Så skal vi habil

Ordforslag: Gadebil og modebil.

Fritz: Tidligere har vi godkendt gadebil, og nu kommer turen så til modebil. Jeg kender godt forskellen på en politibil og en brandbil, men hvad er definitionen på henholdsvis en gadebil og en modebil? Det er ikke lykkedes at google mig til en forklaring.

Preben Riis Sørensen: Gadebil er modsat specielt konstruerede racerbiler.

Fritz: Det der med gadebil skal jeg altså lige have skåret ud i pap. Du forklarer, at der findes specielt konstruerede racerbiler. Det må så være den slags, som Kevin Magnussen kører. Og så siger du, at en gadebil er modsat – altså en slags “almindelig racerbil”? Måske en toptunet Audi? Er det sådan det skal forstås? Så i givet fald kan en gammel østtysk Trabant med mekanisk snilde vel også forvandles til en gadebil?

Men hvad er så en modebil? Er det et bilmærke, som tiltrække et bestemt klientel? Engang drømte en ung 18-årig nybagt mandlig bilist altid om at eje en Golf GT, senere har vi kunnet vi se, at nogle især sønner af indvandrere fra mellemøsten foretrækker BMW’ere med tonede ruder, ligesom direktører foretrækker sorte Merceds-Benz’er. Medlemmer af kongehuse sværger til Rolls Royce’er, mens abonnenter af Dagbladet Information engang foretrak at køre 2CV’ere. Er det sådan, modebil skal forstås?

Jeg har selv engang kørt i bil fra Danmark til Nepal, og det var ikke i en gadebil. Højeste mode blandt unge på rejseeventyr i bil til Østen var dengang “hjemmebagte” Folkevognsrugbrød.

16 thoughts on “Så skal vi habil”

 1. Manglede i dag:
  herden
  facaderem, ggl
  d20 +en

  Fritz: Ifølge DDO’en har d20 ingen bøjningsformer.

 2. MEN i betydningen sydstatsmand kan dixi bøjes. Ggl dixierne.

  Fritz: Når du googler dixierne, skal du huske at frasortere alle kilder med “Axel Dixierne” og med “Dixie Chicks”. Og så er der kun to danske kilder tilbage – det er for få.

  De engelske kilder fastslår, at dixie er slang og et øgenavn for nogle amerikanske sydstater.

  Dixie er af fransk herkomst og kan oversættes til “det 10. Barn”, og derfor siges det også, at begrebet dixie stammer fra 10-dollar sedlerne med påskriften “dix”, som banker i Louisiana har udstedt.

 3. Manglede i dag:
  byand, ggl ‘ænder
  bygede og bygende, ODS,byge,2
  bygand, ODS
  bedagen
  gabede, DDO,gabe

  Fritz: 🙂

 4. Er dixien så med?
  Manglede i dag:
  peanut, DDO
  indtun/e, ggl evt. +t
  minutnap, er det ikke et kort powernap?
  Forslag: gymnast

  Fritz: Nej, dixien er ikke med. Indtunet er nærmest en sammentrækning af udtrykket “at tune ind”, som findes i DDO’en, og som normalt er det, man gør, når man prøver at finde den korrekte frekvens på et radioapparat, eller når man har besluttet sig for at følge en bestemt radiokanal eller et bestemt radioprogram. Men efter den måde, som ordet bliver brugt på på internettet, så er indtunet ikke noget, man gør, men noget man er. Derfor er indtunet ikke et verbum med en bydeform sådan, som du efterlyser. Det er bare et adjektiv: indtunet eller indtunede.
  Gymnast har vi allerede.

 5. Hejsa
  Du skriver 14.05 at Dixie stammer fra Fransk og betyder det 10. barn.
  Tidligere var det almindeligt brugt i katolske familier at skænke det 10. fødte barn, i taknemmelighed over den store frugtbarhed, til kirken, altså blev det 10. barn nonne eller munk.
  Dette gælder bl.a. Hildegard af Bingen.
  Synes ikke lige jeg kan finde anden grund til at det 10. barn skal udstyres med ordet Dixie, men er der en sammenhæng?

  Fritz: ja, jeg tror, der er en sammenhæng. Oplysningen om, at dixie stammer fra fransk og betyder det 10. barn, har jeg fra amerikanske kilder på internettet – blandt andre denne:
  “Dixie originates in French language and means “the tenth child”. It is taken from the nickname for the Southern United States. There are several theories of where the expression came from, most likely it is derived from the currency issued by the banks of Louisiana. These were 10-dollar bills, with the French word dix (meaning ‘ten’) on them and people called them simply ‘dixies’. Later on, it became a popular feminine given name.”
  Om Dixie så er et overrepræsenteret pigenavn blandt amerikanske katolske sydstatsnonner har jeg dog ikke undersøgt. Men måske vi snarere skal søge efter franske katolske kilder. Under alle omstændigheder, er dixie endnu et eksempel på, at videbegærlige pludrspillere, kan få deres horisont udvidet.

 6. Men åbenbart ikke databasen.
  I dag kun forslag: harakiri, DDO
  Hvor fik jeg det fra? 🙂

  Fritz: Den slags mord har vi også i databasen.

