Bus-for-bind-else

Forslag: Canbus. Google er lidt i vildrede, om det staves canbus eller can – bus, men det er en enhed, der i b.l.a. biler bruges til at få forskellige digitale enheder til at “tale” sammen. ( Controler – Area – Network ) og bussen kender vi jo i forvejen fra opbygningen af computerens indre sprog, hvor bussen forbinder data mellem flere enheder. Om ordet er berettiget til en plads i pludr databasen afhænger altså af, om ordet skrives som et ord eller som et delt ord.

Fritz: Hm, CAN lader til at være er en forkortelse for ‘Controller Area Network’. Så alene af den grund skal vi ikke have ordet med i Pludrs database. Her er, hvad jeg har fundet på nettet om CAN Bus:


CAN Bus er udviklet af Robert Bosch, og bussen er siden blevet taget i brug i bil- og rumfartsindustrien. CAN er en seriel busprotokol til at forbinde individuelle systemer og sensorer. Indtil frigivelsen af CAN Bus indeholdt køretøjer store mængder af ledninger, som var nødvendige for at forbinde alle de forskellige elektroniske komponenter.

Ved at reducere køretøjernes ledninger med op til to kilometers længde blev køretøjets samlede vægt reduceret betydeligt med mindst 50 kg ved brug af kun halvdelen af stikkene. For første gang var hvert af køretøjernes systemer og sensorer i stand til at kommunikere ved meget høje hastigheder på en enkelt eller dobbelt-tråds kommunikationslinje i modsætning til de tidligere multitrådslinjer. 

BMW 850 coupe var det første CAN Bus-køretøj, der kom på markedet i 1986.

One thought on “Bus-for-bind-else”

 1. Manglede i dag:
  togfan, ggl
  afnaj/e, se bemærkninger i ODS,afneje
  jeghed, ODS
  taggede

  Fritz: I ODS’en under afnaje henvises der til en anden stavemåde: afneje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.