Krye og yrke

Efterlysning: Yrke og krye væk? Skriv lige, hvad der bliver slettet.

Fritz: Det er slut med yrke og krye. Det er efterhånden længe siden, vi besluttede at droppe de oldnordiske alternative staveformer i ODS’en. Samme sted har vi siden også droppet ord, med henvisning til “anden stavemåde”. I pludrs database er der desværre stadig en del af den slags ord – jokere, som bliver slettet fra tid til anden.

Når nogen foreslår et nyt ord, og når ordet efterfølgende bliver skrevet ind i Pludrs database, sker det ofte, at jeg her støder på ord, som på den måde ikke mere hører hjemme i databasen. De ord bliver derfor slettet.

Tjek selv yrke i ODS’en, og selv om kry er et adjektiv, fremgår det af både ODS’en og DDO’en, at flertalsformen er den samme. En flertalsform som: krye, oplyser ODS’en, er en lidet brugt og dermed en alternativ flertalsform. Derfor skal vi ikke mere have den med i databasen.

I Pludrs database findes der også ord, som i ODS’en er blevet mærket med et lille kors. Det er ord, som for længst er gået i glemmebogen – altså “uddøde” ord. Derfor skal også den slags ord slettes fra databasen.

9 thoughts on “Krye og yrke”

 1. Manglede i dag:
  v10.1 +er
  pafhed, ggl
  havhare, ggl

  Fritz: V10.1 findes ikke i flertal. Efter samme princip har vi heller ikke flertalsformer for eksempel for: byg, havre og humle.
  Pafhed efterlader mig helt paf, for ordet virker konstrueret. Men nogen har måske manglet et ord for følelsen af at blive efterladt helt paf. Google kan finde 12 danske eksempler så ok. Men der kan jo hurtigt gå inflation i brugen af det lille suffiks: -hed. Indtil videre er der 1816 af slagsen i DDO’en og ikke færre end 3104 i ODS’en!

 2. Manglede i dag:
  maksbud, ggl
  sikadyr, ODS
  Forslag: mammut, DDO

  Fritz: Vi har dem alle – mutterne: azi-, bis-, fin-, mam-, krakke-, pulli-, s-, ver- og vismut. Ja, vi har sandelig også en ismutter. Det er den rene muthed!

 3. Manglede i dag:
  iltside, ggl +n
  bogside
  Forslag: parameter, DDO

  Fritz: Parameter har vi allerede, men vi har manglet bogside. Man kunne sagtens få den tanke, at iltside er et af den slags ord, der går hundrede af dusinet. Tænk bare på alle de forskellige kemiske bindinger, der eksisterer. Lad os derfor nøjes med de 267 -sider, som allerede findes i ordbøgerne.
  At en bog er udstyret med sider, kan der ikke herske tvivl om, men bogside findes bare ikke hverken i DDO’en eller i ODS’en. Kun, hvis du slår ordet pagina op, dukker der en “bogside” op nemlig under afsnittet: “ord i nærheden”!

 4. Manglede i dag:
  legeæg, ggl
  risneg, ggl
  Forslag: klofald, ODS

  Fritz: 🙂

 5. Manglede i dag:
  genkobl, ggl +e
  bogfolk, ggl evt. +et
  bogklog+, ggl +e

  Fritz: Hm, bogklog er titlen på en podcast, så det kan man google sig til en hel masse om. Derfor må vi forsøge os med flertalsformen: bogkloge, og jo bogkloge mennesker kan sagtens googles – så ok.
  Til gengæld kan Google ikke finde et eneste “bogklogt” menneske. I bogklogskabens klare lys kunne man måske godt fristes til at spørge: Hvad er der nu i vejen med det gode gamle: boglærd? Er dette ord måske allerede ved at gå i glemmebogen – læs: ODS’en?

 6. Manglede i dag:
  hjemled, ODS +e,2
  bejt, ODS +e
  bihjul, ODS

  Fritz: 🙂

 7. Manglede i dag:
  talrod, ggl
  talark, ggl
  Forslag: sponser/sponsorer, DDO

  Fritz: Talrod, og hvad vi ellers kan finde på af roderi, er et af tusindvis af andre ord, vi kan konstruere, for at beskrive rod. Men lad os nøjes med det rod, vi kan finde i ordbøgerne. Vi har jo i forvejen det gode gamle: regnskabsrod. Men dette ord har alt for mange bogstaver til at kunne passe ind i en avisoverskrift med store bogstaver. Derfor har journalisterne fundet på: talrod. Men talrod findes bare ikke i ordbøgerne.
  Det er også noget ordroderi at kalde en sponsor for en sponser, hvilket jeg ikke beskylder dig for, men tro mig den slags forekommer. Her skal vi også lægge mærke til, om trykket ligger på første stavelse eller sidste stavelse. Sponser er ikke et substantiv, men et verbum i bydeform. En sponsor sponserer eller sponsorerer, og for at gøre det hele endnu mere sammenrodet findes der ifølge DDO’en også en uofficiel form: sponsore. For at gøre sammenrodet fuldkomment findes der også et verbum: sponse, som i nutid bliver til: sponser, der til forveksling er det samme som som bydeformen af at sponsere. Sponse har gudhjælpemig også ifølge DDO’en en alternativ – og altså ikke – en uofficiel form: spunse. I Pludrs database har vi begge bydeformer: sponser og sponsorer, og senest er sponse og spunse også blevet tilføjet sammen med deres respektive bydeformer: spons og spuns. Def findes også et substantiv: spuns som i flertal bliver til: spunse eller spunser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.