Onomatopoietisk

Forslag: LYDVOGN og: GADELYD.

Fritz: Lad gå med en lydvogn, som DR har på gaden. Der findes også OB-vogne (OB står for: Outside Broadcast). Selv om DR med den slags vogne kan lave liveoptagelser med folk på gaden, gider vi ikke have noget med gadelyde at gøre. Den slags har kun interesse for radio-, tv-, film- og podcastproducere og alle deres lydfolk. Her på Pludr er vi ikke lydhøre for den slags forslag. Vi vil nøjes med de 168 forskellige lyde, vi kan høre i ordbøgerne.

Dertil kommer ikke færre end 281 forskellige slags ord, der har lyd som første stavelse. Ja, og så har vi jo også et hav af lydord, der bruges for at efterligne en lyd – for eksempel: dingeling, vov, atju, wrooooom, kukkuk, svusj, rap, vuf, muh, dyt, båt, babu-babu eller shhh. Med et fint ord betegnes sådanne ord for at være onomatopoietiske ord.

Selvfølgelig har vi da også selve ordet: et onomatopoietikon i Pludrs database. Men hvem har mon overblik over, hvor mange lydord, der gemmer sig i Pludrs database eller for den sags skyld i Den Danske Ordbog og i Ordbog Over Det Danske Sprog?

2 thoughts on “Onomatopoietisk”

 1. Manglede i dag:
  alkal, tdl.godkendt
  besold, ODS +e
  blamabel/’ble, ODS
  gelbold, ggl +e

  Fritz: Alkal er ikke den rigtige betegnelse. Det er alkali derimod. Gad nok vide om blamabel er modstykket til admirabel. Gelbold kan Google kun finde to henvisninger til på dansk – det er for få.

 2. bylogo, gider du jo ikke
  og hylstr findes ikke
  Foreslår derfor: brøndum, ODS

  Fritz: Brøndum har vi allerde på lager. Og ja, bylogo gider vi ikke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.