Udkigstønden

Godt nytår alle sammen! Det er efterhånden længe siden, vi satte sejl på Pludr og stævnede ud på det store ordhav.

I udkigstønden øverst oppe i masten holder vores trofaste sprogrøgtere skarpt øje med nye ord, som vi skal have hevet indenbords. På den måde har vi nu rundet – om ikke Kap Horn, så da 170.000 ord i Pludrs database.

Selv om det er et imponernede antal, er der stadig lang vej endnu. Det danske sprogs samlede ordforråd er nemlig på over en million
ord, så det er en længere sejllads, vi er ude på.

Til sammenligning kan vi trøste os med, at mange voksne har et ordforråd på 50.000-70.000 ord, så måske er der alligevel ikke så længe til, at vi engang når at runde Kap Horn.

Undervejes kan vi så glæde os over, at der i følge Nyhedsbrev fra Den Danske Ordbog, nr. 8, april 1997 kan påvises sammenhænge mellem på den ene side ordforråd og på den anden side viden, intelligens og læsning. 

65 thoughts on “Udkigstønden”

 1. Den er du vel ikke til sinds at klage over?

  Manglede i dag:
  priming
  småtips
  småtis

 2. Priming – hm… Tjah, på internettet kan man finde to vidt forskellige forklaringer på dette ord:
  “Priming kommer som begreb egentlig fra den kognitive psykologi, hvor det betyder, at det kognitive apparat er forhåndsindstillet på at erkende og tænke om sammenhænge på en bestemt måde, når en kontekstuel sammenhæng af billeder eller ord, der opfattes positivt, gentages. Information indoptages og fortolkes ud fra tidligere “indlærte” kontekster. Det giver en parathed i perception og kognition, der får budskabet til at glide ind.”
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sQVwcehQeGkJ:www.gf.dk/polkomm.htm+priming&cd=24&hl=da&ct=clnk&gl=dk&lr=lang_da

  og så er der : “I forbindelse med igangsætning af motoren forbedres cylindertilstanden ved at motorens cylindere påføres en oliefilm, hvilket betegnes priming, inden opstart. ”
  http://www.hjlubri.dk/produkt/lcd-regulering-med-priming

  Småtips findes ikke i ordbøgerne, men googlekan finde 824 danske eksempler, så ok. Det samme gælder udsagnsordet at småtisse – 331 danske eksempler kan findes med Google så ok.

 3. enig – jeg skrev den også kun, fordi du vist havde bedt om, at vi også skrev dem, der skulle slettes

 4. jeg var vist lidt for hurtig i vendingen der, “sinds” lader du vist blive stående?

 5. Ang. sinds o.l. er det vel Ok, gran. Vi har en del ord, hvor man siger “til” foran – til bords, til rors, til tops, til fals, til søs ( som selvfølgelig er for kort til pludr ). Så den slags s’er i slutningen af et ord, må vel være gangbare ?

 6. Til Preben – ang. tidl. indlæg om “faste udtryk”: Jeg forsøgte at skelne mellem faste udtryk ( med ejefalds – s i det første ord ) og sammensatte navneord. Tidens tand, livets gang kontra mandsminde / mands minde.

 7. Hvem er Gran og hvem er Lille?

  Det var Gran der lancerede mands(minde) og det var det jeg kommenterede. Når man skriver mands(minde) opfatter jeg det som en forklaring til, hvorfor man vil have mands med, og ikke at man også evt. vil have det med som et sammensat ord.

  Jeg mener vi forlængst er kommet på det rene med, at de udtryk ala ’til vands’ osv. er kommet for at blive.

 8. Jamen jeg vil meget gerne også have bud på ord, der bør slettes fra Pludrs database.

 9. Jeg tror, vi nu er på det rene med de specielle udtryk, der begynder med “til”. Dem er der faktisk en del af, som vi kan bringe til torvs – om det skal være.

 10. I dag manglede jeg:

  blom
  tilfly
  bilskrot
  tilsku
  bostil
  flits
  lostilk
  klitbo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.