Glas

Forslag: FYRGLAS.
Fritz: Fyrglas, synes at have to betydninger. Den ene er at være et brændglas, men med den betydning er ordet afgået ved døden og er blevet begravet i Kalkars Ordbog. Den anden betydning er, at det er det specielle glasmateriale, som benyttes i fyrtårne. Men med den betydning kan man kun google sig til et par henvisninger. Det er for få, og glas til brug i fyrtårne bliver støbt til fresnellinser.

I Den Dansk Ordbog (ODS) er der to stavemåder – enten: brændglas eller: brændeglas. Den slags er, om ikke blevet begravet i Kalkars Ordbog, så næsten gået i glemmebogen. I gamle dage var brændglas vel nærmest legetøj for børn. Engang kunne børn også bruge en anden form for glas i deres leg. I Ordbog Over Det Danske Sprog (ODS) har vi: hinkeklat – glasklump der skubbes frem med foden ved hinkeleg.
Nu om dage bruger man hinkesten – dem af glas er kun for de allermest nærsynede.

2 thoughts on “Glas”

 1. Manglede i dag:
  bagsejl/e, ggl
  tørgas, ggl
  Forslag: fælleskøn, DDO

  Fritz: 🙂

 2. Manglede kun:
  afføl, ODS
  Forslag: millirem, DDO

  Fritz: Måleenheden millirem benytter vi os allerede af her på Pludr.

  PS: Læs meget mere om rem og strontium-sild under nyheder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.