 7. Manglede i dag:
  helej/e/t, ggl helejet
  fanehale, ggl
  elhane, ggl

  Fritz: Hm, heleje er ikke et verbum, men et substantiv: et heleje. Det findes også som et adjektiv: et helejet selskab og i flertal: helejede selskaber.
  Akvarie-entusiaster og ikke mindst guppy-entusiaster har en fagjargon næsten lige så utilnærmelig som lægelatin. Inden for guppyopdræt findes der således 12 forskellige haletyper, fordelt på tre hovedgrupper: Storhaler: viftehale, slørhale, triangelhale og fanehale. Sværdhaler: dobbeltsværd, undersværd, oversværd og lyrehale. Korthaler: spydhale, nålehale, spadehale og rundhale. Men lad os bare nøjes med de haler, vi kan finde i ordbøgerne.

 8. Manglede i dag kun:
  madfobi, ggl
  Forslag: vision

  Fritz: Vision har vi allerede. Men hvad den går ud på, tør jeg ikke gætte på.

 9. Manglede i dag kun:
  kodeben, ODS
  Forslag: array, DDO

  Fritz: 🙂

 10. Manglede i to dage:
  madord, ggl
  godot, DDO,vente på ”
  Forslag: lavelse, ODS
  ….
  d26 +s
  sponde, ODS, ggl evt. spondeen
  Forslag: agility, DDO

  Fritz: Agility har vi allerede.

 11. Forslag: dentist

  Fritz: En sådan har vi allerede. Og så kommer dit forslag oven i købet, netop som jeg skal til tandlæge i morgen!

 12. Det må så være det modsatte af begrebet en tand til 🙂
  Manglede i dag kun:
  kampæd, ggl +e
  Forslag: ketokur, ggl +en
  Samtidig vil jeg spørge, om jeg må lægge et skriv om emnet (kort)?

  Fritz: 🙂 og ja, gør du bare det.

 13. Manglede i dag:
  moderby, ODS
  fodhjul, ggl
  Forslag: visuel

  Fritz: Visuel er vi allerede.

 14. Vores nyeste ord KETOKUR har jeg fået lov at uddybe:
  Jeg brænder for at udbrede det, der har givet mig 10 (gode) år mere at leve i, og indtil videre har befriet mig for at slæbe rundt på ca. 20 kg! Ketokur og det lignende LCHF (Low carb high fat) går ud på at holde sig fra kulhydrater (sukker og melprodukter). Det er ret enkelt: Når man køber ind skal der læses indhold, og alt over 5 % kulhydrat (kostfibre fratrukket) er FY! Blandt grøntsager er kartofler og gulerødder nogo, slå op inden køb af andre, og skel til mængden. Hvidløg er f.eks. nogo, men grundet mængden er det OK. Frugt og bær er desværre oftest nogo (derfor vitaminpiller) men jeg spiser f.eks. en kvart grape hver dag.
  Egentlig er der ikke tale om en kur, og egentlig heller ikke tale om en slankekur. Der er tale om en varig livsstilsændring der sikrer et stabilt og lavt blodsukker, og stabilt insulin, der udelukker kostbetinget sukkersyge (eller kurerer muligvis den man har) og giver kroppen en stabil energiforsyning ved især fedtforbrænding. Derfor oplever man ikke paniksult eller manglende energi. Er man mat skyldes det oftest for lidt væske, der skal drikkes godt. Kroppen får styr på insulin og leptiner, der har med immunforsvar at gøre. Alt i alt bliver man sundere. Og sult/mætheds- hormoner kommer der også styr på. Fedt (som man MÅ få) giver lang tids mæthed, og vil man tabe sig, kan det bruges til at komme ned i måltidsstørrelse. Og det skal man, for kalorietabellen gælder også for ketofolket. Bag et melfrit brød, det er det første man kommer til at mangle. Nettet bugner af opskrifter, vælg selv. Jeg spiser en tynd skive om morgenen, og en tyk til middag, så jeg har energi på arbejde. Der får jeg også 1! æg (der er nogen der mener man skal spise mange). Hvis man laver søde erstatninger for kage, med sukrin eller sakkarin er man på vildspor, hvis det er ofte. Så vil hjernen konstant savne kage. Det er meget nemmere at lade helt være. Så går man over til at have ondt af de stakler der spiser den slags, og væmmes ved kage.
  Jeg anbefaler alle at gå i gang, også hvis man ikke er overvægtig. Der spises vildt for meget sukker, og selv et rugbrød er en pose sukker: Kulhydrater er kemisk set sukkermolekyler, der holder hinanden i hænderne!
  Spørgsmål besvares gerne via Facebook Messenger. Hilsen en glad LCHF mand, der er udfriet fra sin spisemani 🙂

  Fritz: Man kan så sagtens begynde at spekulere på, om producenter af fødevarer kunne finde på at øge indholdet af sukker. Der er åbenbart mere sukker i rugbrød, end man skulle tro. Skyldes rugbrødets mørkebrune farve måske også sukkerstoffer? Og hvad med colaens farve? Har den også noget med sukker at gøre? Hvidtøl er alt andet end hvidt. Flere og flere øldrikkere, har jeg lagt mærke til, foretrækker at slukke tørsten med mørkt øl i glasset. Er der mon mere sukkerstof i de mørke typer øl? Er vi mon ved at blive hooked sukkergrise?☹️

 15. Der er støt stigende adgang til sukker og kulhydrat. Det er ikke spor dårlig føde, men vi får ALT for meget af det, især sukker. Cola og øls farve kommer fra brændte sukkerstoffer, og siger ikke noget om indholdet af kulhydrat. Så en enkelt øl i ny og næ kan godt gå, særligt de alkoholfrie. Vi er sukkergrise, ja.

  Fritz: Der er faktisk også meget sukker i ordbøgerne: 24 forskellige slags i ODS’en og ikke færre end 74 forskellige slags i ODS’en!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.