Forduftet


Forslag: KAGEDUFT.

Fritz: Heldigvis kan vi ikke fornemme nær så mange dufte som menneskets bedste ven hunden. Kunne vi det, ville en uendelighed af navneordene ordbøgerne også kunne have duft som sidste led. Vi vil nøjes med de dufte som findes i ordbøgerne – 17 i alt, og hvad dufte angår, er der 40 ord, som har duft som første led. Noget tyder endda på, at der er endnu flere lugte end dufte i ordbøgerne.

Vi ved sikkert alle, at noget kan lugte godt eller lugte dårligt. Men noget kan kun dufte godt – ikke dårligt. Det er med andre ord kun lugten i bageriet, nogle bagerlærlinge ikke kan lide og i sidste ende får dem til at fordufte!

One thought on “Forduftet”

 1. Manglede i dag:
  ildovn/e, ODS
  ildvogn/e, ODS
  lydvogn/e, ggl +DR
  gadelyd, ggl +en
  livvogn/e

  Fritz: Hm, livvogn kan Google kun finde sølle to henvisninger til. Det er for få. Men lad gå med en lydvogn, som DR har på gaden. Der findes også OB-vogne (OB står for: Outside Broadcast). Selv om DR med den slags vogne kan lave liveoptagelser med folk på gaden, gider vi ikke have noget med gadelyde at gøre. Den slags har kune interesse for radio-, tv-, film- og podcastproducere og alle deres lydfolk. Her på Pludr er vi ikke lydhøre for den slags forslag. Vi vil nøjes med de 168 forskellige lyde, vi kan høre i ordbøgerne.

  Dertil kommer ikke færre end 281 forskellige slags ord, der har lyd som første stavelse. Ja, og så har vi jo også et hav af lydord, der bruges for at efterligne en lyd – for eksempel: dingeling, vov, atju, wrooooom, kukkuk, knk, sss-tunk, svusj, vouv, rap, vuf, miduk, muh, dyt, båt, babu-babu eller shhh. Med et fint ord betegnes sådanne ord for at være onomatopoietiske ord.

  Selvfølgelig har vi da også selve ordet: et onomatopoietikon i Pludrs database. Men der er ingen, der har noget overblik over, hvor mange lydord, der gemmer sig i Pludrs database eller for den sags skyld i Den Danske Ordbog og i Ordbog Over Det Danske Sprog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.