Våbenfør

Forslag: BYLOGO.
Fritz: En søgning med Google efter: “et bylogo” synes ikke at give overbevisende resultater. Ordet er kun nævnt i forbindelse med Aarhus, Bedsted, Frederiksberg og Helsingør. Her er Aarhus og Helsingør ene om at vise et billede af et sådant. Men de er blot byens byvåben med tekst henholdsvis: “Aarhus Kommune” og: “Helsingorensis insignia civ”. De er næppe logoer, men blot byvåben ledsaget af en tekst.

Heller ikke en søgning på “danske byers bylogoer” giver noget overbevisende brugbart. Der findes mange danske logoer, men næppe nogle for byer uden de pågældenes byvåben, hvilket gør det svært at skelne mellem byvåben og logo. For at gøre forvirringen total, findes der også begrebet: kommunevåben.

Logo har vi på dansk kendt siden 1967. Ordet er en afkortning af det engelske logotype, der igen kommer af græsk logos ‘ord, tale’ og typos ‘tryk, type, slags’. Et logo er et billedligt tegn, som et firma, en institution eller en person bruger til at gøre opmærksom på sig selv med, og som for eksempel optræder på skilte, brevpapir og varer.

Den slags steder kan man også finde både by- og kommunevåben. Byer og kommuner er med andre ord ofte våbenføre – på papiret.

7 thoughts on “Våbenfør”

 1. Nå, der er ingen ølgak.
  Forslag: ensiler/e

  Fritz: Har vi allerede, men vi manglede bydeformen.

 2. Manglede i dag:
  råsand, ggl
  andr/es, ODS andre,2
  sandåre, ggl
  sandkam, ggl + me

  Fritz: Sandkam lader ikke til at være et navneord, men et egennavn. Efternavnet sandkamm findes også.

 3. Sandkamme giver 5-6 hits, sandkammene 3.

  Fritz: Hm, googler du: “sandkamme” site:dk, får du to henvisninger en lidt poetisk beskrivelse af klitter omkring kåveren ved Sønderho på Fanø, og en beretning fra racerløbet Paris-Dakar. Googler du: “sandkammene” site:dk, får du tre henvisninger til een og samme kilde, nemlig en beretning fra racerløbet Paris-Dakar.

  I ordbøgerne har vi: bakkekam, bjergkam, bølgekam, digekam, fjældkam, gavlkam, højdekam og skovkam. Og hvad høje bunker med sand angår, har vi: klit, klitrækker, mile, sandbakke, sandbanke, sandbjerg, sandbunke, sandbølge, sanddrive, sanddynge, og sandklit. Men sandkam er intetsteds at finde.

 4. Manglede kun:
  sejlgear, ggl
  Forslag: spilopper, DDO

  Fritz: Hm, Google kan kun finde to kilder til sejlgear – en til et gearskifte og en til udstyr til sejl. Det er for få, og spilopper har vi allerede.

 5. Forslag: spiltov, DDO

  Fritz: Har vi allerede.

 6. Manglede i dag kun:
  agnvod, ODS
  Forslag: levebrød

  Fritz: Levebrød har vi allerede i Pludrs spisekammer.

 7. Manglede i dag:
  kornle, ODS
  kålkur gider du nok ikke, så kålkurv, ggl evt.+e
  ålekurv, ODS
  runkel, ODS
  kornlov, ODS
  blekurv, ggl
  kvuln, ODS +e

  Fritz: Du har ret – en kålkur gider jeg ikke. Men når jeg tilbereder grønt tilbehør til maden, holder jeg af også at blande snittet spidskål, rødkål eller grønkål i salaten. Kålkuren er for dem, som ønsker at tabe sig. Dem er der tilsyneladende så mange af, at der findes mange henvisninger på internettet til en kålkur, hvor man tilbereder en kålsuppe og spiser den morgen, middag og aften. Og ja, den slags gider jeg ikke. Men med så mange henvisninger til kålkuren, skal vi da også have mulighed for at tage den kur her på Pludr.

  Kålkurv derimod er er ikke mange kilder til. Blot fordi producenter af de såkaldte måltidskasser finder på at fylde en kasse med forskellige kål og at kalde det for en kålkurv, gør ikke en kurv til en kålkurv. Man kan jo fylde kurve med så mange ting, så lad os nøjes med de kurve, vi har til rådighed i ordbøgerne. At forme et kålblad som en kurv til forskellig mad, kan Google ikke finde mange kilder til.

  Det samme gælder blekurv. Faktisk synes det at være een og samme kildetekst: “… er fugtbestandig og perfekt til brug i badeværelset til toiletartikler. Også flot som en blekurv i babyens værelse eller i køkkenet…”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.