Klaptorsken


Forslag: KLAPHAT.

Fritz: KLAPHAT! Det kan man da kalde god timing. Netop som et jordskælv har lagt europæisk fodbold i ruiner. Man må virkelig spørge sig selv: Hvem er dog den klaphat, som har udtænkt en så tåbelig ide om en lukket European Super League med 12 fodboldklubber udelukkende fra England, Italien og Spanien? 

Klaphatten blev for alvor taget i brug af danske roligans ved fodbold-vm i 1986. Ordet klaphat har tyske aner: Klappmütze – ‘klaphue’. Klaphuen med sine karakteristiske hængende øreklapper kom længe før klaphatten og sikkert også før øreklapstolen. I Grønland kan kan man sagtens se jægere med klaphue og gevær på jagt efter klapmydser. Også klapmydsen har sit navn fra den tyske Klappmütze på grund af den løse hud på dens snude. I oppustet tilstand minder den nemlig om en klaphue. 

I de høje silkehattes tid kunne man også sagtens se mænd af det såkaldt fine borgerskab gå med klaphat – eller med et fransk udtrychapeau claque. Det var en cylinderhat, der ved hjælp af en fjedermekanisme lod sig trykke sammen, så den kunne bæres under armen.

Med tiden har ordet klaphat også fået en nedsættende betydning a la klaptorsken.

2 thoughts on “Klaptorsken”

 1. Bondeordet AFBÆLG.
  Som tidligere konservesærte-avler husker jeg fortællinger om revolutionen, da ærtehøsterne i én arbejdsgang pludselig kunne høste og afbælge ærterne, så der kun var vaske- og sorteringsarbejde tilbage, når lastbilen med ærter forlod marken.
  Her ærtehøst anno 2019:
  https://landbrugsavisen.dk/mark/se-de-effektive-maskiner-h%C3%B8ste-%C3%A6rter-i-d%C3%B8gndrift-maskinstation-igennem-13-af-h%C3%B8sten
  -Og hermed slutter aftenens landbrugsforedrag. Vågn op; I skal hjem og gætte aftenens Pludr.

  Fritz: 🙂 Det er ikke så meget størrelsen af flåden af høstmaskiner, der imponerer. Det er snarere det faktum, at det lader sig gøre at afbælge så store mængder af ærtebælge så hurtigt og ikke mindst, at de grønne ærter overlever den voldsomme behandling. Hvordan kan det være, at ærterne undervejs ikke bliver til ærtemos, når de tonser ud fra høstmaskinerne og havner i tårnhøje “ærtebjerge”?

 2. Manglede i dag:
  griben
  n27 +n
  Forslag: fluorit, DDO

  Fritz: Fluorit har vi allere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.