Klar, parat – pjap!

Spørgsmål: Hej, hvad betyder ordet PJAP fra spillet lørdag 24/4? Jeg synes ikke lige, jeg kan finde ud af, hvad det er.

Fritz: Ja, det kan godt drille lidt af finde ud, hvad et ord i bydeform betyder. Pjap er et sådant ord og oven i købet et af de gammeldags ord, som vi finder i Ordbog Over Det Danske Sprog (ODS):

pjappe ell. pjapre, verbum (lydord, maaske dog (delvis) omdannelse af ord som I. jappe og plapre; sml. pjæppe; talespr., l. br.) pjadre; pjatte; jappe (I.2). Det er dog en dum Race, disse Franskmænd. De pjapper ud med hele deres intime Liv.

Du kan sammenligne med for eksempel ordet at ordne, der også er et verbum. Men ordets bydeform kan god synes at være et underligt ord: ordn. Pjappe i bydeform er således pjap.

Se selv her: pjappe

Havde der i stedet for Den Store Bagedyst været en tilsvarende tv-serie om cykling, ville det have lydt sådan her: Klar, parat – CYKL!

2 thoughts on “Klar, parat – pjap!”

  1. Manglede kun:
    kageduft, ggl
    Forslag: ensart/e

    Fritz: Heldigvis kan vi ikke fornemme nær så mange dufte som menneskets bedste ven hunden. Kunne vi det, ville en uendelighed af navneordene ordbøgerne også kunne have duft som sidste led. Vi vil nøjes med de dufte som findes i ordbøgerne – 17 i alt, og hvad duft angår, er der 40 ord, som har duft som første led. Noget tyder endda på, at der er endnu flere lugte end dufte i ordbøgerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.