karakteristika, ville Fritz få meget travlt, for så er Ribe pludselig en tulipanby, Herning er en hingsteby og odense en eventyrby og ja, Viborg en tingby og Machu Picchu en inkaby og engang var Esbjerg vel også en fiskerby. Vi vil dog lade os nøje med de byer, vi kan finde i ordbøgerne. Og her findes faktisk en fiskerby, men stadig ingen tingby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.