Skavanker

Preben Riis Sørensen: foreslår ordet stokdøv og råder samtidig Fritz til ikke at tage forslaget personligt.

Fritz: Den skavank har vi længe kunnet pådrage os her på pludr. Vidste du forøvrigt, at der er flere former for døvhed. Der findes faktisk mennesker helt uden for pædagogisk rækkevidde – patrioter for eksempel – der både er totalt stok- og tonedøve. Ja, blinde kan den slags mennesker skam også være, og der synes at blive flere og flere af dem. De bliver mere og mere højtråbende, så mundlam er ikke en skavank, de lider af. Hvis der er noget, de anser for en skavank, så er det overbærenhed. Samtidig betragter de sig som kaldet til at føle sig krænkede – ikke hver for sig, men sammen i højrøstet flok!

PS: Tag det ikke personligt.

Men helt seriøst (udtagelsesvis) forstår jeg ikke, hvor patrioter kommer ind, spørger Preben Riis Sørensen.

Fritz: Patrioter er jo komplet umulige at have med at gøre. De er ikke lydhøre, de larmer og tramper i klaveret – for eksempel i Sigurd Barretts, og senest har SAS haft sit hyr med højtråbende patrioter. Det skriger til himlen i Guds eget land, at lige meget, hvor galt afmarcheret præsidenten er, holder hans patrioter hånden under ham. Patrioter står last og brast uanset hvad, og den slags kan føre til ufred og det, der er værre.

Mon ikke pacifister efterhånden synes, at patriotisme kan være en skavank?

8 thoughts on “Skavanker”

 1. (Undtagelsesvis) seriøs:
  Forstår ikke hvor patrioter kommer ind?
  ….Manglede i dag:
  mårkat, ODS
  hårkast, ggl
  Forslag: irish (coffee), DDO
  ….Vi må vist af med fras?

  Fritz: 🙂 ja, du har ret – fras var en joker. Og tak for kaffe – den irske altså, som vi hidtil ikke har kunnet byde på.

  Patrioter er komplet umulige at have med at gøre. De er ikke lydhøre, de larmer og tramper i klaveret – for eksempel i Sigurd Barretts, og senest har SAS haft sit hyr med højtråbende patrioter. Det skriger til himlen i Guds eget land, at lige meget, hvor galt afmarcheret præsidenten er, holder hans patrioter hånden under ham. Patrioter står last og brast uanset hvad, og den slags kan føre til ufred og det, der er værre. Mon ikke pacifister efterhånden synes, at patriotisme kan være en skavank?

 2. Har aldrig hørt de udlægninger af ordet patriot, kun at det er en der
  holder af sit land.
  ….Manglede i dag:
  bihavn, ggl
  helbagt, ggl
  Forslag: starhø, ODS

  Fritz: 🙂 Og hvad angår patriotisme, må man konstatere, at kærlighed gør blind – også fædrelandskærlighed.

 3. Patriot må være afledt af patria, fædreland. Hvor har du alt det fra, hvad patrioter også er?
  Manglede i går:
  brokaj, ggl
  brævold, ggl evt. +e
  kajnær, ggl
  Forslag: eksalter/e, ODS

  Fritz: 🙂 og: Hm…: Patriotisme er ikke mere bare fædrelandskærlighed – patrioter bliver ofte også anset for at være nationalster. Selv seperatister kan være patrioter og det til trods for, at de ikke nærer den samme kærlighed til fædrelandet. Patriotisme er også kærlighed til kulturelle vædier. Hvilke værdier, der så er værd at elske eller hade, kan vi så skændes med patrioter og de andre idioter om. Præsident Trump har en tro hær af patrioter, som er lydhøre, når deres præsident opfordrer: Let’s make America great again! Den samme form for patriotisme nærer indianerne næppe. Nazisternes patriotisme var ikke alle tyskeres kop te. Fædrelandskærliged er ikke en entydig størrelse – den slags kan også være magtudøvelse. Patrioter afstår nemlig ikke altid fra at slå modstandere oven i hovedt med deres kærlighed. FCK har også sine patrioter, som er parate til at lade deres modstandere få kærligheden at føle.

 4. Lige en lille kommentar fra en patriot, forstået på den måde, at jeg fra 1984 og 10 år frem arbejdede for Fyns Stifts Patriotiske Selskab samt at jeg stadig gør brug af Selskabets rådgivning indenfor Planteavl og regnskab.
  Selskabet blev stiftet i 1810 for “med almen Aand og Kraft at fremme sand og gavnlig Industri i Landøkonomien, i Manufaktur- og Fabriksvæsenet, i Fiskeri og andre Frembringelsesgrene, at udrydde vrange Begreber, at kæmpe imod Fordomme…” og “at opvække, belønne, nære og fremme hos begge Kjøn af alle Stænder, Arbejdsomhed, Vindskibelighed, nyttig Sparsomhed og Agtelse for Landets egne Frembringelser” og eksisterer stadig i bedste velgående.
  Selskabet er i dag at sammenligne med en landboforening og at være patriot forstået som at være medlem af ovennævnte forening har intet politisk eller holdningsmæssigt i sig.
  Englænderne havde ved stiftelsen lige snuppet flåden, kassen var tom og man ville finde måder at belønne nye ideer på.
  Man belønnede bl.a. en kone i Allesø, som evnede at flette ligkister af rughalm (sikkert kun i gode halmår 🙂 ) så kistetræet kunne bruges til andre formål.
  En slags “Løvens Hule”.
  Lidt uhyggeligt som et ord kan devalueres og lades negativt over tid.

  Fritz: Det danske sprog er ikke mere statisk – tvært imod. Nu om dage med sociale medier går det uhyggeligt stærkt. Dansk Sprognævn forsøger at halse efter.

 5. Manglede i dag:
  dagmøde, ggl
  fladsål, ggl
  Forslag: ratsch/e, ODS

  Fritz: 🙂

 6. Så var den her igen. ordnørderne slog til og fik en god og konstruktiv debat om et enkelt ord, patriotisme.
  Tak for jeres engagement, både Fritz, Preben og Farmer.
  Mange tror at pludr handler om at komme først gennem dagens spille plade, og jo – men – også nej, for for langt de fleste spillere handler det mere om at rygte og forny sproget, samtidig med at hjernen vrides, nogen gange til det yderste.
  Det er jo netop jer der med jeres evige sproglige nysgerrighed, gør at vi andre også drages af sprogets krinkelkroge.
  At der så også falder en god historie, som Farmers af undervejs gør det bare endnu mere spændende.
  Jeg – er og forbliver pludr patriot. Tak venner

  Fritz: Selv tak 🙂

 7. Manglede i dag:
  gellag, ggl
  alkede
  deledag, ggl
  Forslag: skratle, ODS

  Fritz: Ja, skratlede var et ord, som vi manglede i databasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.