Strontium-sild

Forslag: MILLIREM.

Fritz: Måleenheden millirem benytter vi os allerede af her på Pludr. Rem er en initialforkortelse af “roentgen equivalent man” – ‘røntgenstråling svarende til et menneske’. Rem er således en måleenhed for mængden af ioniserende stråling, der er optaget i en levende organisme.

Millirem indgik også i omkvædet i Jomfru Ane Bands hit “Plutonium”, som Hans Kragh-Jacobsen skrev teksten til på et hjemmebygget lokum på Sydfyn. Han havde forestillet sig omkvædet sunget til noget i retning af “Aquarius” fra musicalen Hair. Men det var Rebecca Brüel, som satte melodi til plutoniummet. Siden blev sangen en del af Jomfru Ane Teatrets forestillinger De Hellige Køer og Den Sidste Olie. Den gang kunne man også få serveret en Barsebäck-platte med strontium-sild.

Millirem som måleenhed er allerede ved at gå i glemmebogen, og er blevet afløst af sievert efter den svenske fysiker Rolf Sievert (1896-1966). 1 sievert = 100 rem.

Før millirem brugte man rad, som er måleenheden for mængden af ioniserende stråling, der er optaget i et stof, svarende til en hundrededel af 1 gray efter den britiske fysiker L.H. Gray (1905-1965).

Gray er så måleenheden for mængden af ioniserende stråling der er optaget i et stof, svarende til strålingsenergien 1 joule pr. kilogram stof 1 gray = 100 rad.

Strontium – efter den skotske by Strontian – er grundstof nr. 38; sølvhvidt, blødt og ret let metal der kemisk er temmelig reaktionsdygtigt. Isotopen strontium-90 er radioaktiv.

PS: Rem, rad, gray, strontium og sievert – man må nok spørge sig selv: Er det mon altsammen nu også “sievet” ind på lystavlen?

Men her blinker Peder Elkjærs lystavle: Du skriver, at REM er en forkortelse. Du har tidligere afvist ordforslag netop med henvisning til det var forkortelser. Er der en firkantet regel vi kan bruge til at skelne mellem ikke gangbare og gangbare forkortelser eller…..

Fritz: Ja, rem er en såkaldt initialforkortelse på engelsk for: “roentgen equivalent man”. På dansk derimod er rem IKKE en forkortelse, men et navneord.

Der er også tændt for Preben Riis Sørensens lystavle: Aids og ambi er forkortelser, og sikkert flere.

Fritz: Ja, aids er en såkaldt initialforkortelse på engelsk for: ‘acquired immune deficiency syndrome’. På dansk derimod er aids IKKE en forkortelse, men et navneord. Ambi er et dansk navneord og IKKE en forkortelse, men en afkortning af ordet: arbejdsmarkedsbidrag. Moms er heller ikke en forkortelse, men en afkortning af ordet: meromsætningsafgift, som kommer af oms ‘omsætningsafgift’, som også er en afkortning.

4 thoughts on “Strontium-sild”

 1. Strålende indlæg Fritz, tø-hø, men du skriver at REM er en forkortelse. Du har tidligere afvist ordforslag netop med henvisning til det var forkortelser. Er der en firkantet regel vi kan bruge til at skelne mellem ikke gangbare og gangbare forkortelser eller…..

  Fritz: Ja, rem er en såkaldt initialforkortelse på engelsk for: “roentgen equivalent man”. På dansk derimod er rem IKKE en forkortelse, men et navneord.

 2. Aids og ambi er forkortelser, og sikkert flere.
  Forslag: infanteri, DDO

  Fritz: Ja, aids er en såkaldt initialforkortelse på engelsk for: ‘acquired immune deficiency syndrome’. På dansk derimod er aids IKKE en forkortelse, men et navneord.
  Ambi er et dansk navneord og IKKE en forkortelse, men en afkortning af ordet: arbejdsmarkedsbidrag. Moms er heller ikke en forkortelse, men en afkortning af ordet: meromsætningsafgift, som kommer af oms ‘omsætningsafgift’, som også er en afkortning.

  Obs(!): et infanteri har vi allerede her på Pludr.

 3. Forslag: klaphat, DDO

  Fritz: den slags har vi allerede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.