Kassabel

Forslag: Madtab. Fritz:

Og jeg, som troede, at der kun fandtes madspild. Men nej, hvis du spilder rødvin på dugen er det ikke madspild, men madtab. Men hvis du herefter smider resten ud, fordi du ikke bryder dig om at blive mere beruset, end godt er, så er det madspild!

Hvis du af vanvare kommer til at købe en dåse svensk surstrømming, og du senere må kassere den, fordi du pludselig kommer i tanke om, at du har hørt, hvor modbydelig en smag surstrømming har, så er det ikke madtab, men madspild.

Spøg til side – madspild er en alvorlig sag. Forleden gjorde jeg mine indkøb i Bilka, og her slog det mig, at det ikke var til at finde en pose kartofler på et kilo. Man skulle tro, at supermarkederne endnu ikke har fundet ud af, at mange danske husholdninger er singler. Portionerne er alt for store, og alt for ofte sælges varerne flerstyks og i bundter. På den måde sender både producenterne og supermarkederne aben videre og overlader madspildet til forbrugerne.

Sådan kommer madspild oftest af, at det ikke er muligt at købe fødevarer i små mængder. Det er endnu ikke gået op for producenter og supermarkeder, at der er flere end en million enlige i Danmark. Og de gider ikke spise hakkebøffer fire-fem dage i ræk!

7 thoughts on “Kassabel”

 1. Nej, de tager dem i et hug 🙂
  Manglede i dag:
  magisme, ggl
  isdamp, ggl
  bogvis, ODS
  Hvem har slettet mags?

  Fritz: Eller skyller dem ned med O.P. Anderson i “stride strømming”.
  Mags må være en smutter!

 2. Manglede i dag:
  sybakke, ggl
  lystid, ODS
  babytid, ggl + en
  lysbakke, ggl
  baslyd, ggl
  oliebakke, ggl
  tilbyd
  bakkeby, ggl en ”
  lyskabel
  lysdis, ODS

  Fritz: Sybakke er tvivlsom. Det samme er babytid. Lyskabel lyder forkert, for der er vel tale om et lyslederkabel. Der findes også lyskæder og lysledere, men spørgsmålet er, om der findes lysende kabler. Gør der det?

 3. Jo, der findes et kabel med et bundt fibre i, der kan sende lys om hjørner. Iøvrigt må man sige at daglig tale for lyslederkabel er lyskabel.
  Manglede i dag:
  danemand, ODS
  fodtap, ODS
  fanende, ODS,fane,2

  Fritz: Ja, der findes et kabel med et bundt fibre, som kan sende lys om hjørner, men det er jo et lyslederkabel. Spørgsmålet er, om der findes et lysende kabel – ikke en lyskæde eller et lysbånd, men et lyskabel, der lyser i hele sin længde akkurat som i gammeldags neonreklameskilte.

 4. Forslag: døgling, ODS

  Fritz: Har vi allerede haft længe.

 5. Manglede i 2 dage:
  tilvind, ODS +e
  tilvold, ODS +e
  bovin/t, DDO
  …..
  axiom, ggl evt. +er
  isret, ggl evt. +ter
  Forslag: cystisk, DDO
  Og hvem har så slettet pion?

  Fritz: Aixom er det engelske udtryk. På dansk og i ordbøgerne har vi: aksiom.
  Findes der mon isretter som ikke også er isdesserter? Hvis ikke, hvorfor kan vi så ikke nøjes med: isdessert? Cystisk har vi allerede, og pion har vi ikke mere. I ODS’en henvises der nu til: pæon.

 6. Pion er en elementarpartikel.

  Fritz: Hm, den partikel var lige smuttet i glemmebogen. Så lad os da lige genopfriske vores viden om pionen. Dens eksistens blev forudsagt i 1934 af H. Yukawa og opdaget i 1947. Pioner dannes, når kosmisk stråling rammer atomkerner i den øvre atmosfære. Hvis en proton med stor energi rammer en atomkerne i Jordens atmosfære, dannes der en byge af nye partikler. Hvis den oprindelige partikel har tilpas høj energi, kan der dannes tusindvis af sekundære partikler. Langt de fleste af de sekundære partikler er de såkaldte pioner, der dog meget hurtigt henfalder til myoner!
  Så ja, der er da en vis forskel på en pion og en pæon.

 7. Manglede i dag kun:
  tildig, ODS +e
  Forslag: dystopi/sk, DDO

  Fritz: Dystopi/sk har vi allerede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.